Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jak ztuningować Glocka 17 Tokyo Marui?

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Nie ma gdzie wsadzać podkładki :lol: Glock na gaz nie ma sprężyny tylko właśnie GreenGas go napędza ;) Doradziłbym metalowy zamek (jeśli w TM jest plastikowy jak się domyślam ) ale nie dam głowy czy będzie on kompatybilny z Marui więc jeśli masz możliwość pożycz od kogoś zamek od G17 ksc i sprawdź.

Smarować należy olejkiem silikonowym szyny, po których porusza się zamek.

To może zaczne od początku!

Ostatnio zacząłem zabawę z asg i kupiłem od kumpla Glocka 17 TM za 40 zł (sprężynówka), jednak nie wiem jaka to wersja bo są jakieś różne!

No ale najważniejsze jest żeby trochę "lepiej strzelał"!

Strzelałem z kulek białych (chyba 0,2) i tak do 10 m to spoko, ale dalej to kulka leci do góry!

Wydaje mi się że to unoszenie jest spowodowane za dużym podkręceniem kulki przez Hop Up!

A może jest jakaś inna przyczyna?

No a jeśli nie to jak mogę to naprawić a przede wszystkim jak rozebrać tego Glocka!

Czy wystarczy odkręcić tylko te śrubki 161gm0.th.jpg i "jakoś tam zejdzie"?

A może mam się wzorować na artykule o glocku 18 w warsztacie?

Bardzo proszę o napisanie odpowiedzi, albo jakiś link można by było podrzucić!

Chciałbym jeszcze dodać, że w domu nie mam neta, a czytanie tego obszernego forum nie

zajmuje za krótko!

Kilka fotek odnośnie rozpoznania modelu (jeśli ktoś da rade przy takiej słabej jakości)!

Od lewej strony na lufie pisze Glock 17 Austria 9x19, po prawej MG 3129 ASGK i jakieś chińskie

znaczki. Na magazynku Made in Tokyo Japan, TOKYO MARUI CO. LTD., no i Glock od lewej strony.

Przepraszam może za laikowe słownictwo!

2cq7.th.jpg

3ff3.th.jpg

4ui6.th.jpg

5cj9.th.jpg

6es4.th.jpg

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!

Nie wiem jak jest dokladnie zbudowany ten glock ale podejżewam, że wszystkie są tak samo, więc:

-Odkręcasz te 3 śrubki

-Zdejmujesz obudowę

-Jak chcesz to możesz też zdemontować lufę, w tym celu złap ją żeby tłok na nią nie naciskał i po odkręceniu wszystko nie poleciąło w kosmos. Lufa bedzie przytwierdzona prawdopodobnie dwoma śrubkami - napewno je znajdziesz.

-Reszty sie chyba domyślisz bo budowa jest dość prosta.

A tak na marginesie nie musisz go calego rozierać jak chcesz przesmarować zamek czy tłok.

Zdejmujesz tylko zamek (odciągasz do tyłu i podnosisz do góry) i już możesz działać.

Pozdrawiam

• 3 months later...

kup do niego kulki 0,25.

z tego co widze to twoja wiedza o asg jest znikoma a o tuningu tymbardziej, wiec lepiej niezajmuj sie tym bo mozesz go łatwo uszkodzic albo choziazby zgubic jakas czesc po rozkreceniu lub ja złamac.

napisał bym ci jak si ego rozkreca bo mialem glocka 17 KWC ale nie jestem pewien czy tak samo sie go rozbiera jak TM

A wiec odciagasz zamek do tyłu i na jego koncu musisz wyciagnac taki "kwadracik" (trzeba go lekka podwarzyc np srubokretem, poczym wyciagnac go )

nastepnie zamek pchasz w druga strone puki nie wyjdzie. teraz masz zdjety zamek i sam juz dojdziesz jak rozebrac reszte czesci, jest to nieladaproste zeby wszystko było jak powinno ;))

• 2 months later...

Wykopę temat sprzed pół roku, ale szczegół, może się komuś przyda.

Jeśli chcesz spryskać silikonem tylko sprężynę główną z tłokiem - wyjmij magazynek, załóż na pojemnik z silikonem ten wężyk, i śmiało pryskaj do środka, tam gdzie sprężyna, potem przestrzel pare razy i juz jest ok, natomiast, żeby wyczyścić dokładniej...

Glocki 17 HG TM mają zamek złożony z dwóch połówek - więc żeby go zdjąć, odkręcasz śrubkę w szczerbince, potem przeładowujesz i musisz jakoś przytrzymać zamek w tylnym położeniu (niestety nie ma blokady, zwalniacz zamka to atrapa).

Następnie musisz DELIKATNIE rozchylić zamek na dwie strony i wyjąć tylną cześć zamka (ten taki kwadracik).

Następnie delikatnie rozchylając znów zamek na dwie części musisz z wyczuciem popchnąć go w strone lufy - ale nie za mocno, bo w przedniej części też jest śrubka, którą możesz wyjąć dopiero, jak zamek wyjdzie z prowadnicy.

Jak już jest wyjęty, możesz odkręcić drugą śrubkę, wyczyścić zamek z syfu od środka.

Przy czyszczeniu zawsze spryskuje silikonem sprężynę powrotną, jej prowadnice (uwaga, bo wylatuje, to takie plastikowe ;) ) i główną spręzyne przy tłoku.

Teraz jak chcesz wyjąć lufę, to musisz odkręcić dwie śrubki - lufa jest w takiej jakby prowadnicy, i jest zablokowana tymi śrubkami oraz kształtem blokady, jak wyjmiesz już śrubki, musisz to rozchylić na boki - potrzeba sporo siły, ale uważaj, żeby nie przedobrzyć, bo może strzelić - w końcu to tylko plastik.

Jak wyjdzie, masz wyjętą lufę - możesz teraz ją przeczyścic silikonem, ale najpierw wyjmij gumkę hop - up, jej silikonem nie smaruj, z wiadomych względów.

Lufę po wyczyszczeniu też potraktuj jakimś wyciorem, żeby nie była w środku mokra, bo będzie łapała syf.

Z założeniem hop-upa możesz mieć troche trudności, tak, żeby wszedł równo, ale da się to zrobić, kwestia wprawy.

Jeżeli masz zamiar strzelić, żeby rozprężyć sprężynę, to sprawdź, czy się nie ruszyła blokada spustu (ten dzyndzel, co w oryginale odpowiada za blokadę zamka przy ściąganiu) - to się lubi ruszyć, jak się ściąga zamek, a jakwystrzelisz z zablokowanym spustem możesz połamać mechanizm spustowy.

Więcej nie rozbierałem, bo nie było potrzeby.

Te śruby, co o nich mówisz, to dokręcaj regularnie, bo gun będzie skrzypiał przy mocnym chwyceniu.

Teraz składasz tak: załóż lufę na miejsce, dokręć śruby, złóż zamek w całość, skręć go w przedniej części, załóż prowadnicę sprężyny powrotnej i sprężynę powrotną, nasuń na nią zamek delikatnie go rozchylając, żeby wszedł w prowadnice zamka - jak już będzie siedział na miejscu, odciągnij zamek do tyłu, lekko rozchyl i załóż tylną ściankę, po czym dobrze ściśnij zamek i dokręć śrubę w szczerbince.

Broń jest czysta, złożona i gotowa do strzelania.

Jeśli chodzi o magazynek, to nie rozbieraj, jeśli nie musisz, bo składanie go doprowadza do ciężkiej kurwicy.

Jeśli musisz - odkręć dwie śruby, rozłóż magazynek na połówki.

W środku będzie cieżarek, sprężyna wygięta w takie jakby " U " i taka plastkikowa część, co popycha kulki, która idzie w takiej prowadnicy i jest popychana przez sprężynę.

Cała zabawa polega na tym, żeby to dobrze wsadzić w obie prowadnice, a pewnie siedzi tylko wtedy, kiedy magazynek jest już złożony (prowadnice są na obu połówkach) - w dodatku sprężyna lubi się ruszyć, ale to się da zrobić, ja to składałem prawie godzinę, i w końcu się udało, tylko, że odwrotnie założyłem tą plastikową część, i nie podawało kulek - więc rozbiórka i kolejne pół godziny zabawy, tym razem złożyłem prawidłowo.

I to tyle jeśli chodzi o rozbiórkę do czyszczenia.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Jeszcze jedno - ten pistolet jest jak ruski czołg - nie do za#$*&*nia ;)

Jeśli będzie raz na jakiś czas czyszczony, to będzie długo służył, mój strzela najlepiej z 0.2, 0.12 podkręca za bardzo do góry, ale jeśli 0.2 idą do góry - najprawdopodobniej Twój egzemplarz był jeszcze mało strzelany, bo na początku bardzo dobrze się strzela z 0.25, dopiero potem się hop-up dociera do 0.2

Edited by Harry