Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Oznaczenie mocy sprężyny , a prędkość wylotowa

Recommended Posts

Witam !

:!: Uzyłem opcji szukaj , ale jakoś nie zadowoliły mnie wyświetlone wyniki. :!:

Temat założyłem , by dowiedziec się jakie prękości wylotowe osiagne na różnych typach sprężyn. Przykładowo :

Posiadam FTK HurricanE M100 i w moim Ak prędkosć wylotowa mierzona na chrono wynosiła 375-380 fps

I jeżeli do tego FTK wstawię sobie sprężynę M120 albo M130 ,to mniej więcej jakie osiagnę prędkości?

Rozumiem że prędkość w duzej mierze zależy nie tylko od sprężyny ale także od pozostałych podzespołów.

Pozdrawiam

Diablo

ps. prosze o wyrozumiałosć :|

Tak to prawda, koonik ma rację. Sprężyna np. M120 daje ok 120m/s czyli ok 390fps. Ja znalazłem kiedyś na forum podobny temat i ktoś dał tam link do napisanego przez siebie prostego programiku (nawet fajnego). Oblicza on moc kulki o odpowiedniej wadze i prędkości, zamienia fps na m/s itp. Poszukaj napewno jest. Tak a propo kulka 0.2g wystrzelona z prędkością 328fps (100m/s) posiada energie początkową równą 1J. Na prędkość mająwpływ także pozostałe elementy, np. rodzaj głowicy tłoka, objętość cylindra, długość lufy, średnica wew. lufy, łożyskowanie (prowadnica i głowica tłoka), szczelność dyszy, oraz trochę waga tłoka.

Jeśli bredze to mnie poprawcie, tylko nie bijcie. :wink:

Pozdrawiam Soldat

Przeliczając My sprężyn na ASGshopie przy powyższym założeniu (1m=3,2808f)wychodziła dokładnie taka prędkość jak przybliżona podana przez sklep przy zastosowaniu konkretej sprężyny np. m100-328fps.

Na forum był też temat odnośnie sprężyn hurricana-są one trochę mocniejsze od konkurencyjnych, które mają takie same oznaczenia.

propo przelicznika-w telefonach nokii jest konwenter stóp na metry i z powrotem.

Dzięki koledzy za informacje tylko gryzie mnie jeszcze jedno.... jakim prawem(cudem) w moim Ak na sprężynie M100 jest 380 fps?...czy czasem chłopaki z asgshopu nie wstawili przypadkiem mocniejszej sprężyny :|

Ale chyba nie , bo na stronie http://asgshop.pl/tuning.php na dole jest tabela co należy wymienić aby osiagnac 380 fps.. i jest to dokładnie zestaw FTK M100 HurricanE taki sam mam w swoim AK .

ale chodzi mi o sam fakt , Bore-up nie wstawie , bo nie mam na to kasy natomiast kupuję zębatki Super Torque Up z CA i planowałem do tego dać M120 z HurricanE z tego co rozmawiałem z serwisantem Asgshopu , to dowiedziałęm sie ,że ta sprężyna to bardziej powinna mieć oznaczenie M130 a nie M120 , ponieważ jest bardzo mocna.

Skoro sprężyna M100 z załozenia powinna dać 328 fps a u mnie przy ekstra szczelnym FTK daje aż 380 , wychodzi na to ,ze mam 50 fps gratis...

Na chłopski rozum równanie jest proste :

M100 = 100m/s = 328 fps

M110 = 110m/s = 360 fps

M120 = 120m/s = 393 fps

M130 = 130m/s = 426 fps

Skoro mam gratis 50 fps , to czy na sprężynie M120 będę miał ok. 443fps?...

To na M130 bedzie bagatela 476... coś jest nie tak :|

koonik - w Siemensach też jest :D

...To na M130 bedzie bagatela 476... coś jest nie tak  :|...

nie do końca "nie tak", ktoś wcześniej pisał że Huricane robi o oczko mocniejsze springi - oto przykład: mam taką 130 przy lufie 650 mm, układ jest doszczelniony i daje 480 fps

po prostu wzgędem M systemy Huricane dowala 10m/s

Co do tych 50fps gratis. Zauważ że w zestawie FTK, który masz jest łożyskowana prowadnica, łożyskowana i kierunkowa głowica tłoka, lepszy cylidner oraz uszczelniona dysza. Takie elementy także zwiększają ilość fps. Po to są te zestawy aby nie wsadzać od razu mocnych sprężyn, tylko aby niezbyt dużym obciązeniem mechaniki maksymalnie zwiększyć moc.

Jeszcze kupiłbyś prec lufę i będzie cacy :D

Pozdrawiam Soldat

Soldat -> chyba się mylisz .... springi uzyskują podane prędkości jak reszta jest szczelna, lufa 50cm i lozyskowanie. Czyli M100 bedzie miala te 100m/s wtedy jak spełnione są powyższe warunki....

Hurricane nie dodaje 50 fps tylko np. M100Hurricane = M110Systema,CA,Guarder i analogicznie co do wyższych oznaczeń....

Misiek 009 - Soldat się nie myli...

Jak jest wszystko odpowiednio złożone a co za tym idzie, uszczelnione zyskujesz większą ilość fps.

Dodatkowo jeszcze w grę wchodzi długość lufy.

Nigdy wartość sprężyny nie jest podawana przy uszczelnionym zestawie...

Znam przypadki gdzie z M100 można wyciągnąć nawet 390fps

Przy M130 w moim karabinie mam średnio 480fps...

No to jak już się Marzan wypowiedział w tym temacie , to czuję się w pełni usatysfakcjonowany :wink: .

Zatem nie chcę wpędzac się w koszty, a chcę dac maksymalnie mocną sprężynę ale nie martwić się o obudowę Gb i aby bateria dała rade (mam KAN 9,6 3000mAh) oczywiscie w planach mam zebatki Super Troque UP z CA. Nie mówię ,ze chcę 480 fps , ale tak ,żeby było optymalnie ;) Jakies propozycje?

Acha jeszcze jedno !! Nie mam kasy na Bore Up takze wybijam je sobie z głowy jak narazie. :wink: