hindus Posted December 20, 2006 Report Share Posted December 20, 2006 Postanowiłem rozebrać moją XMę żeby ją wyczyścić i nasmarować. Oczywiście wszystko poszło ok do momentu zdjęcia jednej z części body, kiedy wywaliła sprężyna naciągu i mimo usilnych starań wszystkie okoliczne sprężynki porozsypywały się po replice. Dlatego mam problem - przedstawiony na zdjęciu: Nie wiem jak tą sprężynkę umieścić na tych 2 zaczepach i sprzęc (sprząc?) ze spustem. Oczywiście porozglądałem się po bebechach... I drugie pytanie - czy ta dziura w cylindrze jest OK? Bo wygląda... dziwnie... I kolejna sprawa - czy to małe coś to HopUp? Wnioskuję, że tak, ale chcę się jeszcze upewnić :) I jak myślicie, czy wszystko jest z nią ok? Cała replika jest pokryta w środku opiłkami plastiku i skruszonym smarem (taki dziwny on jest...). Czym ją wysmarować? Wazelinka? Czy sam olej silikonowy wystarczy? Pozdrawiam i czekam na jakąś pomocną dłoń PS Jakby kogoś interesowały wymiary którejś z części - to pisać teraz, póki XMa leży rozebrana na biurku. PS2. Ma ktoś jakieś magi do niej do opchnięcia? :roll: Quote Link to post Share on other sites
Radosny Posted December 20, 2006 Report Share Posted December 20, 2006 Po pierwsze to z tą sprężynką pokombinuj a napewno sobie poradzisz (ja miałem podobny problem w glocku i jakoś sobie po 2 dniach poradzilem zamiast lecieć i zakładać temat na forum). Po drugie jak widzisz, że cos się ewidentnie odłamało to chyba wiadomo, że coś jest nie tak (może to był jakiś element prowadnicy czy ch** wie czego [a jak masz w środku "opiłki plastiku" to już wiadomo, że coś sie odłamało :roll: ]). 3... Na HU to nie wygląda tylko na miejsce gdzie ma być kulka tuż przed strzałem... 4. Sylikonowy wystarczy. Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 21, 2006 Author Report Share Posted December 21, 2006 Hmm, nie myśl, że nie umiałem złożyć sprężynki za pierwszym podejściem, to napisałem posta. Dobre pół godziny nad nią siedziałem i za ... nie mogę wykombinować jak ma leżeć, a że wiele osób ma tą broń, myślałem, że pewnie wiedzą jak to ma leżeć. Co do HU, w takim razie nie wiem gdzie jest HopUp - a ta broń go na pewno ma. Jeśli mówisz, że to nie jest HU... Poza tym kulka przed strzałem opiera się właśnie na HopUpie - chyba że znowu czegoś nie wiem... Okruchy są od startych miejsc, m.in. rączki reloadu, poza tym cylinder z tłokiem pracują i też się ścierają... Tylko mnie ten smar martwił, ale skoro silikonowy jest ok - to jego właśnie zastosuję. Dzięki za rady :) Quote Link to post Share on other sites
frankness Posted December 21, 2006 Report Share Posted December 21, 2006 1.Chyba brakuje ci jeszcze jednej części. Taka co trzyma bebech i jak naciśniesz spust to sie chowa i powietrze wali w kulke :) 2. Raczej nie i pewnie przez to masz słaby zasięg 3. To odstające to hop up Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 22, 2006 Author Report Share Posted December 22, 2006 Rozebrałem Wellowską M16 i popatrzyłem jak tam to wszystko wygląda i parę spraw się rozwiązało. Po południu podrzucę zdjęcia jednej i drugiej - tak dla potomności. Od cylindra urwał się taki kawałek plastiku - na szczęście go znalazłem i zaraz pójdzie się kleić. A do spustu rzeczywiście brakowało jednej części, która zwalnia tłok po naciągnięciu. Wyczyszczę wszystko z tego starego zeschniętego smaru, przesmaruję silikonem, złożę i zobaczę jak jeździ. :) Quote Link to post Share on other sites
melon Posted December 22, 2006 Report Share Posted December 22, 2006 Dobre pół godziny nad nią siedziałem i za ... nie mogę wykombinować jak ma leżeć Nie martw się,wczoraj jak przyszedl do mnie pierwszy AEG to 20 minut nie mogłem wcisnąć baterii do frontgripa ;-) A swojego czasu jak miałem XMa,to nie mogłem go złożyć,bo wkładałem cylinder do góry nogami-może Ty też tak robisz :P Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 22, 2006 Author Report Share Posted December 22, 2006 Cylinder do góry nogami wkładałem w Wellowskiej M16 jak się nią bawiłem (już była rozwalona jak ją zabrałem kumplowi, więc się nie bałem, że coś zepsuję) - stąd wiedziałem którą stroną do góry :P Ale też się pomęczyłem dosyć długo :) Zanim wykumałem co robię nie tak :) Z tą sprężynką nie miałem w M16 problemu bo cały mechanizm się nie rozleciał przy otwarciu body. Cylinder sklejony, odgiąłem też delikatnie palcami uszczelkę tłoka i czuję dużą poprawę - czyli jak to nasmaruję to będzie chodzić jak złoto... Mam nadzieję :D Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 28, 2006 Author Report Share Posted December 28, 2006 OK, więc złożyłem i mam takie spostrzeżenie - kulka leci dużo szybciej niż przed rozłożeniem, ale dosyć szybko opada na dół. Czy może to być spowodowane niedotarciem HopUpa (może mieć olej na sobie jeszcze) czy może to kwestia lufy/niedopasowania? Bo co zauważyłem - lufa z jednej strony jest węższa (albo stawia większy opór). Jeśli ta węższa strona jest bliżej wylotu, kulka mocno traci na mocy i lata wszędzie, ale raczej nie prosto. Czyli skręca w prawo, lewo, w górę, dół. Różnie. Dałem więc lufę odwrotnie, węższą stroną w kierunku komory, szerszą do wylotu. Osiągi się poprawiły, tzn - nie zbacza jakoś ostro. Ale - dalej nie jest to dobrze. Po smarowaniu widać większą moc, bo zmniejszyło się radykalnie tarcie. Ale pozostaje problem niecelności... Ma ktoś jakiś pomysł? Quote Link to post Share on other sites
frankness Posted December 28, 2006 Report Share Posted December 28, 2006 Widocznie hopup masz odwrotnie Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 28, 2006 Author Report Share Posted December 28, 2006 Nie może być odwrotnie, bo jest specjalnie tak skonstruowany, że zamontowanie go do góry nogami uniemożliwia załadowanie kulki i w ogóle montaż HU... Czy lufa może być przyczyną? Quote Link to post Share on other sites
frankness Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 tu się mylisz w tym plastiku jest gumka ją normalnie możesz wyjąć i obrócić. Chyba, że masz hu z plastiku :P albo masz po prostu gumke hu wysmarowaną hu Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 30, 2006 Author Report Share Posted December 30, 2006 Gumka widocznie wyschła, bo wali teraz po prostej, ale wciąż nie dość daleko. Wymiana lufy na castolufę i ewentualnie grzebanie mające na celu mocniejsze wychylenie hopki może pomóc? Quote Link to post Share on other sites
Torba1992 Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Sprybj ta sprezynke Załozyc na ten Bolczyk obok spustu króty jest ruchumy . Ja z moim kumplem składałem xm177 ale well . Mielismy podobne problemy tylko dokładnie niepamietam jak to załozylismy ale chyba tak jak napisałem powyzej . :???: :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 20, 2007 Author Report Share Posted January 20, 2007 Już to rozpracowałem. HU też wysechł i zasięg jest ciut większy niż ostatnio. No, to zostaje jeszcze bricorurka (w Castoramie nie mieli :/) i zobaczę co się poprawi. W każdym razie problem z repliką jest już rozwiązany, jak kogoś by coś o niej interesowało, to proszę śmiało pisać PW. Quote Link to post Share on other sites
tymbark222 Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 Witam Mam pytanie chciałbym kupić XM177E2 z CG (199zł) i chce cos o nim więcej widzieć . - Czy ma otwierany wylot łusek -Czy ma większy zasięg od famasa z CG -Jak jest wytrzymały -Które jego części są metalowe????? Quote Link to post Share on other sites
melon Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 1. Nie 2. Miałem okazję porównywać mojego XMa do Famasa, zresztą teraz mamy M16 CG i Famasa- emki na oko strzelają lepiej i celniej 3. Należy uważać zwłaszcza na mocowanie kolby, bo jak pójdzie to i sprężyna główna wyskoczy 4. Niewiele. Lufa, śrubki, sprężyny i pałąk kolby Quote Link to post Share on other sites
tymbark222 Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 Lufa zewnętrzna czy wew?? bo to jest dla mnie bardzo ważne gdyż mam problem z łamiącymi sie lufami:P:P:P Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted May 22, 2007 Author Report Share Posted May 22, 2007 Tą ciężko złamać. Wymienna aluminiowa wewnętrzna, obłożona obciążnikami i mnóstwem metalu. Najwyżej tłumik płomienia możesz złamać. Wymiana lufy na precyzyjną z Castoramy lub innego marketu to żaden problem. Części metalowe jak masz kogoś znajomego też możesz od biedy dorobić, bo konstrukcja wewnętrzna prosta do bólu. Z mojej strony tylko polecić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts