Gumiś Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 Witam, ostanio została mi sprezentowana poniższa menażka. Jedyne co o niej wiem to iż najprawdopodbniej pochodzi z Ukrainy. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 Sowiecka/rosyjska manierka (a nie menażka, menażka do naczynie do jedzenia, manierka to pojemnik do noszenia wody przy sobie). W użyciu od IIwś (a może i wcześniej). Mam taką w wersji cywilnej, różni się jedynie pokrowcem (czarny z czerwoną klapką). Widziałem też kiedyś u ruskich na targowisku wersję z wybitym dwugłowym orłem. Quote Link to post Share on other sites
Gumiś Posted January 1, 2007 Author Report Share Posted January 1, 2007 Może nazwa modelu lub coś podobnego? OriENtujesz sie może? Co do nazewnictwa to masz racje:) A u nas jest dostępna? Quote Link to post Share on other sites
mwist Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 A u nas jest dostępna? http://www.allegro.pl/item153847897_manierka_wojskowa.html Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 Witaj nazwy ci nie podam ale to jedna z standartowych manierek wojsk rosyjskich.Mieli je na wyposazeniu spokojnie do poczatku lat 90., a to oznacza ze nie jest to ukrainaska a sowjetska z czasow swietnosci "sowjetskoi armii". WDW mialo na 100% inne a inne oddzialy nosily wlasnie taka. Quote Link to post Share on other sites
Gumiś Posted January 2, 2007 Author Report Share Posted January 2, 2007 Jakby kogoś interesowało. Moja jest z 1989 roku. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 Ja swoja nosilem w latach 1985-1988. Potem dostalismy nowy model. Ale to inna historia. Quote Link to post Share on other sites
Tadeusz Posted January 9, 2007 Report Share Posted January 9, 2007 Wolf sluzyles w Armi Czerwonej? :strach: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 10, 2007 Report Share Posted January 10, 2007 A jak ci napisze ze mialem z tym cos wspolnego to mi i tak nie uwierzysz.... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts