Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Podwójne łożyskowanie - wady/zalety

Recommended Posts

Każde łożyskowanie ma jakieś 5mm grubości, przez co sprężyna ma mniej miejsca żeby się skompresować. Jeżeli użyjemy podwójnego łożyskowania i zbyt długiej sprężyny, to albo mechanizm nie będzie działał (jak u Sharkiego), albo pęknie tłok. Przykład:

W MP5 CA była sprężyna SP120, łożyskowana prowadnica systema i aluminiowa głowica tłoka bez łożyskowania. Karabin wystrzelił conajmniej kilka tysięcy kulek. Włożyłem zestaw bore up ca, w którym głowica tłoka ma łożyskowanie. Po 200 kulkach pękł tłok (wzmocniony systemy). Wymieniłem tłok na stockowy CA i wyjałem jedno łożyskowanie - karabin znowu strzela bez problemu od kilku strzelanek.

Znałem przypadek CA M15 ze sprężyną PDI170% (dłuższa niż PDI190%) + podwójne łożyskowanie. Tłok notorycznie zostawał w tylnej pozycji i bateria 9.6V nie mogła go ruszyć. Po wyjęciu jednego łożyskowania problem ustąpił.

Zestaw Hurricane M90 do Beta Spetznaz (podwójne łożyskowanie) = z trudem naciąga na baterii 8.4V1300 NiMh GP. Po wyjęciu łożyskowania strzela bez wysiłku, a fpsów nadal jest trochę ponad 300.

Kiedyś była moda na wkładanie podkładek do pistoletów sprężynowych - zwiększało to minimalnie fps, ale przyspiesząło zużycie części wewnętrznych. Łożyskowanie działa w podobny sposób.

Podsumowując, warto sprawdzić przed włożeniem do gearboxa, czy dana sprężyna mieści się wraz z łożyskowaniami w tłoku. Ponadto lepiej dać minimalnie mocniejszą sprężynę, a pozbyć się jednego łożyskowania, bo fpsy będą te same, a ROF większy (a co za tym idzie mniejsze zużycie baterii i części wewnętrznych). Oczywiście to tylko moja opinia...

Kmieciu4eveR dobrze prawi. Miałem przypadek zablokowania tłoka w takim położeniu

/wewnątrz jest sprężyna bodaj M120 z łożyskami na prowadnicy i tłoku, tłok stokowy CA nowszego typu/

Przed...

tlokdsc6203sf3.th.jpg

Po rozbrojeniu...

tlokdsc6204ct3.th.jpg

Zamiana prowadnicy na stokową CA (solidna mosiężna robota :) ) zlikwidowało problem.

A osobiście zastanawiam się nad celem stosowania łożysk pod sprężynę.. ale to MHO tylko tak :P