SouthMan Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Witam, coś mi się obiło o uszy że podwójne łożyskowanie w aegu może uczynić więcej złego niż dobrego. Byłbym wdzięczny gdybyście wpisali tu swoje doświadczenia z takim zestawem. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Mam u siebie podwójne łożyskowanie (cicha głowica tłoka i prowadnica KA) od ok. 2 lat i jakiś negatywnych skutków tego rozwiązania nie widzę :roll: Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 To jakaś nowa teoria bo u mnie trzeci rok to działa na m120/190PDI - poszłoz 60-70k kulek i nic złego sie nie stało Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Raczej nie ma wad takiego układu ale jak wstawisz długą sprężynę (najdłuższe do elektryków mają około 173mm) to przy słabej baterii mogą wystąpić problemy z uciągnięciem sprężyny :D Quote Link to post Share on other sites
SHARKY_FST Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Miałem sytuacje w której podwójne łożyskowanie uniemożliwiało użycie sprężyny m130. Była ze zbyt grubego drutu i było za mało miejsca aby tłok sie cofnął całkowicie. Quote Link to post Share on other sites
Scalak Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 w tłoku http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=1018 (deep fire ze wszystkimi zębami metalowymi) łożyskowanie głowicy tłoka http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=342 wymaga piłowania albo raczej szlifowania łożysk żeby weszły do tłoka. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 Każde łożyskowanie ma jakieś 5mm grubości, przez co sprężyna ma mniej miejsca żeby się skompresować. Jeżeli użyjemy podwójnego łożyskowania i zbyt długiej sprężyny, to albo mechanizm nie będzie działał (jak u Sharkiego), albo pęknie tłok. Przykład: W MP5 CA była sprężyna SP120, łożyskowana prowadnica systema i aluminiowa głowica tłoka bez łożyskowania. Karabin wystrzelił conajmniej kilka tysięcy kulek. Włożyłem zestaw bore up ca, w którym głowica tłoka ma łożyskowanie. Po 200 kulkach pękł tłok (wzmocniony systemy). Wymieniłem tłok na stockowy CA i wyjałem jedno łożyskowanie - karabin znowu strzela bez problemu od kilku strzelanek. Znałem przypadek CA M15 ze sprężyną PDI170% (dłuższa niż PDI190%) + podwójne łożyskowanie. Tłok notorycznie zostawał w tylnej pozycji i bateria 9.6V nie mogła go ruszyć. Po wyjęciu jednego łożyskowania problem ustąpił. Zestaw Hurricane M90 do Beta Spetznaz (podwójne łożyskowanie) = z trudem naciąga na baterii 8.4V1300 NiMh GP. Po wyjęciu łożyskowania strzela bez wysiłku, a fpsów nadal jest trochę ponad 300. Kiedyś była moda na wkładanie podkładek do pistoletów sprężynowych - zwiększało to minimalnie fps, ale przyspiesząło zużycie części wewnętrznych. Łożyskowanie działa w podobny sposób. Podsumowując, warto sprawdzić przed włożeniem do gearboxa, czy dana sprężyna mieści się wraz z łożyskowaniami w tłoku. Ponadto lepiej dać minimalnie mocniejszą sprężynę, a pozbyć się jednego łożyskowania, bo fpsy będą te same, a ROF większy (a co za tym idzie mniejsze zużycie baterii i części wewnętrznych). Oczywiście to tylko moja opinia... Quote Link to post Share on other sites
orzech Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 W FTK huricana (które niedawno kupiłem) jest podwójne łożyskowanie i sprężyna o długości 172 mm. Czy będą z nim problemy we współpracy z tłokiem CA i zębatkami CA. Jakiej baterii powinienem użyć?? Quote Link to post Share on other sites
Assarin Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 Kmieciu4eveR dobrze prawi. Miałem przypadek zablokowania tłoka w takim położeniu /wewnątrz jest sprężyna bodaj M120 z łożyskami na prowadnicy i tłoku, tłok stokowy CA nowszego typu/ Przed... Po rozbrojeniu... Zamiana prowadnicy na stokową CA (solidna mosiężna robota :) ) zlikwidowało problem. A osobiście zastanawiam się nad celem stosowania łożysk pod sprężynę.. ale to MHO tylko tak :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts