Taki tam Zielony Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Witam. Chciałbym dowiedzieć się, czy OLEJEM WAZELINOWYM można smarować repliki sprężynowe klamek i czy nie zaszkodzi to na hop-up/BAX. Informacja na etykiecie mówi: "Smaruje i konserwuje maszyny do szycia i dziewiarskie, zamki, zawiasy, kłódki, narzędzia pomiarowe, sprzęt sportowy, mechanizmy precyzyjne itd." Czekam na szybką odpowiedź. PS: Jest on firmy LILPOL :P Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Witam. Generalnie wazelina nie uszkodzi nic w środku bo jest obojętna dla uszczelek, jednak po tygodniu smarowania nią gaziaka odstawiłem i przeżuciłem się na smar silikonowy. Wydaje mi sie że wazelina jest bardziej "gruboziarnista" niż smar silikonowy. Quote Link to post Share on other sites
Taki tam Zielony Posted January 21, 2007 Author Report Share Posted January 21, 2007 To nie jest sama wazelina, tylko OLEJ wazelinowy. Jego gęstość niewiele przekracza gęstosć wody. A więc jeśli "gruboziarnistość" nie wchodzi w grę, to raczej może być..... Najgorsze jest to że przez te smarowanie mogę stracić gwarancje. I tak zamierzam potem przerzucić się na silikonowy. No więc zaraz zamoczę kulkę w tym olejku i będę przecierał... Wielkie dziex za pomoc ;) Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś zastrzerzenia, to pisać! Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 A co ma gęstość do gruboziarnistości ? nie weim czy jest on gruboziarnisty ale napewno nie smaruj nim elementów plastikowych. Guma i metal zniosą jego obecność:D Quote Link to post Share on other sites
Taki tam Zielony Posted January 23, 2007 Author Report Share Posted January 23, 2007 Ups za późno.... Ale jakoś nie widać skutków ubocznych.. :) Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 No trudno, jak nie wybuchlo to znaczy że jest ok :D ale jak będziesz miał sylikonowy to przetrzyj plastiki spirytem (żeby zmyć wazelinke) i spryskaj nie za obficie silikolem :D Quote Link to post Share on other sites
Juhas Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Po co dużo kombinować skoro w lidlu można kupić smar silikonowy za chyba 3,90?:P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts