Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam. Chciałbym dowiedzieć się, czy OLEJEM WAZELINOWYM można smarować repliki sprężynowe klamek i czy nie zaszkodzi to na hop-up/BAX. Informacja na etykiecie mówi: "Smaruje i konserwuje maszyny do szycia i dziewiarskie, zamki, zawiasy, kłódki, narzędzia pomiarowe, sprzęt sportowy, mechanizmy precyzyjne itd."

Czekam na szybką odpowiedź.

PS: Jest on firmy LILPOL :P

Witam. Generalnie wazelina nie uszkodzi nic w środku bo jest obojętna dla uszczelek, jednak po tygodniu smarowania nią gaziaka odstawiłem i przeżuciłem się na smar silikonowy. Wydaje mi sie że wazelina jest bardziej "gruboziarnista" niż smar silikonowy.

To nie jest sama wazelina, tylko OLEJ wazelinowy. Jego gęstość niewiele przekracza gęstosć wody. A więc jeśli "gruboziarnistość" nie wchodzi w grę, to raczej może być..... Najgorsze jest to że przez te smarowanie mogę stracić gwarancje. I tak zamierzam potem przerzucić się na silikonowy. No więc zaraz zamoczę kulkę w tym olejku i będę przecierał... Wielkie dziex za pomoc ;) Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś zastrzerzenia, to pisać!

• 2 weeks later...