Łobuz Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 Witam Potrzebuje informacji nt. magazynków a konkretnie rael-cap, low-cap, mid-cap do M15 CA. Jakich używacie, jakie macie ewentualne zastrzeżenia no i sprawa podstawowa jakimi kulkami strzelacie. Dzięki za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
PjoterKrk69 Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 Bierz te ktore Ci odpowiadaja i na ktore masz kase. Magazynek to magazynek... a z kulkami ........ roll Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 ja preferuje midy - nie gruchocza, duza pojemnosc. Trzeba o nie dbac (trzymac w czystosci i smarowac) bo sie moga zacinac. Zawsze w ostatecznosci mozna zrobic z nich lowy/real'e :) zawsze jak sie szykuje wieksza rzeznia albo wiem ze nie bede mogl uzyc szybkoladowarki z braku czasu to biore hicapa na pierwszy mag a midy do kamizelki. Hi az tak nie grucha bo ruch amortyzujesz w czasie biegu i mozna go szybciej naladowac w boju (dosypac). Midy w kamizelce sa na wszelki aha ja uzywam krotkich midcapow do m4 (G&P - narazie sie nie zacinaja) oraz midow MAGa do mp5 ostatnio takie sie pojawily na machinegunie http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...roducts_id=1754 ciekawe jak z niezawodnoscia... Quote Link to post Share on other sites
Łobuz Posted January 24, 2007 Author Report Share Posted January 24, 2007 Miałem zamiar kupić midy MAGa na 100 kulek do M15. Mam nadzieje że Tobie Superrzuf w MP5 działają bez zarzutu. A gdybyś miał jakieś krytyczne uwagi co do ich niezawodności to skrobnij o nich. Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 ja mam trzy, moi znajomi jeszcze 6 (ja mp5 well Oni CA) - na te wszystkie jeden nie podaje bo cos zle siedzi w gniezdzie - trza dopilowac. Smarowanie ktore robie jak mam nowa sztuke: 1) kulkami do pelna - wysypujemy 2) silikonem 3) pare kulek (5) i znow silikon 4) wiecej kulek (z 30) i znow silikon 5) dopelniamy kulkami - wysyujemy 6) napelniamy od nowa do pelna (juz bez silikonu ale tymi samymi kulkami) i wysypujemy Ciagle uzywsz tych samych kulek... jak nadal nie podaje to po napelnieniu i nasmarowaniu zostawiam magazynek na noc :) taki mam system ( 8-) ) dla wszystkich moich midow i jak narazie sie sprawdza (mam 3 midy do mp5, 4 do m4 <2 krotkie i 2 dlugie>, 2 lowcapy do mp5 <CA> realcapa do mp5 i 2 lowy do ak) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 Jak będziesz chciał kupić kiedyś magi STARA "real" to najpierw sprawdź czy bedą podawały kulki. Koleś miał problem i niestety żaden z kilku podpinanych starowskich "30-stek" nie podawały kulek, znaczy podawały po dwie trzy a potem przestawały i trzeba było nimi szarpać, stukać, kombinować. Quote Link to post Share on other sites
Łobuz Posted January 24, 2007 Author Report Share Posted January 24, 2007 To jak w realu :) ładujesz kilka razy w kewlara żeby się nie zacinały - to dopiero klimat :) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 Może i klimat ale gwarantuję że zanim "złapiesz" klimat wypieprzysz magi a po nich replikę w krzaki. Quote Link to post Share on other sites
Hara Posted January 26, 2007 Report Share Posted January 26, 2007 Nawiązując do wzmianki Superrzufa o nowych magach s.armsa na mg. Ma ktoś ? Jak się sprawdzają ? Quote Link to post Share on other sites
HermanL Posted January 27, 2007 Report Share Posted January 27, 2007 Cześć. Ja posiadam 5x lowcapów tokyo marui, 3x lowcapy classic army i 2x midcapy g&P. Używam ich w m15a4 ris. Z tego co mogę powiedzieć to najmniej problemu mam z low capami tokyo marui nigdy się nie zacięły, jedyna ich wada dla mnie zaleta to że szybko schodzi z nich farba. Low capy classica są w porządku gdyby nie to że podczas akcji w jednym z nich wyłamał się jeden z dwóch zatrzasków trzymających wnętrze maga w tej metalowej osłonie, efekt był taki że przez 5 minut szukałem w lesie tego środka. Po tej przygodzie wszystkie lowcapy classica przezornie zabezpieczyłem taśmą żeby znowu nie było takiej niespodzianki. Co do mid capów g&p też nie mam z nimi jakiś specjalnych problemów, tylko tyle że zawsze ładuje je po 100 a nie 130 kulek Tak jak mówili moi przedmówcy wystarczy magi regularnie czyścić, smarować no i oczywiście nie zostawiać w nich na dłuższy czas kulek a będą działały bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
Niedzwiedz Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Do swojej M15 CA używam tylko midcapów. Hicapy uważam za zło i herezję natomiast realcapy są zbyt mało pojemne jak na asg, ponieważ EAG ma inne parametry niż w realu (celność, rozrzut, zasięg). Ogólnie jestem z tego typu magów zadowolony. z moich doświadczeń wynika: - krótkie midcapy zawsze się tną - prędzej czy później (mniejszy promień skrętu kanału prowadzącego kulki) - wszystkie midcapy G&P zaczęły się ciąć po jakiś 2 miesiącach użytkowania. zjawisko narastało aż stały się totalnie bezwartościowe. - krótkie midcapy G&P nie nadają się do niczego już na początku. - midcapy firmy MAG: od około roku nie było żadnego zacięcia (mam 6szt.), są bardzo tanie, ale ich wadą jest brak możliwości rozebrania w razie awarii oraz plastikowość. Jeden midcap z mojej winy rozkleił się na dwie połówki ale superglue i po sprawie, działa do dziś. Są za lekkie jak dla mnie. - nie wiem jak midcapy firmy SArms, ale mam wrażenie że będą sprawne jak MAGI tyle że nie są plastikowe i dwa razy droższe (coś za coś) - nie warto ładować midcapów na full, bo po kilku mies. sprężyna może stracić swoje parametry (tzn. jak mam np. midcapy na 100 kulek to ładuję do nich 75 aby oszczędzać sprężynę) - o midcapy należy dbać: czyścić, smarować, rozmawiać z nimi ;) - midcapy należy zawsze po strzelance rozładować, aby sprężyna nie pozostawała za długo ściśnięta. rady: - jak planujesz zakup midcapów lub lowcapów, ustalając ich liczbę weź pod uwagę takie zjawisko, że często przeładowujesz maga tak na wszelki wypadek tuż przed kontaktem, bo nie wiesz dokładnie ile masz w starym ammo. W efekcie przepada jakieś 30-50% kulek jakie w nim było, gdyż chcesz mieć pełnego przed np. wejściem do budynku. Dlatego jak ustalisz, na bazie doświadczeń z hicapem ile kulek potrzebujesz mieć na raz przy sobie, to dolicz jakieś 30-50% na górkę. Jak przerazi Cię ilość magów jaka Ci w efekcie wyszła to polecam MAGi w pudełku po 8szt. z uwagi na cenę (są tańsze od paczki lulek) -midcapy nabierają sensu tylko jak wyeliminujesz hicapa bo inaczej i tak będzie coś Ci grzechotać w kieszeni. -przeładowanie maga dodaje realizmu i adrenaliny :twisted: Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 Mam M15A4 Carbine CA. Uzywam LowCapow CA - posiadam 5 sztuk, jako ze wychodze z zalozenia ze CA + CA zagwarantuje mi niezawodnosc (nie wsadza sie do Ferrari czesci od Porsche i vice versa) i chyba mam racje - nigdy mi sie nic nie zacielo i zawsze wystrzeliwuje "do zera". Daje mi to 340 kulek i przy tym jak strzelam pozwala mi to spokojnie zaliczyc wiekszy scenariusz bez ladowania. Kiedys mialem 2 LowCapy wiec nauczylem sie oszczednosci - na ogol i tak zostaje mi niewykorzystany jeden lub w porywach 2 magi. Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 zalezy jak kto gra: ja mam jednego krotkiego hi-capa w karabinku a dwa midy w kamizelce. W ten sposob nic mi nie grucha (hi cap w karabinie az tak nie gruchocze jak trzymasz go w rekach) i moge szybko doladowac doladowac magazynek jak najdzie potrzeba (w kamizelce tez mam kulki w torebce). Czekam az ktos zrobi tanie (do 60zl), niezacinajace sie low/midcapy krotkie do emki (chocby to 60 kulencjow mialy :( ) Wtedy moze zrezygnuje z ciaglego uzywania hi-capa a dlugie magi do emki sa ble :P Quote Link to post Share on other sites
Zegal Posted February 14, 2007 Report Share Posted February 14, 2007 Ja ostatnio kupiłem metalowe magi do emek firmy P&J. Całkiem ładnie zrobione nie zacinają się w emce CA ale niestety są czarne (może dla niektórych stety) kupiłem je po 39 zł na taiwangunie :) jak za ta cene to świetna sprawa. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Mam M15A2 Rifle. Przez rok używałem hicapów -jeden TM, drugi CA. TM świetnie podaje kulki, ale szybko schodzi z niego farba. CA czasami się lubił zaciąć - pomogło czyszczenie + lekkie poluzowanie śrubek. Do stawiania ognia zaporowego podczas szturmu nie ma nic lepszego niż hicap - moje bez problemu wystrzeliwały wszystkie* kulki na jednym podkręceniu. (* oprócz tych, które zawsze zostają w hicapie) Testowałem również hicap SRC - podaje bardzo dobrze, ale jak na mój gust zbytnio się błyszczy. Ostatnio nabyłem 4 Midcapy maga - podają świetnie, ale jeżeli je przeładujemy mogą się zaciąć i nie podać nic. Tak więc lepiej ładować 95 kulek a nie 100. Ja zazwyczaj ładuję do oporu i wypuszczam 2-3 kulki. Mnie osobiście nie przeszkadza, że są plastikowe - przynajmniej nie schodzi z nich farba. Jeżeli nawet któryś się zepsuje, to za 39 zł można go zastąpić ;-) Mój patent na smarowanie to 100 kulek spryskanych silikonem - tzn. nie smaruję magazynka, tylko kulki. Następnie ładuję magazynek kilkukrotnie tymi posmarowanymi kulkami, a następnie je wyrzucam. Quote Link to post Share on other sites
Szon Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 Też używam mid cap'ów z MAGa. Mam ich 5, wszystkie na początku się trochę cieły ale po kilkukrotnym napełnieniu i opróżnieniu (trzeba na to trochę czasu poświęcić- bierzemy speedloader i ładujemy i opróżniamy za pomocą takiego przycisku na górze magazynek) działają super. A strzelam kulkami 0,23 eXtreme. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts