Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Modyfikacja magazynka P90 TM

Recommended Posts

Stałem się posiadaczem P90 i wśród ogromnej liczby zalet tego modelu znalazła się jedna wada, która nie dawała mi pełnej satysfakcji z zakupu.

Hi-cap, to o nim mowa. Przeczytałem wiele opinii, rad, pomysłów na polepszenie jego pracy.

Stosowałem zalecane kulki, czyściłem rozbierając magazynek na części pierwsze, dmuchałem i chuchałem...a i tak mi się zacinał lub w czasie strzelania rozkręcał się niespodziewanie. Mam ciężki palec na spuście i lubię sobie czasem posiać. Wiec postanowiłem wypróbować jeden ze sposobów. Wyczytałem na forum, że „Piok” z 4MOZA (Kraków) dokonał modyfikacji swojego magazynka i to pomogło. Zrobiłem coś podobnego i również udało się.

Wystrzeliłem ok. 900 kulek G&G 0,25g bez zacięcia, raz długie to raz krótkie serie, nie miałem zacięcia, magazynek opróżniałem prawie do ostatniej kulki.

Co zrobiłem?

Dokleiłem taki mały kawałek plastiku w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. Spowodowało to, że kulki przedostają się płynnie do kołowrotka. Nie blokują się. Płynność podawania kulek czy ich dokładniejsze dopychanie może poprawić wymiana sprężyny w magazynku, na nieco silniejszą. Jednak jeszcze nie znalazłem odpowiedniej pasującej idealnie.

Zdaje sobie sprawę, że znajdą się głosy, które powiedzą: - po co takie cos robić, mi strzela i bez tego. Zgadza się. Dokładne czyszczenie i wyselekcjonowane kulki spowodują brak zacięć czy rozkręcania się hicapa.

To jest tylko propozycja, kto chce skorzysta, mi coś takiego pomogło wiec się chętnie dzielę z innymi.

Potrzebne materiały:

- magazynek hicap P90

- klej DISTAL lub inny równie mocny

- uszczelka od baterii łazienkowej

- cierpliwość i sprawność manualna

foto:

p901mt9.jpg

p902as6.jpg

• 1 month later...

Po kilku testach "bojowych" z kulkami 0.25 Excela ( notabene, są świetne, teraz już będę kupował tylko takie) potwierdziło się to, że sposób działa.

Hajkap pięknie podaje wszystkie kulkensy aż do ostatniej po jednym nakręceniu.

Pozdro.

Własnie mnie również nękają zacinki.

Ja rozwiązywałem to przez walenie ręką maga od góry 8)

Czy odpadała Wam czasem zębatka (na lewo od doklejonej uszczelki)???

Pewnie przez te uderzenia... Czas na klej...

Witam,

Potwierdzam opinię Pirata, że cały problem tkwi w odpowiednich kulkach. Zrobiłem coś na wzór tego co pokazał Piok i Charlles i muszę stwierdzić, że nie działało odpowiednio. Może było troszkę lepiej ale i tak nie byłem zadowolony. Postanowiłem troszkę poszperać w necie i za pomocą mojego słabego ang. udało mi sie wyczytać, że bardzo ważne są kulki. I nie chodzi tutaj o ich precyzję, bo zakładam, że każdy używa w miarę dobrych kulek, ale o to aby nie były "tępe" i miały jak najlepiej wypolerowaną powierzchnię. Ostatnio kupiłem właśnie Blastery i "wyczyściłem" magazynek do ostatniej kulki. Oczywiście, jak też wspomniał Pirat o te HiCap'y trzeba dbać lepiej niż o inne magazynki tego typu.

Pozdrawiam Dziki

jak też wspomniał Pirat o te HiCap'y trzeba dbać lepiej niż o inne magazynki tego typu.

Dobre podsumowanie.

Kupując tego maga wydaje się, że jest idealny: duża pojemność, za jednym naciągnięciem mozna całego opróżnić i co najważniejsze nie grzechocze.

Przy zakupie nie zdawałem sobie sprawy, że trzeba go tak pielęgnować 8) mało o tym pisało się na forum, dobrze, że wszystko już jest jasne.

Wszyscy pewnie myśleli, że to jest całkowita wina maga, a tu trzeba włożyć trochę serca 8)

Może i tam jeszcze dokonac kilku drobnych przeróbek 8)

Przy zakupie nie zdawałem sobie sprawy, że trzeba go tak pielęgnować mało o tym pisało się na forum, dobrze, że wszystko już jest jasne.

Wszyscy pewnie myśleli, że to jest całkowita wina maga, a tu trzeba włożyć trochę serca

Może i tam jeszcze dokonac kilku drobnych przeróbek

Aleś ty romantyczny :P

Blasterki sie nie tną zdecydowanie, kiedy mi mag przestaje podawać poprostu wyjmuje go z gniazda i poprawiam sprężyną. Nie jest to jakies super uciążliwe, nie zdażyło mi się przez to też zginąć.

• 5 years later...