taurus76 Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 Witam, Zająłem się instalowaniem zostawu: akumualtor w plecaku. Mam juz akumualtor 4,5Ah 12V. Mam problem z obniżeniem voltów do ~10V. Chcę dobrać odpowiednią diodę, do tego potrzebuje wiedzieć ile Amper mają silniki ASG? Konkretnie stokowy mp5 CYMA. Może ktos juz ma zainstalowane taki zestaw? Czym obniża woltaż? Poproszę o konkretnie namiary do elementu. pozdrawiam, T76 Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 ja uzywalem takiego zestawu. napiecie obnizylem mostkami prostowniczymi na 30A (nie podam ci namiarow bo mam je ze szkoly;)). silnik w stoku cymy nie powinien miec wiecej niz 15A bo tyle maja stokowe repliki normalnych firm. pamietaj ze przewody miedzy aku a giwera musza byc dosc spore aby nie bylo duzego spadku mocy na pokonywania oporow przewodu. Quote Link to post Share on other sites
taurus76 Posted March 11, 2007 Author Report Share Posted March 11, 2007 Witam Kabelek oczywiscie :) konkretny, glosnikowy, praktycznie brak utraty mocy. Wpisalem to w wyszukiwarke allegro: http://www.allegro.pl/search.php?string=mo...new=0&pay=0 O ile voltów obniza napiecie jeden taki mostek? pozdrawiam T76 Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 jedna dioda obniza o ok 0,7[V] a mostek o 1,4[V]. Quote Link to post Share on other sites
taurus76 Posted March 12, 2007 Author Report Share Posted March 12, 2007 no wlasnie, dioda. Kombinowalem z diodami zenera, tyko one maja max 1A. Znalazlem diody prostownicze na 20A, obnizaja o 1V. Tylko cena jednej takiej diody to 20zl! Diody shottkiego ponoc sie tutaj nie nadaja. O jakich diodach mowisz? Jesli o czyms konkretnym to poprosze o namiary :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 przeciez sam na allegro znalazles sobie mostki prostownicze! zastosowanie 2 mostkow zalatwi sprawe. do tego celu nadaja sie najlepiej diody i mostki prostownicze. Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 A ja mam takie małe pytanko. Czy wypaliło by włożenie zwykłego regulatora napięcia (to takie na kablu w słuchawkach czym się zcisza) w kabel od batki ?? Teoretycznie byłby regulowany ROF. Co o tym sądzicie ?? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 musial by to byc potencjometr wielkiej mocy :/ kiedys probowalem ale spalil sie od razu :/ to jest pozatym dodatkowy opor :/ Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 (edited) możesz zastosować stabilizator napięcia w konfiguracji z noty katalogowej. Zapytaj w sklepie elektronicznym o stabilizator na 10V i 15-17A bo jak napisał kicpa tyle będzie brał silnik (Ewentualnie podłącz amperomierz i zmierz prąd pobierany przez silnik) Edited March 15, 2007 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
Hallor Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 Ze tak spytam z innej beczki: A próbował ktoś pwm'ka sterować aegi? W sumie zestawy mos-upgrade-kit są, wiec zdaje się tylko jeszcze trzeba jakiś stabilizator impulsowy ;) H. Quote Link to post Share on other sites
boxxxer Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 8) Dzis przyszedl mi Akumulato 12V 7Ah jutro powiniennem miec efekt...opiszę i wstawie tutaj ;)! Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts