Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

350-370 Fps na krótkiej lufie od MP-5K?

Recommended Posts

Witam!

Mam taki dylemat.

Chciałbym zainwestować w sprzęt bo i tak musze zmienić coś nie coś. Czyli:

Posiadam:

Zembatki TM(tłokowa nówka)

Tłok TM (już nieźle zurzyty - do wymiany)

Dysza podwójnie uszeczlniona(po przebiegu z 60-70 tysięcy kulek o_O)

Głowica CA(żółta) + uszczelka TM

M100 Huricane o nierównomiernym skoku

Batka Intelekt 9,6V 1400mAh

Łożyska Stalowe CA

Lufa prec 6,03mm

HU sylikon Guarder

chciałbym kupić:

Zestaw BoreUp do Mp5k

http://asgshop.pl/produkt.php?id=1338

Tłok DeepFire

http://asgshop.pl/produkt.php?id=1024

Oraz zębatki CA niby nieurzywane z Allegro;-)

Ok co do problemu\pytania:

Martwi mnie fakt posiadania około, hmmm nie wiem ile da mi ten zestaw na M100 HUricane ale wg. znajomego około 350-370 fps , biorąc pod uwagę krótką lufę w MP-5K. Więc czy mając tyle FPS będe mógł strzelać na kulkach 0,20g ? Czy kulki nie będa świrować mi jak np. w replice ,o dłóższej lufie, o mocy np. 400fps na kulkach 0,20g? gdzie konieczne jest urzywanie minimalnie 0,25g(aby na 35m kulki nie swirowały).

Wydawanie 160zł na zestaw Bore Up byłoby wtedy żalowe maxymalnie :wink: gdyż stosując cięższe kulki zaniżyłbym szybkość kulki (o jakieś 40fps) oraz musiał wydawać więcej kasy na nie... z czego niebyłbym wcale zadowolony. Nie mówiąc już o utopionych w błoto 160zł na bore upa :???:

Więc pytanie brzmi tak.. czy miał ktoś do czynienia z tuningiem do 350-370fps na lufie 110mm? Czy to ma w ogóle sens czy lepiej dać sobie spokój gdyż musowość stosowania cięższych kulek wyklucza tą opcje z kręgu opłacalnych (sensownych) :poddanie: .

Czy moze ktoś swoją wiedzą praktyczną\teoretyczną jest w stanie pomóc 8-)

Proszę o pomoc bo mam dylemat :???:

Pozdrawiam!

BaUEr 8-)

Edited by BaUEr

Joł,

ja mam UMP, które ma M100 + zestaw Hurricane.

Według mnie, nie opłaca się pakować kasy w kurczaka, dlatego, że jest to broń do budynków. Nawet jakbyś miał 500fps, to w lesie i tak nie będzie zdawał egzaminu, bo ma za krótką lufę i przez to słabe skupienie, brak mozliwości odgarniania krzaczorów itd. No i oczywiście nie wejdziesz z tym do walki na bliskim dystansie.

MP5K to jest broń do budynków - masz ok 360 fps i jest ok - większa wartość fps staje się dużo bardziej niebezpieczna dla osoby stojącej kilka merów od Ciebie.

IMHO lepiej zostawić Kurza takiego jaki jest, a jeśli chcesz robić pokrętki, to kup np. AK 47 Cymy jako bazę do tuningu (używki chodzą w śmiesznych cenach) i z nią się baw powoli - można z tego ukręcić naprawdę dobry karazbinek do lasu. Wiem, bo zrobiłem już trzy takie :)

Jesli zaś koniecznie chcesz podkręcać kurczaka, to odpowiem na to, o co pytałeś :)

Na M100 przy dobrze dobranym do długości lufy cylindrze (czyt. stockowym) już masz 350-360 fps. Jeśli dołożysz do tego Bore-Up, to wzrośnie Ci o następne 20-30. Jeśli używasz 0,2, to już wiesz jak latają :) Możesz spróbować kulek 0,23 (np eXtremy), bo pakowanie się od razu w 0,25 jest trochę bez sensu.

aaa nie no obecnie MP-5K ma okolo 305-320fps. Nie mogę zmierzyć pomimo posiadania chrono ponieważ tłok jest do wymiany i kurz nie strzela. (chcę za jednym zamówieniem zamówić od razu tłok i ewentualnie boreupa)

Co do tuningowania wg. mnie tuning do 360-370 to max tego co potrzeba. Grałem parę razy na RK-104 z 370fpsami i na 020 strzelało mi sie idealnie(szybkość kulki i zasieg, porwónywalne z Mką 420fps na kulkach 025).

Jednak RK ma dwa razy dłóższą lufe :???: więc nie wiem czy w przypadku MP-5K taka ilość fps (ok 350-360 po założeniu boreupa) to nie bedzie za dużo jak na kulki 020? (np. z Mki 420fps na kulkach 020 strzelać sie nie da). Bo wkładać ten zestaw i strzelać z ciężych kulek to byłaby poracha.

Ogólnie chcąc zmienić cylinder i całą reszte mam do wyboru droższe części o normalnej średnicy albo tego boreupa w tańszym zestawie... więc wybór wydaje mi się oczywisty... tylko czy jest sens? aby później się wqur... że z kulek 020 nie da sie strzelać ? i tu włąśnie tkwi mój problem.

Co do bezpieczeństwa przy walce w CQB... to spring 250fps jest równie niebezpieczny co AEG 360fps prawie. Idzie nim wybić zęba jednym celnym strzałem (sprawdzone :-F )... Kwestia tylko kto posiada tą replike i jak jej urzywa.

Co do celnosci i zasięgu na krótkiej lufie MP-5K jest oddzielny temat na forum poświęcony temu ;-) :

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...l=kr%F3tka+lufa

Swoje już tam też dopisałem kiedyś ;-)... gdy posiada sie precke 6,03 ani rozrzut ani celność nie jest dużo mniejsza niż przy każdym innym AEGu z precką. Pozatym planuje włożyć sobie dodatkowo HU MadBulla w przyszłości (sprawdzone, rzeczywiście poprawia skupienie)

A co do gry w lesie rozpisałem sie w tamtym temacie ;-) wspomne tylko że po tuningu (m100 huricane) zaopatrzyłem sie w tłumik ^^ więc ewentualnie krzaki jest czym odgarniać... chociaż raczej nie urzywam go do tego celu(brak takich potrzeb).

Więc 350-370fps na lufie 110mm na kulkach 020g, przy lufie prec 6,03 i ewentualnie HU madbulla? da rade?

Pozdrawiam!

BaUEr :wink:

Edited by BaUEr

Jakiś czas temu bawiłem się w kręcenie mp5k i nie wyglądało to zaciekawie. Na stockowej lufie trudno osiągnąć przyzwoity wynik. Skupienie jest raczej symboliczne, a dopakowanie xfps tego nie zmieni. Mój Kucyk optymalnie dzialał na 110m/s, precce z mp5 w tłumiku i batce 9,6, sylikonowej gumce oraz stockowych bebechach. Taka konfiguracja dawała akurat 320fps (niezbyt szczelna głowica cylindra), ale w budynakach sprawdzalo się znakomicie: duży rof (batka)+ celność(precka)+zasięg też niezły (sylikonowa gumka)+0 pretensji o rozwalaną jape (320fps). Spokojnie dawało się z nim też pobiegać po lesie. Moim zdaniem montowanie boreupa w tej broni ma tylko taki sens, że poprawia troche kulkture pracy mechanizmu- atutem tej bronie nie jest duża moc i celnośc, ale raczej kompaktowość i duża szybkostrzelność.

Edited by Small_Hunter

Ok thx wszystkim za wypowiadanie sie ... PMy i maile ;-)

Zasugerowany odpowiedziami stwierdziłem że kupię narazie sam tłok i zrobię odpowiednie pomiary. Jeżeli do 350fps będzie mi brakować ok 20-25fps sądze ze wydawanie 169zł na Bore Upa nie będzie zbytnio opłacalne - sensowne ;-)

A co do winklowania kulek 020 na tej lufie przy 350fps (trudności w rególacji HU) po odczytaniu wielu opini uważam że nie powinno być to problemem... co odpowiada na pytanie tego Topica

Jeżeli pomiar na chrono będzie małozadowalający (rozszczelniony zestaw stokowy) zainwestuje w tego BoreUpa ;-) jak to ktoś wyżej pisał nie tylko dla fpsów ale i dla kultury pracy całego mechanizmu 8-) co nie zmieni mi szybkoszczelności jak się tam ktoś obawiał.

P.S.Jeżeli bore up nie będzie wymagany chętnie kupię sobie prędzej kolimator ^^ pograłem ostatnio z replikami go posiadającymi... i mi się naprawdę spodobało.

Pozdrawiam!

BaUEr 8-)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...