BaUEr Posted April 6, 2007 Report Share Posted April 6, 2007 (edited) Witam! Mam taki dylemat. Chciałbym zainwestować w sprzęt bo i tak musze zmienić coś nie coś. Czyli: Posiadam: Zembatki TM(tłokowa nówka) Tłok TM (już nieźle zurzyty - do wymiany) Dysza podwójnie uszeczlniona(po przebiegu z 60-70 tysięcy kulek o_O) Głowica CA(żółta) + uszczelka TM M100 Huricane o nierównomiernym skoku Batka Intelekt 9,6V 1400mAh Łożyska Stalowe CA Lufa prec 6,03mm HU sylikon Guarder chciałbym kupić: Zestaw BoreUp do Mp5k http://asgshop.pl/produkt.php?id=1338 Tłok DeepFire http://asgshop.pl/produkt.php?id=1024 Oraz zębatki CA niby nieurzywane z Allegro;-) Ok co do problemu\pytania: Martwi mnie fakt posiadania około, hmmm nie wiem ile da mi ten zestaw na M100 HUricane ale wg. znajomego około 350-370 fps , biorąc pod uwagę krótką lufę w MP-5K. Więc czy mając tyle FPS będe mógł strzelać na kulkach 0,20g ? Czy kulki nie będa świrować mi jak np. w replice ,o dłóższej lufie, o mocy np. 400fps na kulkach 0,20g? gdzie konieczne jest urzywanie minimalnie 0,25g(aby na 35m kulki nie swirowały). Wydawanie 160zł na zestaw Bore Up byłoby wtedy żalowe maxymalnie :wink: gdyż stosując cięższe kulki zaniżyłbym szybkość kulki (o jakieś 40fps) oraz musiał wydawać więcej kasy na nie... z czego niebyłbym wcale zadowolony. Nie mówiąc już o utopionych w błoto 160zł na bore upa :???: Więc pytanie brzmi tak.. czy miał ktoś do czynienia z tuningiem do 350-370fps na lufie 110mm? Czy to ma w ogóle sens czy lepiej dać sobie spokój gdyż musowość stosowania cięższych kulek wyklucza tą opcje z kręgu opłacalnych (sensownych) :poddanie: . Czy moze ktoś swoją wiedzą praktyczną\teoretyczną jest w stanie pomóc 8-) Proszę o pomoc bo mam dylemat :???: ____________ Pozdrawiam! BaUEr 8-) Edited April 6, 2007 by BaUEr Link to post Share on other sites
Gallain Posted April 7, 2007 Report Share Posted April 7, 2007 Joł, ja mam UMP, które ma M100 + zestaw Hurricane. Według mnie, nie opłaca się pakować kasy w kurczaka, dlatego, że jest to broń do budynków. Nawet jakbyś miał 500fps, to w lesie i tak nie będzie zdawał egzaminu, bo ma za krótką lufę i przez to słabe skupienie, brak mozliwości odgarniania krzaczorów itd. No i oczywiście nie wejdziesz z tym do walki na bliskim dystansie. MP5K to jest broń do budynków - masz ok 360 fps i jest ok - większa wartość fps staje się dużo bardziej niebezpieczna dla osoby stojącej kilka merów od Ciebie. IMHO lepiej zostawić Kurza takiego jaki jest, a jeśli chcesz robić pokrętki, to kup np. AK 47 Cymy jako bazę do tuningu (używki chodzą w śmiesznych cenach) i z nią się baw powoli - można z tego ukręcić naprawdę dobry karazbinek do lasu. Wiem, bo zrobiłem już trzy takie :) Jesli zaś koniecznie chcesz podkręcać kurczaka, to odpowiem na to, o co pytałeś :) Na M100 przy dobrze dobranym do długości lufy cylindrze (czyt. stockowym) już masz 350-360 fps. Jeśli dołożysz do tego Bore-Up, to wzrośnie Ci o następne 20-30. Jeśli używasz 0,2, to już wiesz jak latają :) Możesz spróbować kulek 0,23 (np eXtremy), bo pakowanie się od razu w 0,25 jest trochę bez sensu. Link to post Share on other sites
BaUEr Posted April 7, 2007 Author Report Share Posted April 7, 2007 (edited) aaa nie no obecnie MP-5K ma okolo 305-320fps. Nie mogę zmierzyć pomimo posiadania chrono ponieważ tłok jest do wymiany i kurz nie strzela. (chcę za jednym zamówieniem zamówić od razu tłok i ewentualnie boreupa) Co do tuningowania wg. mnie tuning do 360-370 to max tego co potrzeba. Grałem parę razy na RK-104 z 370fpsami i na 020 strzelało mi sie idealnie(szybkość kulki i zasieg, porwónywalne z Mką 420fps na kulkach 025). Jednak RK ma dwa razy dłóższą lufe :???: więc nie wiem czy w przypadku MP-5K taka ilość fps (ok 350-360 po założeniu boreupa) to nie bedzie za dużo jak na kulki 020? (np. z Mki 420fps na kulkach 020 strzelać sie nie da). Bo wkładać ten zestaw i strzelać z ciężych kulek to byłaby poracha. Ogólnie chcąc zmienić cylinder i całą reszte mam do wyboru droższe części o normalnej średnicy albo tego boreupa w tańszym zestawie... więc wybór wydaje mi się oczywisty... tylko czy jest sens? aby później się wqur... że z kulek 020 nie da sie strzelać ? i tu włąśnie tkwi mój problem. Co do bezpieczeństwa przy walce w CQB... to spring 250fps jest równie niebezpieczny co AEG 360fps prawie. Idzie nim wybić zęba jednym celnym strzałem (sprawdzone :-F )... Kwestia tylko kto posiada tą replike i jak jej urzywa. Co do celnosci i zasięgu na krótkiej lufie MP-5K jest oddzielny temat na forum poświęcony temu ;-) : http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...l=kr%F3tka+lufa Swoje już tam też dopisałem kiedyś ;-)... gdy posiada sie precke 6,03 ani rozrzut ani celność nie jest dużo mniejsza niż przy każdym innym AEGu z precką. Pozatym planuje włożyć sobie dodatkowo HU MadBulla w przyszłości (sprawdzone, rzeczywiście poprawia skupienie) A co do gry w lesie rozpisałem sie w tamtym temacie ;-) wspomne tylko że po tuningu (m100 huricane) zaopatrzyłem sie w tłumik ^^ więc ewentualnie krzaki jest czym odgarniać... chociaż raczej nie urzywam go do tego celu(brak takich potrzeb). Więc 350-370fps na lufie 110mm na kulkach 020g, przy lufie prec 6,03 i ewentualnie HU madbulla? da rade? Pozdrawiam! BaUEr :wink: Edited April 7, 2007 by BaUEr Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted April 7, 2007 Report Share Posted April 7, 2007 (edited) Jakiś czas temu bawiłem się w kręcenie mp5k i nie wyglądało to zaciekawie. Na stockowej lufie trudno osiągnąć przyzwoity wynik. Skupienie jest raczej symboliczne, a dopakowanie xfps tego nie zmieni. Mój Kucyk optymalnie dzialał na 110m/s, precce z mp5 w tłumiku i batce 9,6, sylikonowej gumce oraz stockowych bebechach. Taka konfiguracja dawała akurat 320fps (niezbyt szczelna głowica cylindra), ale w budynakach sprawdzalo się znakomicie: duży rof (batka)+ celność(precka)+zasięg też niezły (sylikonowa gumka)+0 pretensji o rozwalaną jape (320fps). Spokojnie dawało się z nim też pobiegać po lesie. Moim zdaniem montowanie boreupa w tej broni ma tylko taki sens, że poprawia troche kulkture pracy mechanizmu- atutem tej bronie nie jest duża moc i celnośc, ale raczej kompaktowość i duża szybkostrzelność. Edited April 7, 2007 by Small_Hunter Link to post Share on other sites
BaUEr Posted April 11, 2007 Author Report Share Posted April 11, 2007 Ok thx wszystkim za wypowiadanie sie ... PMy i maile ;-) Zasugerowany odpowiedziami stwierdziłem że kupię narazie sam tłok i zrobię odpowiednie pomiary. Jeżeli do 350fps będzie mi brakować ok 20-25fps sądze ze wydawanie 169zł na Bore Upa nie będzie zbytnio opłacalne - sensowne ;-) A co do winklowania kulek 020 na tej lufie przy 350fps (trudności w rególacji HU) po odczytaniu wielu opini uważam że nie powinno być to problemem... co odpowiada na pytanie tego Topica Jeżeli pomiar na chrono będzie małozadowalający (rozszczelniony zestaw stokowy) zainwestuje w tego BoreUpa ;-) jak to ktoś wyżej pisał nie tylko dla fpsów ale i dla kultury pracy całego mechanizmu 8-) co nie zmieni mi szybkoszczelności jak się tam ktoś obawiał. P.S.Jeżeli bore up nie będzie wymagany chętnie kupię sobie prędzej kolimator ^^ pograłem ostatnio z replikami go posiadającymi... i mi się naprawdę spodobało. ____________ Pozdrawiam! BaUEr 8-) Link to post Share on other sites
HW_Lisu Posted April 11, 2007 Report Share Posted April 11, 2007 Tunowanie do takiej mocy broni do budynku na krótkie dystanse jest generalnie z założenia chyba troszkę chybionym pomysłem. Niemniej, wszystko na temat napisane. Zamykam. Link to post Share on other sites
Recommended Posts