Suseł Posted April 10, 2007 Report Share Posted April 10, 2007 (edited) Witam! Zaprojektowałem rozładowywarkę, w programie symulacyjnym, wszystko działa poprawnie. Jednak wiem, że teoria czasami znacznie różni się od rzeczywistości. Układ ten teoretycznie odcina dopływ prądu przy 6 [V] Moje pytanie brzmi: Czy to zadziała? Schemat: Edited April 10, 2007 by Suseł Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted April 10, 2007 Report Share Posted April 10, 2007 Jest od tego przyklejony temat w dziale AEG itd. Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted April 10, 2007 Report Share Posted April 10, 2007 Czy to zadziała? Schemat: Z tego co widać to jest zbyt mała rezystancja obciążenia, a co za tym idzie zbyt duży prąd rozładowania, który zaszkodzi tranzystorowi Q1. W resztę układu nie wnikam. Quote Link to post Share on other sites
Suseł Posted April 10, 2007 Author Report Share Posted April 10, 2007 (edited) Jest od tego przyklejony temat w dziale AEG itd. Dziękuję za bardzo rzeczową i profecjonalną obpowiedź na temat funkcjonowania tegu układu :mrgreen: Dudi..... Z tego co widać to jest zbyt mała rezystancja obciążenia, a co za tym idzie zbyt duży prąd rozładowania, który zaszkodzi tranzystorowi Q1. W resztę układu nie wnikam. Faktycznie rezystancja jest za mała zmienie ją na 20 [Ohm] myślę że to wystarczy. Edited April 10, 2007 by Suseł Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts