YaCa_FM Posted April 13, 2007 Report Share Posted April 13, 2007 siema mam maly problem, niedawno zamontowalem na szyne ris raczke i stalo sie cos co mnie troche denerwuje. Mianowicie szyna RIS na lufie zaczela mi sie ruszac na boki na jakies 5mm... troszke to klopotliwe bo razem z tym wszystkim muszka... jest to moj pierwszy AEG wiec zanim zaczne rozkrecac cokolwiek wole zapytac... Sory za polskie litery nie mam polskiej klawiatury PS uzywalem opcji szukaj, niestety ta nie dzialala (bylo napisane ze jast cos nie tak i e mam popatrzec w pomoc :P ) Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted April 13, 2007 Report Share Posted April 13, 2007 Na spodzie muszki masz imbus. Dokręć go na maksa i pomoże. Ogólnie chwyt/RIS rusza się zawsze z powodu luzu w trzech możliwych miejscach - z tył, przy pierścieniu, z przodu przy pierścieniu (są tam często po prostu luzy) oraz z powodu własnie ruszającej się muszki. Zakłądam, że lufa zewnetrzna siedzi jak głaz, tj. pierścień jest dokręcony solidnie do body. Ja w skrajnm przypadku po prostu przykleiłem swoją muszkę do lufy zew. super glue, a luzy wypełniłem izolką. Może mało eleganckie, ale zadziałało bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
YaCa_FM Posted April 13, 2007 Author Report Share Posted April 13, 2007 taaa lufa siedzi jak cholera, nawet nie drgnie, hehe mam cala gane imbusow ale zaden nie pasowal, jutro pojade kupic odpowiedni i mam nadzieje ze to zda rgzamin. tak jak piszesz luzy mam z tylku i z przodu na pierscieniach, pytanie czy da sie to zredukaowac jakos?? bo muszka lusza sie delikatnie a cala szyna rusza sie jak szalona na jakes 5mm i luzy widac golum okiem, zwlaszcza na pierscieniu miedzy muszka a szyna... Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted April 14, 2007 Report Share Posted April 14, 2007 W zasadzie to dziwne. Ja co prawda miałem M15 CQB, gdzie jest nowy RIS z takimi srebrnymi blachami wzmacniającymi - siedział jak skała. Ruszał mi się natomiast zwykły chwyt w starej M15 C. Na początek możesz sprówoć przesunąć zespół muszki o pół milimetra do tył, żeby docisnąć, w końcy nie musisz tego zdejmować (za dużo nie przesuniesz, chyba, że piny muszki wywalisz). Jeśli luzy są bardzo duże, to tzreba by je wypałnić czymś, np. poxiliną, albo czymś. Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted April 14, 2007 Report Share Posted April 14, 2007 miałem to samo, musisz dokręcic pierscien trzymajacy lufe i risa a najlepiej ustal gwint bo będzie się odkręcało. Quote Link to post Share on other sites
YaCa_FM Posted April 14, 2007 Author Report Share Posted April 14, 2007 W zasadzie to dziwne. Ja co prawda miałem M15 CQB, gdzie jest nowy RIS z takimi srebrnymi blachami wzmacniającymi - siedział jak skała. Ta ja tez mam jakies srebrne blachy ale luz jest niemilosierny Na początek możesz sprówoć przesunąć zespół muszki o pół milimetra do tył, żeby docisnąć, w końcy nie musisz tego zdejmować (za dużo nie przesuniesz, chyba, że piny muszki wywalisz). Jeśli luzy są bardzo duże, to tzreba by je wypałnić czymś, np. poxiliną, albo czymś. ta problem w tym ze muszka to mi teraz chodzi o 2-3 mm do przodu do tylu, niewiem o co z tym chodzi, dzis juz niestety nie mam sil z tym walczyc ale jutro powalcze i przedstawie sytuacje... kolego sweety_killer albo jestem zmeczony albo cos bo troche nie kumam twojego posta, znaczy poczatek jest OK ale o co chodzi z tym "a najlepiej ustal gwint bo będzie się odkręcało." czekam na info :) Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted April 15, 2007 Report Share Posted April 15, 2007 Chodzilo pewnie o to zebys zabezpieczyl gwint co by sie srubki same nie wykrecaly :) przepraszam za brak polskich znakow. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
YaCa_FM Posted April 15, 2007 Author Report Share Posted April 15, 2007 oki walczylem i oto co stwierdzam... problem ruchomej szyny RIS to poprostu smiech na sali, wystarczylo podkrecic jedna srobke na szynie RIS i problem z glowy... a problem luzu na pierscieniu pomiedzy muszka zostal dalej i nadal nie moge tego zrobic, choc muszka tez juz sie nie rusza... Quote Link to post Share on other sites
mwist Posted May 20, 2007 Report Share Posted May 20, 2007 Rusza mi się w emce cały zespół muszki. Co mam zrobić? Nie ma tam żadnych śrub do dokręcania, a muszka przesuwa się po lufie. Quote Link to post Share on other sites
YaCa_FM Posted May 21, 2007 Author Report Share Posted May 21, 2007 pod muszka musisz miec taka malenka srubenke, dokrec ja i bedzie po problemie, mialem to samo... Ale znalazlem przyczyne czemu mi sie szyna rusza, macingum mnie olal wiec pokaze tu i zapytam czy ktos ma taka czesc do opchniecia. szukam czesci ktora mi sie zlamala cena nie gra roli... Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted May 21, 2007 Report Share Posted May 21, 2007 (edited) kumpel miał to samo ,dorobił na tokarce czy gdzieś tam ;-) Dam mu link do tematu niech on się wypowie.Nie sądze że można gdzięś kupić ten element. A co do ruszającego się risa miałem to samo ,polecam pierscien GP i mocno go dokrecić i ustalić(loccite,albo super glue ;p). U mnie zlikiwidowało problem w 100% Edited May 21, 2007 by sweety_killer Quote Link to post Share on other sites
YaCa_FM Posted May 22, 2007 Author Report Share Posted May 22, 2007 znaczy sie, jesli chce zrobic to tak zeby bylo jak nowe to musze kupic cala RIS ?? w Stockholmie serwis chcial mi to zrobic, ale za cena okolo 600zl a to juz wieksza cena od nowei szyny RIS Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 hmm jeżeli chcesz mieć koniecznie oryginalna część to takiej nie kupisz ;-) ale tak jak wspominałem kumpel dorobił sobie sam ,a koszt nie był większy niż 100zł. PS: wiem ,ze to nie komis ale sprzedaje pierścień mocujący do risa G&P-70zł.Sprzedaje bo kupiłem komplet całej lufy zew.GP. Polecam , u mnie zlikwidowało problem ruszającego się risa! Quote Link to post Share on other sites
YaCa_FM Posted May 23, 2007 Author Report Share Posted May 23, 2007 czyli miales ten sam problem?? tez Ci ta czesc sie zlamala?? jesli nie a kupiles nowego RISa to wynika z tego ze masz interesujaca mnie czesc na zbyciu?? Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 (edited) U mnie nic nie pękło ,pękło kumplowi i tak jak pisałem dorobił.Ja miałem problem z kręcącym sie risem mimo tego że nic mi się nie połamało ,wymieniłem pierscień na GP i problem minoł ;-) Edited May 23, 2007 by sweety_killer Quote Link to post Share on other sites
stoper Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 witam taka cześć dostaniesz w sklepie asgshop.pl miałem to samo i tam kupiłem kosztowało mnie to 55 zł-pytaj o Marcina<KONAR> on mi to załatwiał.pozdrawiam stoper Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts