Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Mundury, Black Watch ...

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do rozpoczęcia przygody z asg i chciałbym zacząć od zakupu (prawie) jakiegoś ekwipunku, a moje spojrzenie padło na współczesne jednostki szkockie

Dlatego chciałbym zapytać czy ktoś wie coś więcej o takich jednostkach?

Czy są jakieś inne znane/rozpoznwalne szkockie jednostki (poza Black Watch)?

Czy te jednostki noszą na mundurach naszywki z flagą brytyjską czy szkocką? - jeżeli chodzi o BW to nie stwierdziłem tego na zdjęciach z Iraku ale tylko takie zdjęcia mi się udało znaleść więc nie jest to dla mnie do końca przekonywujące

Czy ktoś dysponuje zdjęciami współczesnych jednostek szkockich? (bardzo ciężko jest znaleść takowe w Internecie)

CZy są jakieś różnice pomiędzy mudurem szkockich jednostek a strikte brytyjskich ?

... ew. cokolwiek użytecznego

Wiem że jak by nie było takie jednostki są częścią armii brytyjskiej - więc i mundur będzie brytyjski, ale właśnie np. wspominany ciągle BW nosi poza służbą dość specyficzne berety z czerwonym pomponem.

Żarty o kupieniu kiltu zignoruje :P poza tym mam już takowy

Z góry dzięki za podjęcie tematu i użyteczne informacje

Czy są jakieś inne znane/rozpoznwalne szkockie jednostki (poza Black Watch)?

Oczywiście, że są. Np. zawsze się słyszy o "dupkach z Argylle" ;)

Ale do rzeczy.

Wszelkie bataliony, jakie istniały, były to bataliony/kompanie... klanów! (czyli można uważać - prywatne wojsko!). Jeśli klan ma na nazwisko Cameron, to kompania będzie pełna Cameronów. (oni wtedy się numerują).

The Black Watch jest jednym z trzech najbardziej znanych baonów w UK (nie pomnę dwóch pozostałych), ze względów na swoją historię. Po polsku Black Watch oznacza "Czarną Straż" Nazwa pochodzi od tego, że batalion powstał po to, aby "obserwować Higland" (czyli klany), a czarny dla tego... że batalionowa krata jest ciemnego koloru. Gdzieś mi się obiło o uszy, że żołnierze The Black Watch są "strażą królowej". Więc ładnie się Elżbieta urządziła.

I dla tego, że w Black Watch są zwykli szkoci [raczej nie ci z klanów], batalion jest sławny. Byłam w ich muzeum - walczyli biedni szkoci chyba wszędzie. Nawet z polakami za czasów Napoleona zdążyli się pobić (niestety).

Czy te jednostki noszą na mundurach naszywki z flagą brytyjską czy szkocką?

Brytyjską, standardowa Union Jack.

Potrafią nosić emblemat: szkocka flaga i na tym znaki Marii Stuart (lew lub gryf, nie pamiętam), chyba bez korony.

- jeżeli chodzi o BW to nie stwierdziłem tego na zdjęciach z Iraku ale tylko takie zdjęcia mi się udało znaleść więc nie jest to dla mnie do końca przekonywujące

Och, bo Szkoci różnie się noszą. :)

Czy ktoś dysponuje zdjęciami współczesnych jednostek szkockich? (bardzo ciężko jest znaleść takowe w Internecie)

Lepiej zobaczyć na własne oczy, jeśli można.

Znakiem rozpoznawczym na zdjęciach jest zielony beret, oraz tzw. przez polaków "czerwona miotełka z piór" (hackle).

CZy są jakieś różnice pomiędzy mudurem szkockich jednostek a strikte brytyjskich ?

W mundurze polowym, żadnych (oprócz beretu, ten jest szkocki).

Mundury wyjściowo/paradne wyglądają zupełnie inaczej. (znajdziesz w tym dziale "mądrości na temat armii brytyjskiej, tam pod koniec są zdjęcia, na jednym kilku szkotów w mundurach paradnych).

... ew. cokolwiek użytecznegoWiem że jak by nie było takie jednostki są częścią armii brytyjskiej - więc i mundur będzie brytyjski, ale właśnie np. wspominany ciągle BW nosi poza służbą dość specyficzne berety z czerwonym pomponem.

Stare zdjęcia gdzieś wykonałeś. Stare berety, jeszcze w czasie IIWŚ, były duże jak talerz, ale w khaki. Potem, nie wiem po co i czemu, zmienili kolor na ciemny granat, a pompon na czerwony. Kilka lat temu wrócili do OG, i zmniejszyli rozmiar beretów. Wygląda to znacznie lepiej teraz.

Obecnie nosza do beretów "znaczek" (badge) oraz tą czerwoną miotełkę (hackle). nie jestem pewna, ale może być tak, że różne kompanie mają różne kolory hackle.

Żarty o kupieniu kiltu zignoruje :P poza tym mam już takowy

To zdąbadź resztę.

Teraz Cię czeka inne wyzwanie - beret jest CIĘŻKO zdobyć, hackle dosyć łatwo, ale badge... fiu fiu! Powodzenia! Ja mam swój, wyfasowany.

To nie jest pas The Black Watch. Cholera wie, co to kto to jest.

Tutaj masz jak wygląda krata The Black Watch: >*<

Na poligon w berecie nie można iść [raz, że czerwone hackle pięknie zdradzają gdzie jesteś, a dwa, badge odbija światło. Cały beret z badge i hackle kosztuje chyba coś ok. Ł45 i jeśli zgubisz - to musisz za następne za płacić.

Badge samoistnie nie odpada...

Edited by mer

Przepraszam Mer ;-) Nie znam się na szkockiej armii. Zdałem się na to co pisze sprzedawca.

Zie ma za co.

Po prostu nie ma czegoś takiego jak Szkocka Armia, albo [o zgrozo! niech się zapadną pod ziemię!] Armia Angielska. Nigdy tez o sobie tak nie pisze. Jedynie, co może być szkockie, irlandzkie, angielskie czy walijskie pułki/bataliony.

Edited by mer