naytec Posted May 31, 2007 Report Share Posted May 31, 2007 (edited) Bry. Jakiś czas temu przekształciłem swoją classic'owską emkę (M15 TC) na model bardziej pr0, przy okazji wsadzając do środka sprężynę 110SP (Prometheus). Drobne rozczarowanie spotkało mnie w Tomaszowie, kiedy to podczas sprawdzania repliki na chrono okazało się, że ma tylko 300/330 fps (odpowiednio 0.25/0.20g) - dokładnie tyle, ile M15 rifle kolegi bez "tuningu". Khem. Sprężyna, owszem, do najmocniejszych nie należy, ale wg moich obliczeń oraz opinii fachowców (pozdrawiam ;)) powinno być jakieś 360fps'ów. Znajdzie się wróżbita, który zaryzykuje zdiagnozowaniem przyczyny tak słabego wyniku? ;) Kilka mniej lub bardziej istotnych szczegółów, które mogą (?) być przyczyną złego samopoczucia repliki, a co za tym idzie - mojego. - nieudolny tuning :???: Ale w sumie wszystko bangla. :P - lufa 363mm (w porównaniu do ~500 we wspomnianej rifle, którą traktuję jako punkt odniesienia) - to nie jest precka (taa, wiem, głupota; ale jakoś zawsze odkładam zakup tego elementu na koniec... :roll: ), podobnież precki nie ma w rifle - cylinder typ 2 (tj. ten z pełnym otworem); trochę mało? Mam zamiar zmienić na 0 lub 1, kiedy tylko MBPieniężna pozwoli... Rifle - typ 0, jak sądzę. - i wreszcie tytułowa lufa G&P, o czym niżej. Otóż wsadziłem swojej ukochanej konwersję free float RAS G&P +15 do lansu, o taką (*klik*). Podczas montażu wystąpił konflikt sprzętowy, mianowicie komora HU Classic'a nie wykazywała chęci osiedlenia się w rzeczonej lufie G&P. Powód? Lufy CA u "nasady" mają wycięcia na "prowadnice" (wybaczcie proszę moje "fachowe" słownictwo) komory HU, takie "na wylot". Natomiast lufa G&P - jedynie wyżłobienia. Bijąc się lufą po głowie, poszukałem mniej lub bardziej odpowiednich narzędzi (raczej mniej ;P) i zabrałem się za dostosowywanie komory HU. Polegało to na przycięciu/zdrapaniu z niej odrobiny materiału, aż zaczęła do lufy pasować. W końcu wlazła "na chama", więc zadowolony z siebie tak ją zostawiłem. No i potem było źle (acz nie tragicznie). Oto przestały pasować low-capy STAR'a - prawdopodobnie komora jest teraz odrobinę (0.5mm?) wyżej, przez co nie był dociskany "zwalniacz kulek" w magu (dodam, że mid-capy MAG śmigają jak talala). Jako że low'ów i tak już nie używałem, to uznałem, iż nie ma problemu (jednakże owe lowcapy wciąż pasowały do innych emek). Wczoraj czyściłem replikę i zauważyłem, że dysza jest tu i ówdzie delikatnie zarysowana (od razu zaznaczę, iż nie wiem, czy nie była taka wcześniej! nie przyglądałem się ;P). O bogowie, panika! Czy możliwe jest, aby ten niewielki podłużny element jakoś krzywo wpadał w komorę HU, wpływając tym samym negatywnie na prędkość wylotową kulki? Trzasków, stuków, wrzasków dobiegających z wnętrza nie zaobserwowano. Kończąc ten przydługawy wywód, proszę o sugestie, porady i rozwianie wątpliwości (ewentualnie nawianie kolejnych). Z góry dziękuję. Pozdrawiam ;) Edited May 31, 2007 by naytec Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 1, 2007 Report Share Posted June 1, 2007 Z własnego doświadczenia mogę tylko potwierdzić Twoje przypuszczenie. Tarcie dyszy o komorę spowalnia ją i w efekcie nie opiera się o gumkę HU w momencie zwolnienia tłoka. Trzeba albo zmusić komorę do powrotu na swoje miejsce (np. przy użyciu cudownej, niezastąpionej taśmy izolacyjnej ;)), albo "odchudzić" dyszę. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted June 1, 2007 Report Share Posted June 1, 2007 Masz sprężynę Prometheus? Nie chcę wysnuwać pochopnych wniosków, ale ostatnio testowałem sprężyny 135 i 150 tej firmy. Na sprężynie Prometheus 135 w mojej emce mam 460 fps, natomiast na SP140 Guarder mam 530 fps Pirat na 150 prometheus miał 490 fps, a na 150 Guarder 560 fps. Na twoim miejscu wstawiłbym sprężynę 110 Guardera i zmierzył fpsy. Kolega w poznaniu wstawił taką do M15 Carbine + boreup i dostał 410 fps. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted June 1, 2007 Report Share Posted June 1, 2007 Kolega w poznaniu wstawił taką do M15 Carbine + boreup i dostał 410 fps. Ja podobnie - na tym samym mam srednio 415 fps. Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted June 2, 2007 Report Share Posted June 2, 2007 Nie wiem jak jest z sprężynami prometheusa ale nie rozumiem czemu odrazu wykluczuliścię możliwość ,że to problem z szczelnością komory. Miałem podobny problem.Wsadziłem do swojego M15 body GP i okazało się ,że komora gp nie jest kompatybilna z lufa ca i nie trzymała szczelności ,gdy włożyłem komore ca to nie podawało kulek (tzn musiałem mocno dociskać maga) i po wystrzeleniu paru seri komora i tak się rozszczelniała.Próbowałem wszyskiego ,ale i tak za kazdym razem komora się rozszczelniała i zamiast 400fps miałem 300,350....Gp jest bardzo trudno dopasować do ca ,ja już miałem karabin na części sprzedawać ale kumpel sprzedawał swoja gp na części i kupiłem od niego lufe zew. i teraz wszystko bangla. Więc radze ci najpierw wymienić komore na GP Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts