MAJOR762 Posted July 1, 2007 Report Share Posted July 1, 2007 (edited) No więc postanowiłem zakupić sobie szal maskujący i mam pytania do osób używających takie szale (na forum nic nie znalazłem): 1. z jakiego materiału szal lepiej kupić, bawełna czy jakieś coś w stylu poliestru?? 2. czy miał ktoś do czynienia z szalami z podanych poniżej aukcji, jeśli tak to czy moglibyście coś o nich napisać (czy są godne polecenia, jak z wygodą, trwałością itp). http://www.allegro.pl/item208087112_siatka...liv_190_90.html http://www.allegro.pl/item209298850_siatka..._flecktarn.html Z tej drugiej brałbym DPM. Ewentualnie, jeśli żaden z tych szali nie jest warty polecenia to czy moglibyście podać linki do szali godnych polecenia w podobnej cenie. Edited July 1, 2007 by MAJOR762 Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 1, 2007 Report Share Posted July 1, 2007 Szale w linkach są prod MilTeca, ale moim zdaniem raczej nie wpływa to na ich walory użytkowe. Swój (też MilTec) używam od ponad czterech lat, na każdym wypadzie, nie tylko do maskowania szyi, i jak na razie nie widać większych śladów zużycia (pomimo prania kolory nie wyblakły mocno, siatka nie pozaciągała się itp.). Porównując z angielskim szalem noszonym do DPM-u (kontrakt) nie widać różnicy w jakości - w obu przypadkach siatka jest bardzo podobnie wykonana (splot, grubość włókien, materiał 100% bawełna - takie szale nie mogą się zresztą wiele od siebie różnić, bo niby czym?). Szal angielski jest jednak sporo mniejszy (gdzieś o połowę) co zmniejsza jego walory użytkowe... Jak chcesz mieć kontrakt to polecam ten do DPM-u, jak chcesz mieć szal dobrany kamuflażem do munduru, to jedynym wyborem jest MilTec. Ronin p.s. Swój szal kupiłem dość dawno temu i jak wiadomo, w tym czasie wyroby MilTeca mocno się zeszmaciły. Nie mogę więc ręczyć za jakość jego wyrobów w chwili obecnej. Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 1, 2007 Author Report Share Posted July 1, 2007 Czyli rozumiem że lepsze będą szale bawełniane niż poliestrowe itp?? (wydaje mi się że tak jest ale wolę się zapytać bardziej obeznanych i upewnić ;)). Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 2, 2007 Report Share Posted July 2, 2007 Jak chcesz mieć uczucie worka foliowego, klejącego się do szyi, to bierz poliestrowy :). Fakt, że to siatka nic nie pomaga - jak nosisz to jako szalik to i tak oczka i włókna zachodzą na siebie tak, że nie jest to przepuszczalna powierzchnia. Ronin Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 2, 2007 Author Report Share Posted July 2, 2007 (edited) Ale nawet jak oczka zajdą na siebie to można używać jako opaski przeciwpotnej (bawełna wchłonie pot, poliester już nie bardzo ;)). Czyli już się zdecydowałem, biorę bawełnianego Mil-Tec'a w DPM :) Wielkie dzięki za pomoc Ronin, jak będzie okazja masz zimne piwo ;) Edited July 2, 2007 by MAJOR762 Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Nie ma sprawy, a okazja na pewno będzie ;). Pamiętaj tylko, żeby wypruć metkę MilTeca jak już Ci przyjdzie ten szal - trochę wstyd... Ronin Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 3, 2007 Author Report Share Posted July 3, 2007 Pamiętaj tylko, żeby wypruć metkę MilTeca jak już Ci przyjdzie ten szal - trochę wstyd... Ronin :lol: W sumie racja ;) Link to post Share on other sites
benizo Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Ja chcę wysunąć pytanie jakie są koszta tego maskowania ?? i ile czasu trzeba nato poświęcić ?? Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted August 30, 2007 Author Report Share Posted August 30, 2007 Poświęć minutę i wejdź w linki z mojego pierwszego posta, działają nadal. Zrozumiesz o czym mówimy a jak nie to napisz, wytłumaczymy bardziej łopatologicznie :lol: ;) Link to post Share on other sites
Recommended Posts