Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 151
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Na dobrą sprawę wystarczy cicha głowica tłoka ;) Zmniejszy ona naprężenia wewnątrz gearboxa bo wytrzymałość stockowych części jest wystarczająca na dłuuuuuuugi okres bezproblemowej eksploatacji. Nie wiem jaka tam jest sprężyna, bo jeszcze mojej emki nie rozbierałem, ale jeśli nie posiada nieregularnego skoku to warto by ją było wymienić na m110 o nieregularnym skoku. To także zmniejszy siły działające niekorzystnie na poszczególne części gearboxa.

Sory że pisze w tym temacie (ale też podchodzi pod tuning :) ). Chciałbym wiedzieć czy M4 RIS z P&J IIgen. ma w kolbie lepszy aku od tych za 450 ? Opłaca się bardziej kupić za 450zł i do tego nowy aku za 100zł ?

Z góry dzięki za odpowiedź

hm tak rozmyslam wlasnie o tuningu i moze tez sie ktos wypowie na ten temat :

Glowny target: zasieg skuteczny skuteczny 55 -60 m

Propozycja:

wzmocniona glowica tloka <cicha> CA

precka systema 6,04 455mm

sprezyna systema 120

komora HU + silikon PJ

uszczelniona dysza <tu nie wiem jaka>

I teraz co jeszcze doradzacie??

Edited by kosior21

Szczerze mówiąc nie opłaca mi sie zakłądać nowego tematu więc pytam tutaj czy za 300zł moge fajnie poprawić osiągi mojej m16a3 II gen p&j (narazie mam tylko nową bate ale ROF jest przyzwoity) więc chodzi mi bardziej o zasięg czy lepiej sobie odpuścić? Jeżeli sie opłaca to co najlepiej wymienić oczywiście żeby nie odbiło sie strasznie na żywotności.

Po takim tuningu jaki opisał Kosior21 zasięg skuteczny powinien oscylować ok. 50m, a całkowity powinien wynosić ponad 55m. Skupienie za to będzie na pewno lepsze niż stockowej repliki. Moim zdaniem warto zainwestować w taki tuning. Ale jeszcze lepsze efekty można osiągnąć po zainstalowaniu Bore-up'a. Wtedy będzie można osiągnać te 55m zasięgu skutecznego.

To jest świetna alternatywa dla CA właśnie. Kupując metal body np. Guardera(~450zł), zyskujemy oryginalne oznaczenia Colta, a nie jak w przypadku CA Armalite, metalową komorę HU i gumkę, a dotego mamy 370fps. Za całość jest mniej niż za replikę CA bez batki i ładowarki. Potem tylko tuning, i nie masz po co kupować CA czy ICSa.

To już jak kto woli. Ale jak ktoś nie ma kasy na CA i tuning, to może kupić P&J, do tego metal body i nie ma żadnych oznaczeń Armalite, tylko Colta, i ma jeszcze 370fps + małe koszty na tuning (komora + gumka + precka + okablowanie - wystarczy, chyba że jeszcze cicha głowica tłoka). Dla mnie to jest na prawdę dobra alternatywa, ale wiadomo także, że CA to CA. Żeby wszystko było cacy i na korzyść P&J wtedy, to trzeba mieć szczęście z repliką, żeby chodziła dobrze w stocku.