stranger Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 witam, Znalazłem u siebie w garażu silikon w spray'u Moje Auto. Jeszcze nigdy nie smarowałem swojej repliki, więc ciężko mi go do czegoś porównać. Nadaje się to do smarowania AEGa? Jedyna informacja o składzie to: "bogaty w węglowodory C6". Wiem, że lepszy byłby silikon z lśniącym logiem CA czy jakiś inny firmowy, ale chwilowo jestem kompletnie spłukany... więc nie sypcie linkami do specshopu. Quote Link to post Share on other sites
milijon44 Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 A co chcesz w swojej replice posmarować? Quote Link to post Share on other sites
stranger Posted August 3, 2007 Author Report Share Posted August 3, 2007 Wszystko oprócz GB... magi, hop-up. Myślałem żeby spryskać parę kulek i wystrzelić. Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 HU sie nie smaruje, jak nasmarujesz magi to kulki nasmarują hu wiec nie smaruj nic. Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 w sumie to powszechnie wiadomo ze HU sie nie smaruje, ale dlaczego we wszystkich instrukcjach od aegów jest napisane iż od czasu do czasu należy psiknąć w komorę kropelkę oleju?? Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 Możesz napryskać na odpowiednio sporządzoną szmatkę bawełnianą i "zwyciorować" lufę. Usunie to pyłki i zabrudzenia i doda trochę celności. Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 tak wiem ale w instrukcjach wyraźnie podają aby napsikać do hu Quote Link to post Share on other sites
Jano Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 tak trzeba robić bo: - kulki lepiej podają (kulki jak wchodzą do komory to wiedzcie że nie wchodzą jedna pod drugą tylko się "wciskają" po bokach, a to powoduje różne kąty przywierania na początku kulek do komory i dopasowania ich do niej, dzięki sylikonowi lepiej chodzą) - poza tym trzeba nieraz spryskać żeby nie zaciąć kulek w lufie i "zakonserwować" gumkę by mnie j była podatna na ścieranie Quote Link to post Share on other sites
soldat Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 Osobiście korzystam z takiego spreju silikonowego w swoich replikach (a kumple w swoich) i musze przyznać że jest dobry. Niczym nie jest gorszy od produktów dostępnych w sklepach ASG a ma jedną ważną zaletę, butla jest dużo większa i przy tym tańsza - jest bardziej opłacalny. Ogólnie polecam :wink: Quote Link to post Share on other sites
stranger Posted August 4, 2007 Author Report Share Posted August 4, 2007 (edited) Obawiam się tylko że ten silikon może być uzyskiwany z pochodnych ropy (czy coś w tym guście, nie jestem mocny z chemii :-P ), a podobno jest to bardzo nie-cacy dla np. hop-upu. Wczoraj zrobiłem test ze spryskaniem kawałka gumy i zawinięciem w folię (z innego tematu o silikonie), ale trzeba zaczekać kilka dni na efekty. Edited August 4, 2007 by stranger Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 Od długiego czasu używam silikonu firmy Cyclo kupionego w zaprzyjaźnionym sklepie motoryzacyjnym. Pojemnik 450 ml kosztował mnie niecałe 20 PLN. Jest to silikon syntetyczny, a więc można go używać śmiało. Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 Ciężko powiedzieć jeśli producent nie określił składu, ale skoro to olej silikonowy to myślę że będzie dobry. Ja urzywam "Silikon AC - olej silikonowy" firmy AC cosmetics, pierwotnie kupiony do smarowania uszczelek samochodowych, płaciłem jakoś 9zł za butlę 300ml, skład: olej metylosilikonowy, izobutan. Quote Link to post Share on other sites
stranger Posted August 10, 2007 Author Report Share Posted August 10, 2007 Silikon zaliczył test z gumka, potwierdza się więc to co pisał Soldat: silikon jest jak najbardziej w porządku. Kosztuje 11zł za 400ml. Butla z Martyną Wojciechowską. Piszą że pomagała opracowywać :wink: Ale i tak polecam. ;-) Quote Link to post Share on other sites
krzeselko Posted August 12, 2007 Report Share Posted August 12, 2007 (edited) Znalazłem to samo u siebie w piwnicy "Silikon do uszczelek MOJE AUTO" ( z martyną wojciechowską na zdjęciu haha) Czyli na pewno można tym konserwować komrę? Aaa i co z magami? Psikać w maga tym też? p.S. u mnie 7zł za 400ml :) Edited August 12, 2007 by krzeselko Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts