Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jak odróżnić zębatki STU od Standard?

Recommended Posts

Jeszcze jedno pytanie odnośnie STU:

czy one powinny tak jakby "rzęzić"?

Bo dwóch kumpli z tuningiem asgshopu mam i ich STU głośno rzężą... Moje też.

Dziś zajrzę do GB bo mi przyjda graty do tuningu i jeśli trzeba to poprawie podkładki.

Ja mam taką teorię, że czym mniej zębów i wolniej się koła kręca tym gorszy dźwięk. Helikalne też wydaja raczej wizg niz zgrzyt.

Napewno zębatki o drobnych zębach są cichsze, pewnie ma to też związek z obciążeniem.

Moje max torque up Prometheusa chodzą jak dobrze złożone stockowe CA na małym aku. Ale np. każdy aeg TM ma lepszą kulturę pracy.

Nota bene - gadać o tym nie ma jak, a nagrać się nie da, bo nagranie zmienia efekt. Więc porównywać to można tylko na żywo.

No i w koncu znalazłem chwilę, żeby zajrzeć do wnetrza tej niedawno zakupionej repliki.

Co sie okazało:

brzydki dźwiek nie był spowodowany duuużymi zebami czy czyms takim lecz złym spodkładkowaniem zebatek... i to bardzo złym, gyż juz po pierwszym spojrzeniu wylazły mi gały, bo oto okazało się , że mam zebatki... HELIKALNE. także jak tylko przyjdzie nowy szkielet to spodkładkuje wszystko jak należy i bedzie gitara.

W związku z tymi helikalami:

-czy jest cos takiego jak helikalne STU?

-jeśli czegoś takiego nie ma to czy te helikale co mam dadzą radę na m130?

-jeśli jednak takie coś jak helikalne STU jest to ile zębów powinny mieć zębatki by nimi były?

Z góry dzięki za pomoc...

edit: Sam sobie odpowiedziałem: wlazłem na asgshop i porównałem fotki.

Najpierw kolorki: wyszło , że to jakieś CA.

Potem ilość ząbków: 9 helikalnych na pierwszej zębatce, wyszło, że to Helical SuperTorqueUp.

Więc istnieją.

Na m130 bedą smigać aż miło:D.

Edited by poldeck