fiedotow Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Poszukuję wszelkich informacji, zdjęć etc. dotyczących pistoletu maszynowego prod. Rumuńskiej Orita M41. Długo szukałem w necie i informacje są raczej skąpe :cry: Pistolet strzelał amunicją Parabellum 9mm. I tu pytanie: Czy magazynek od MP40 pasował? Choć z drugiej strony patrząc na przekrój jest inny system jego zapięcia. Może był pochodną. Sam M41 układem przypomina nieco MP41. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Aleks Fiedotow Quote Link to post Share on other sites
Art-Bart Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Pewnie to już wiesz, ale –kaliber 9mm, długość 894 mm, waga 3460 g. Używane były dwa rodzaje magazynków –na 25 i 32 naboje. Tyle ode mnie. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Fiedotow, masz konto na MP.net? Może koledzy z Rumunii lub kolekcjonerzy z USA mogliby Ci pomóc. Jeżeli nie masz, to założę temat w Twoim imieniu. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted August 30, 2007 Author Report Share Posted August 30, 2007 OK. Będzie mi miło. Tylko, że z moim rumuńskim jest jak z chińskim p. kaczorka Quote Link to post Share on other sites
Oli_32 Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 P.M. " Orita " był bronią samoczynno-samopowtarzalną o nieruchomej lufie, działajacej na zasadzie odrzutu zamka swobodnego. Bron była przystosowana do amunicji 9 * 19 Para. Podobno produkowano również magazynki łukowe o poj. 32 nabojów. Osobliwością było zastosowanie ruchomej iglicy, uruchamianej poprzez zamontowana w trzonie zamkowym ( na osi ) dzwigienkę. Na komorze celownik ramieniowo-schodkowy, szczerbinkowy o wydatnych bocznych ściankach, nastawy do 500m. W przedniej części kabłąka osłony spustu przycisk bezpiecznika. Produkowana była też wersja ze składaną metalową kolbą, prawdopodobnie wykonano ponad 4 tyś. egzemplarzy. Broń była używana jedynie przez armie rumuńską. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted August 31, 2007 Author Report Share Posted August 31, 2007 Dzięki chłopaki. Dodam tylko, że mam zamiar zrobić replikę tego PM-u. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 31, 2007 Report Share Posted August 31, 2007 OK. Będzie mi miło. Tylko, że z moim rumuńskim jest jak z chińskim p. kaczorka MP.net jest forum anglojęzycznym ;-) Z moim rumuńskim też jest kiepsko, znam tylko słowa "po*" i "uszczelka pod głowicą**" ;-) * du%a **garnitura de ciulasa Brak edycji = nabijanie postów... Fiedotow, post na MP.net napisany, czekam na lawinę danych ;-) Bratnia dusza z MP.net podesłała link: http://www.worldwar2.ro/arme/?article=768 Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted September 2, 2007 Author Report Share Posted September 2, 2007 To znam, ale dzięki :ok: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts