bobek28 Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Czy molle można zapiąć na pasy do alice i na odwrót (czy są kompatybilne?) Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Powiem tak. Można, ALE... Zeby klipsy od ALICE nie latały na PALSach, lepiej jak kupisz adapter: http://sklep.fort.send.pl/go/_info/?id=378 A np. taka ładownice do M16 MOLLE I/II jak przyniesz do pasa od ALICE ale przełozysz PALSy przez PALSy to tez bedzie dawało rade, tylko moze Ci "jezdzic" na pasie. Link to post Share on other sites
bobek28 Posted September 8, 2007 Author Report Share Posted September 8, 2007 aha czyli bez problem mogę kupować oporządzenie molle do mojej kamizelki alice tak? Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Nie. Alice na molle podczepisz. Molle na alice nie. Link to post Share on other sites
Stolar Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Dokładnie odwrotnie Pietrzak – czyli jest tak jak pisze Samuraj Jack. Niech przemówią liczby: Molle to taśma 25 mm z odstępami co 25 mm -> daje nam to 75 mm na 2 sąsiednie taśmy. Klips alice ma ok 60 mm więc nie obejmie 2 taśm a na jednej będzie się trzymał jak pranie na sznurku. Teraz w drugą stronę: Kieszeń molle ma taśmy 25 mm z odstępami co 25 mm więc przy odpowiednim przepleceniu można osiągnąc 50 mm czyli szerokość pasa alice -> „wolne pole” 25mm + 25mm taśmy i przeplatamy przez kolejną taśmę. W zależności od rodzaju pasków w kieszeni molle będzie się to trzymało lepiej lub gorzej – przykładowo sztywne paski guardera podszyte ostrym rzepem sa strasznei upierdliwe przy normalnym użytkowaniu z kamizelką molle ale na pasie 50 mm podszytym rzepem trzymają się świetnie. Oczywiście sa jeszcze takie wynalazki jak klipsy malice, wspomniane już adaptery molle-alice, opaski do kabli, sznurek od babci ;-) i inne patenty. Ja pisze tylko o opcjach „prosto z pudełka” Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Własnie!! Może mi ktos powiedziec, po co sa te rzepy?! Pytam, bo u w teamie mamy kilka guarderowskich ładownic i paluchy mozna pozdzierac. :wink: Link to post Share on other sites
Stolar Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Chyba właśnie po to żeby dobrze współpracowały z pasami. Innego wytłumaczenia nie widzę bo zysk stabilności mocowania na zwykłym molle owszem jest ale chyba nie wart męki z dopinaniem. Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 A faktycznie, porąbały mi się wymiary. Tak mi się skojarzyły ładownice od Alicji na plecaku PP25, tylko że zapomniałem że tam taśmy były co 20 a nie 25mm. Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Stolar. W sumie izolacja przyjacielem człowieka ;) Mozna zakleic czesc pasa tylko w tych miejscach, gdzie mamy np. ładownice do M16 przyczepic(od MOLLE). I juz nam nic nie lata. ;) Link to post Share on other sites
Recommended Posts