Ripek Posted October 31, 2003 Report Share Posted October 31, 2003 Witam, zastanawiam sie nad kupnem nowego elektryka w miejsce mojego MP5 A5 TM (moze ktos wstępnie chętny ? cena ok. 800-900zł - na gwarancji do 04/04). W oko wpadł mi ten oto model : http://military.pl/cgi-bin/milshop/CAM15A4RIS.html Na military.pl piszą : Karabin wykonany został w nowej technologii, w standarcie mamy zmieniony Gear Box, zębatki, wprowadzono łożyska kulkowe, komorę Hop Up`u wykonano z metalu, nowa gumka Hop Up, indywidualny numer seryjny, puszka na baterię 10,8V 1700 mAh, system RIS wykonano z metalu, nowy system motażu dla Ring Adaptera`a. Jako że od razu po zakupie chciałem poddac go tuningowi do 300-400 fps zastanawia mnie jak ta nowa technologia ma się do sprawy upgrate'u ? Drugie pytanie - czy ktos posiada ten model ? Chciałbym usłyszeć opinie użytkowników - troche boję sie ze cos w środku może się wysypać :( - w końcu wydatek ponad 2000zl to bardzo poważna sprawa ... Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted November 3, 2003 Report Share Posted November 3, 2003 Po co masz wywalać 2000zł na samego guna i w jeszcze wsadzać w niego upgrade na 300-400 fps jak możesz kupić M15A4 bez RISa która na dzień dobry ma 350fps (dane z redwolfa) i jest do tego o wiele tańszy. Chciałbym jeszcze dodać żę M15A4 ris ma na starcie tylko 280fps! więc jeśli chodzi o fps to jest jak najbardziej porównywalny do większości modeli z TM. Pozdrawiam Dzidek Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted November 3, 2003 Report Share Posted November 3, 2003 dzidek 1. AR15a4 :D a nie m15a4 (taka nazwa producenta) 2. ar15a4 ma 105m/s czy 110m/s (nie pamietam dokładnie danych z katalogu ale było ponad 100) co daje ponad 300 fps wiec nie biadol o 280 (dane producenta) ja bazuje na informacjach marketingowych które sa takie jaki są ........ nie koniecznie prawdziwe ale gdybanie w stylu dzidka to przewałka (robiłeś dzidek badanie mojej AR15a3 lub bublowego Ar15a4 czy intruzowego m16?... i skoro jest taki słaby to dlaczego sam sie na niego tak ślinisz? nie bede przytaczał rozmów ze strzelanek) a ja mam taki plan zeby kupić sobie tego RISa (musze sprawdzić czy M4SD socom robione jet na RISie czy na zwykłym AR15 - od tego faktu uzalezniam czy to bedzie RIS czy AR15A4) i walnąć tam jeszcze kilka dodatków przedewszystkim odpowiedni silnik 'systemy' i koniecznie 12v baterie.... to dopiero na wiosne narazie mam mojego AR15A3 i po kapitalnym remoncie i paru poprawkach serwisowych chodzi jak TM a wali jak CA :) zobaczymy jak długo ?:D Quote Link to post Share on other sites
Czoper Posted November 3, 2003 Report Share Posted November 3, 2003 Ripek! Bój się Boga! Byłeś przecież ostatnio na Pasterniku - chodziłeś przed lufą RISa CA kilkanaście razy. Zapraszam w najbliższą niedzielę. Będziesz mógł porównać RISa i zwykłego M15A4 CA. Co do bebechów - już o tym gdzieś pisałem: Różnica 1 to body. M15A4 (tak będę dla uproszczenia nazywał wersję bez szyny RIS) ma body składane jak TM - przedni bolec pełni rolę zawiasu. RIS ma body innej konstrukcji - otwiera się je po wyjęciu przedniego bolca najpierw ok 1,5 cm do przodu, a potem całą górną część równo do góry. Różnica 2 - HopUp - M15A4 ma dwuelementowy z tworzywa, RIS ma cały HopUp w jednym kawałku i do tego metalowy. Różnica 3 - GearBox - M15A4 - stalowe łożyska ślizgowe 6mm, RIS - łożyska kulkowe 7mm (zębatki, tłok, cylinder itd - takie same). Różnica 4 - dosyłacz kulek (taka ruchoma tulejka na głowicy cylindra) - mają różne zakończenia. Różnica 5 - sprężyna. Faktycznie M15A4 ma fabrycznie mocniejszą (350 fps), RIS ma standardową. M15A4 i RIS wytrzymują sprężyny Systemy M150 (490 fps)! Podkreślam Systema M150, a nie PDI 150%! M150 to odpowiednik 270% PDI. W obu przypadkach silniki wytrzymują i faktycznie chodzą na bateriach 12V. Uwaga: w RISie pojemnik na baterie (niby-laser) jest wyjątkowo "kulawy" - w ogóle nie przypomina oryginału, czyli AN/PEQ-2. I na koniec. Skąd wielu z Was bierze te swoje informacje? Czy sekcja zagorzałych przeciwników CA pozyskała już w końcu kogoś, kto miał w rękach lub przynajmniej stał koło modelu CA z aktualnej produkcji? Jęśli nie - to pytać, Panowie, pytać i dowiadywać się, a nie powtarzać bzdury. Ściskam i chętnie służę dodatkowymi informacjami o modelach CA vs TM. Quote Link to post Share on other sites
MAJKI Posted November 3, 2003 Report Share Posted November 3, 2003 ...w Krakowie wśród moich znajomych są 3 takie guniki; 2 działają OK, w jednym najprawdopodobniej od nowości był uszkodzony silniczek. Sam chętnie bym się wyposażył w coś takiego, choć jest jeszcze jedno "ale" : głośny ten model CA... Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted November 10, 2003 Author Report Share Posted November 10, 2003 Czoper - fakt ;) nie skojarzylem ze masz to konkretnie ten egzemplarz - nastepnym razem (za tydzien) bede to obejze guna jesli pozwolisz :) Quote Link to post Share on other sites
Spetsnaz Posted November 15, 2003 Report Share Posted November 15, 2003 Witam, mam R.I.S.a CA. Po kupnie został rozebrany oraz nasmarowany w serwisie military (mechanizm był suchy). Byłem na kilku strzelankach i jest spoko, nie ma co prawda takiego kopa jak stara M4ka CA 2 wersji ale zato wykonanie jest o niebo lepsze. Zamontowałem granatnik gazowy M203 R.I.S. kolimator z wysokim montarzem, i gun wyglada oraz strzela przednie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts