Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Sprężyna MS190 a M190

Recommended Posts

nie spotkalem sie jeszcze ze sprezyna 190 systemy

I słusznie - mój błąd. Chodziło o porównanie M170 Systemy i MS190 Prometheusa. O dziwo, ta pierwsza daje lepsze rezultaty. Dodatkowo, kolejna sprężyna (MS170) Prometheusa daje wyniki na poziomie M150.

Dokładnie porównywane w jednej konfiguracji były te dwie sprężyny:

Systema: http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...SP004_srch_m170

Prometheus: http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...S190_srch_ms190

1. Czyżby ta seria MS Prometheusa to były jakieś słabsze sprężyny? Błędy montażowe odpadają - dwukrotnie rozbierane GB pokazywały podobne wyniki przy obu sprężynach.

2. A może znaczenie ma sposób zamontowania sprężyny ("kierunek")? Jako nieregularna z jednej strony ma gęstsze zwoje - te zawsze dawałem od strony prowadnicy (tak też sugeruje instrukcja Systemy). Spróbuję na odwrót i zobaczę wyniki.

Konfiguracja, na której testowano:

Zęby infinity TU Systema

BU Systema / BU CA (co ciekawe, ten drugi dał ciut więcej FPS)

Tłok poli Systema wąskie zęby

Silnik Systema Magnum

Szpej wewnętrzny głównie Systema

Lufa KM-Head 590 mm

EDIT: Ciekawy link do aukcji właśnie z posiadaną przeze mnie sprężyną MS190 Prometheusa: http://cgi.ebay.com/Prometheus-Non-Linear-...3QQcmdZViewItem

Cytat:

"Upgrade power: 440 - 450 FPS (Test on Tokyo Marui MC51)

Note: Actual Rating depend on AEG Model & workmanship performed on the AEG

Requirement: Spur Gear Set with Super Torque Up Ratio"

Czyżby zatem MS190 nijak miało się do M190?

Edited by Holmes

A ile miałeś na M170, a ile na MS170?

Niestety wynikowe fps zależą nawet od pojedynczego złożenia, choć mnie tez na Promyku wyszło mniej. Konkretnie na M150 Systemy oraz MS150 Promyka wyszło mi 530fps, a na SP150 Guardera 560fps.

Na SP110 Guardera notorycznie wychodzą ludziom wyniki koło 400fps, co sugeryje, że ta spręzyna jest po prostu twardsza.

Nie da się ukryć, że spręzyna powinna dawać tyle ile ma w nazwie +ew. 30-40fps za borka.

Na M170 Systemy wyszło mi dokładnie tak:

595, 604, 601, 598, 601, 605

Poprzednie złożenie GB na tej samej sprężynie:

593, 598, 603, 601, 601, 600

Na MS190 (!) Prometheusa wychodziło w granicah 570-580. A na MS170 Prometheusa około 540.

Edited by Holmes

Też mi się tak wydaje. Bez porównania łatwiej jest upchać sprężynę skierowaną większą liczbą zwojów do tłoka - z tego by wynikało, że tam działa większa siła. Zatem lepiej większą liczbę zwojów skierować na prowadnicę - o czym z resztą jest napisane w instrukcjach Systemy.

Odnoszę wrażenie, że Chińczyki (sprężyny przyszły z WGC) albo się pomylili (oby) albo ktoś u nich dorabia sobie na boku.

Otóż porównałem te moje felerne sprężyny Prometheusa z takimi samymi (według pudełek) dostępnymi w Polsce i tutaj niemiła niespodzianka. Moje są czarne z tandetnie przyszlifowanymi końcami. A "polskie" Prometheusy są ładnie anodyzowane na czerwono i mają gładziutkie czoła.

Powoli żółte ludzie wyprowadzają mnie z równowagi. Zamówienie było na grubo ponad 1K USD. Jak do tej pory dosyłali do mnie (plus, że na swój koszt) uszczelkę do BU Systemy (ta co doszła w zestawie była do niczego) oraz brakujące części do body Guardera. Teraz wygląda na to, że ktoś próbuje orżnąć mnie na sprężynach!

Szatan -- zgadza się w 100%. Testowany, upgradowany mechabox Systemy M170 na czerwonej sprężynie Prometheusa oznaczonej MS190 dał wartość FPS większą zaledwie o 10-15 w porównaniu do sprężyny M170 Systemy.

W ciągu miesiąca przewinęło się przez moje ręce 6 sprężyn Prometheusa z serii MS (od MS150 do MS190). Nieco uogólniając można stwierdzić, że są one odpowiednikami niższych o stopień, czasami półtorej, sprężyn Systemy.

MS170 Prometheus ~ M150 Systema

MS190 Prometheus ~ M170 Systema

Tym samym cena sprężyn Promyka (~20-25 USD) jest nieadekwatna do jakości. Porównuję ceny w sklepach zagranicznych, gdzie sprężyny Systemy kosztują tyle samo co Prometheusa. W Polsce jest jakaś tendencja do zawyżania cen Systemy.

P.S. Ciekawe jakie parametry da sprężyna NS210 wypuszczona przez Prometheusa?

• 4 weeks later...