VasiLiev Posted February 22, 2008 Report Share Posted February 22, 2008 Zakupiłem baterią firmy FireFox o pojemności 4000MaH i napięciu 8,4V NiMH =] Posiadam ładowarke 600MaH mam tylko pytanie czy za pierwszym razem musze baterie sformatować czyli ładować 12 godzin i wyładować całą w jeden dzień ? Dziękuje za odpowiedź ;) Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted February 22, 2008 Report Share Posted February 22, 2008 Tak - jest zalecane. Pamiętaj, że przy rozładowywaniu nap. min. musi być 7V pod obciążeniem [jeśli nie używasz normalnej rozładowywarki]. Quote Link to post Share on other sites
VasiLiev Posted February 23, 2008 Author Report Share Posted February 23, 2008 Pod obciążeniem czyli jak ? Nie mam normalnej rozładowywarki więc jak to sprawdzić woltomierzem pod obciążeniem ? sorki że jestem taki zielony w tym temacie ;) Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted February 23, 2008 Report Share Posted February 23, 2008 Przecież wyraźnie napisałem wyżej że pod obciążeniem.. Bierzesz woltomierz do ręki przykładasz do miejsc gdzie kabel czy lut jest wioczny [bez izoalcji] i mierzysz. Z czasem żarówka będzie słabiej świecić [czy co tam używasz] i jednocześnie spadnie napięcie. Przykładaj co jakiś czas i sprawdzaj, żeby wartość nie spadła poniżej 7V. Jeśli żarówka zgaśnie to nie będzie oznaczać, że nie będzie pobierać prądu [nap. będzie tak słabe, że nie będzie świecić]. Jeśli zapomnisz się i spadnie poniżej 7V np do 5V to należy szybko odłączyć żarówkę [czy co tam masz]. Ogniwom nie powinno się nic stać [jak to niektórzy piszą na forum], ale tylko wtedy jak nie zostawisz baterii pod obciążeniem na całą noc [np. zjedziesz z nap. do 1V]. Wtedy bateria do śmietnika. Jak załóżmy będziesz mieć 5,2V to po odłączeniu obciążenia bateria wyrówna nap. w ogniwach do 7V. Quote Link to post Share on other sites
VasiLiev Posted February 23, 2008 Author Report Share Posted February 23, 2008 ok dzięki za odpowiedź zastanawiałem się co to jest to obciążenie ;) :-F Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted February 24, 2008 Report Share Posted February 24, 2008 Obciążeniem w tym przypadku będzie np. Żarówka. Bateria [źródło] przekazuje prąd do żarówki [odbiornika] i bateria znajduje się pod obciążeniem odbiornika. KPW? Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 Utrudniacie sprawe, kup rozładowywarke, baterie taką mocną kupiłeś to 20 zł wydaj dla świętego spokoju. Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Za 20zł? Teraz szukałem po sklepach i najtańsza była za 39zł [plus koszty wysyłki]. Możesz podać linka do tej za 20zł? Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Wybacz jak źle podałem, kiedyś kupiłem w jednym sklepie za bodajże 25 zł. Nie chodzi o to, płacisz 200 zł za baterie i kombinujesz z żarówkami żęby ją uszkodzić? To nie jest tani sport i trzeba sie z tym liczyć, nie ma miejsca na oszczędzanie. Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Co racja to racja;) Ale wiesz - wystarczy żarówka - voltomierz i chwila cierpliwości. Przyczaić moment kiedy na woltomierzu będzie załóżmy te 7V [dla 8,4V baterii] i jak będzie świecić żarówka. U mnie dokładnie kiedy gaśnie jest 6,7V - co później normuje się do 7,3V. Dobra lampka do książki. A więc jeszcze raz - nie jest to tania zabawa jak napisał kolega i jak się kolego Vasiliev nie znasz [a na bank się nie znasz, skoro pytasz o takie rzeczy] to kup tą rozładowywarkę i ciesz się automatyczną obsługą. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted March 2, 2008 Report Share Posted March 2, 2008 Właśnie o tym mówie. Bo napsuć to można bardzo łatwo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts