Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Prawdopodobnie mag nie dociska. M4 CA. Co zrobic?

Recommended Posts

Mam taki problem. Mianowicie magazynki STAR nie podają kulek (classic army). Zawsze podawały aczkolwiek coś się musiało stać... (hicap ICS'a też podawał a teraz już lipa)

Problem zaczął się w czasie treningu, kiedy wróciłem do domu usłyszałem, że coś w replice "stuka". Po zdjęciu prowadnicy kolby okazało się, że to nakrętka która dociska tylne body GB. Była po prostu całkowicie odkręcona. Dokręciłem tą nakrętkę, jednak problem się powtarzał. Włożony i wyłożony magazynek zostawiał kulki w komorze. Co dziwne, jeśli magazynek jest w komorze i strzele z repliki "do góry nogami" to kulka nie zostaje wystrzelona. Jeśli magazynek wyjmę, a kulki nadal są w komorze to normalnie oddaje strzał...

Pomyślałem, że to może być wina tej nakrętki, zmienia ona trochę położenie GB względem całego body. Dokręciłem ją praktycznie na maksa-w tej chwili włożony magazynek nawet nie podaje kulki do komory. Jak go wyjmę to komora jest pusta.

Wniosek? Wydaje mi się, że po dokręceniu tej nakrętki GB przesuwa się do przodu i zarazem trochę opada, przez co magazynek nie może "dosięgnąć" komory. Ale z drugiej strony, czy dysza miała by prawo nadal idealnie trafiać w HU? W takim wypadku powinna uderzać o dolną krawędź HU...(chyba każdy rozumie o co chodzi). Spróbuje jeszcze pokombinować z nakrętką-jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę zarzucić-przynajmniej zostanie dla potomnych.

EDIT: Po wielu próbach dokręcania, odkręcania z kapitulowałem. Jeżeli mocno docisnę magazynek w odpowiednie miejsce to wystrzeli jedną kulkę ale drugiej już nie. Do góry nogami też nie strzela. Jak wyjmę magazynek (kulki zostawały w komorze HU) to strzela...

Było milion razy o STARach ale ok, podpowiem.

Musisz podkleić coś w otworze na mag catcha by mag siadał głębiej. O tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f3979e193161dfe.html

I tak temat zaraz ktoś zamknie.

Edit: sorki, przeczytałem początek, zobaczyłem słowo STAR i "nie podaje" i napisałem z rozpędu.

Niemniej spróbować możesz, STARy zwykle nie podają w CA wcale.

Dysza trafia w HU bo nie jest na dyszy głowicy cylindra idealnie sztywno. Poza tym komora zwykle też ma lekkie luzy, więc ma prawo sie dopasować.

Spróbuj podkleić i zobaczymy czy pomoże.

Edited by poldeck

Hehe, tak myślałem, że ktoś odrazu napiszę z rozpędu tak. Gdyby ów problem zanikał kiedy bym mocno dociskał maga to bym przejrzał tematy. Aczkolwiek problem jest właśnie taki, że nawet jak docisnę w odpowiednie miejsce maga i replika wystrzeli tą jedną kulkę, to drugiej już nie wystrzeli mimo tego, że nadal dociskam w to samo miejsce. Tak jak wcześniej napisałem, STARsy podawały mi kulki (przez ostatni miesiąc) poprzedni właściciel też chyba nie miał problemu z tymi magazynkami. Ok, spróbuje zrobić to o czym mówisz aczkolwiek nie wydaje mi się, by to pomogło. Zastanawia mnie tylko ta cholerna nakrętka, czy to nie jest jej wina. Próbowałem dokręcić, odkręcić i nic...Albo w ogóle nie podaje albo podaje tak jak w powyższym poście napisałem.

Nie widzę w tym nic złego. Ktoś może nie zagląda na WMasg, a ktoś na Warriora, kto mógłby mi pomóc.

Co by OT nie było.

http://img169.imageshack.us/img169/7762/magazynekdy8.jpg

Podkleiłem kartonikiem ale nic nie dało. Wprawdzie teraz częściej jak docisnę to strzela, aczkolwiek i tak bardzo rzadko udaje mi się "powtarzalnie docisnąc" by było dobrze. Raczej przypadek.

Edited by kapi_kow

Nie mogłem już edytować.

Przeczytałem jakiś temat o nie podawaniu kulek w CA, gdzie Ty (Poldeck) zaproponowałeś poszerzenie wejścia do komory hu. I coraz głębiej się zastanawiam, że to wszystko ma związek z tą nakrętką. Może za bardzo wypchała ona GB w stronę HU i kulki nie mogą swobodnie "wchodzić" do komory. Ale w takim wypadku trudno uzasadnić, że replika strzela bez magazynka a z magazynkiem już nie.

Ja sobie tak polemizuje, bo może komuś się coś przypomni lub wpadnie na coś mądrego :P.

Pomęczę się jeszcze z tą nakrętką, ale to po weekendzie. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie proszę podpowiedzieć.

• 1 month later...

Przepraszam, za takie odświeżenie, ale może komuś się przyda. Mianowicie u kumpla zauważyliśmy pewną rzecz. Miał on kilkanaście reali plastikowych szarych do eMki. Okazało się, że tylko jeden podaje. Czym ten real się różni? Poza tym, że jego bazowy kolor to czarny (a nie biały jak w STAR) to również tym, że ząbek trzymający kulki jest wyższy. Inaczej mówiąc, w zwykłych STARach szyjka komory nie dosięga ząbka i go nie cofa, czyli tak jak mówił Poldeck trzeba by było jakoś wydłużyc ową szyjkę. W każdym razie sprawdziliśmy również na różnych innych magazynkach (lowy, midy) i podawały tylko te, co miały wyraźnie wyższy ten ząbek.

Teraz kieruje dwa pytania. Czy ktoś wie, czy ów realcap szary (po starciu farby czarny) plastikowy to czy to jest PJ? Na pewno nie jest to STAR a innych plastikowych reali nie znam poza PJ.

Czy próbował ktoś na przykład na ząbek nakleić coś, by ten dosięgał do komory i czy to skutkuje?? (łatwiej chyba podkleić do ząbka, niż do szyjki komory)

Pozdro