Misiek Posted January 25, 2004 Report Share Posted January 25, 2004 Ronin - może dlatego, że potencjalnie trudniej albo drożej jest np. znaleźć "oryginalny" mundur i analogicznie dobrać do tego replikę broni. Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted January 25, 2004 Report Share Posted January 25, 2004 A to jest bardzo ciekawe pytanie! Myślę, że przedwszystkim dlatego, ze jest niesamowicie różnorodny... oporządzenie amerykańskie zmienia się średnio co 10 lat i niemal zawsze są to zmiany w tej dziedzinie bardzo nowatorskie (tak było z oporządzeniem M1910, M56, MLCE, ALICE, IIFS/ITLBV i ostatnio MOLLE I i II)... oczywiście nie bez znaczenia jest jakość i dostępność, a także mit "american boys" i powszechna "propaganda" pro-amerykańska. Poza tym dla mnie jako kolekcjonera ważne jest to, że mogę właściwie kolekcjonować do końca życia i zawsze będzie coś do kupienia (samych BDU jest w sumie już teraz kilkanaście "wersji"), poszczególne modele oporzadzenia/umundurowania róznią się od siebie... a od kiedy USMC wprowadziła swój własny mundur MARPAT, a USAF planuje w najblizszym czaśie wprowadznie swojego sytuacja zrobiła się jeszcze ciekawsza... Jest jeszcze jeden powód - chyba żadna armia (może oprócz Wehermachtu) nie została opisana w tylu książkach, monografiach i nie opublikowano na jej temat tylu fotografii... Nie dowiemy się tyle na temat choćby szwedów czy finów (swoją drogą mają niesamowite rozwiązania) czy nawet polaków... Nawet na naszym (jestem tu nowy ale się szybko zadomowiłem :D) forum wystarczy zapytać o byle kawałek amerykańskiej szmaty i zaraz odzywa się kilkunastu "ekspertów" niosąc cenne informacje... a spróbucie zapytać o kawałek francuzkiego oporządzenia-nie wiem czy się ktoś kompetentny znajdzie... Dlaczego popularny jest sprzęt rosyjski nie mam pojęcia... :D Pozdro Hoplita Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted January 25, 2004 Report Share Posted January 25, 2004 a spróbucie zapytać o kawałek francuzkiego oporządzenia-nie wiem czy się ktoś kompetentny znajdzie.. ja mam francuza i wiele rozwiazan opartych na francuskich rozwiazaniach - i sobie bardzo chwale - od munduru przez kombinezony i kamizelki do famasa i dodatkow. minus taki - ze trudno znalezc. Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted January 25, 2004 Report Share Posted January 25, 2004 Fakt w polsce jest kilka rodzai mundurow chyba najlatwiej dostac mudnur US ARMY niz francuski dlatego wikszosc ludzi kupuje BDU (nie mowie ze wszyscy ) sam chce zebrac mundur SWAT nie dlatego ze film lecial lecz dlatego ze chce miec :roll: i chyba wiekszosc tak ma Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted January 26, 2004 Report Share Posted January 26, 2004 No właśnie Karma o to mi chodzi... sprzet francuski jest pierwsza liga, ale dowiedzieć się czegoś na ten temat, przeczytać/kupić/pożyczyć jakąś książkę (choćby po angielsku) jest strasznie trudno... podobnie jest z innymi armiami... Niesamowite rozwiązania stosuje Izrael, Finlandia, Szwecja, Australia, ale zdobycie solidnej wiedzy w tym temacie jest bardzo trudne... że o kupnie nie wspomnę... Pozdro Hop Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 26, 2004 Report Share Posted January 26, 2004 hooah, hmm.. jako reenactor zgodze się z Hoplitą, co do popularnosci amerykanskiego spzretu. Ale tż dodam jedno. Jest po porstu dobry. naprawde duża ilość ludzi kopiuje spzret od US. Już choćby wziasć panstwa azji płd-wsc. czy Ameryki Płd. Aa już wracając do spzretu FR, to myślicie ze skad oni maja patent szelek H? A co do dostępnosci spzretu US, to bym się kłócił trochę... Jestes reenactorem i wiesz jak trudno niekktóre elementy dorwać. Np. (biorąc już te współczesne na ogien, nie mówiac już o Namie) pokrowiec na strobe'a. orayginalny boonie-hat, zestaw do czyszczenia Mki, insect repelent, niektóre naszywki, i ostatnie coraz bardziej popularne nieregulaminowe elementy wyposazenia. A jeszcze wracajac do kwestii uzbrojenia tych panstw, któe wspomniałeś, to nie jest tak źle ze znalezieniem kogoś kto by sie choc troche nie znał na ten temat :) (Ale ja nieskromny sie ostatnio zrobiłem,no :wink: ) PS. Francuski beret jest pedalski, dlatego nikt nie chce zbierać sprzetu FR :wink: Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted January 26, 2004 Report Share Posted January 26, 2004 Aa już wracając do spzretu FR, to myślicie ze skad oni maja patent szelek H?hmm... a dlaczego amerykanie zrezygnowali ze wzoru szelek X ??? 8) to tak OT Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 27, 2004 Report Share Posted January 27, 2004 Bo przestali używać BARa 8) Quote Link to post Share on other sites
kris3k Posted February 12, 2004 Report Share Posted February 12, 2004 Witam Wiele sie mowi w tym watku o nasladowaniu przeroznych jednostek, z calego swiata. To ja sie zapytam, czy ktos z grupowiczow ,stara sie nasladowac GROM? chodzi o ubior, wyposazenie, oraz takie szczegoly jak naszywki czy odznaczenia. W kwestii GROMu wyposazenie nie odbiega zbytnio od innych tego typu jednostek, trudno dopatrzec sie tu czegos szczegolnego, ale mzoe jednak ktos zaglebia sie w nasladowanie wlasnie tej jednostki ? Druga sprawa, ktore jednostki uzywaja czarnego BDU ? i czy mozna dgzies kupic bluzy w takim kolorze? dysponuje ktos fotkami jednostek tak odzianych w akcji ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted February 12, 2004 Report Share Posted February 12, 2004 hooah, Czorne BDU jest głównie wymyslem na rynek cywilny. Raczej tego nikt nie używa. NO może jakieś ochroniaże czy niektóre jednostki SWAT( a nóż ktoś im takie przydzielił). MOżna to kupić w parwie każdym military shopie, popularna kopia. CO do GROMu, myś a kupile ze urzywają standartowego ekwipunku, jak każda specjalistyczna jednostka tego tyu, teraz spzret jest prdukowany pzrze pare przodujacych firm, i wiekszosc jednostek z całego swiata jest w to wyposarzone. btw, GROM nie nosi raczej na akcji naszywek;) pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
kris3k Posted February 12, 2004 Report Share Posted February 12, 2004 Yhm, no wlasnie etz m isie zdaje, ze czarne to raczej odpada. Co do naszywek GROMU, czy mozna gdzies w sklepie dostac ta z munduru galowego ?:) Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted February 12, 2004 Report Share Posted February 12, 2004 hooah, szukaj na allegro Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 13, 2004 Report Share Posted February 13, 2004 W kwestii GROMu wyposazenie nie odbiega zbytnio od innych tego typu jednostek, trudno dopatrzec sie tu czegos szczegolnego, ale mzoe jednak ktos zaglebia sie w nasladowanie wlasnie tej jednostki ? szczegolne jest to ze w "zielonej" taktyce zwykle (co nie znaczy zawsze) uzywaja polskiego munduru... jesli chodzi o "czrna" wystarczy sie odpowiednio ubrac, zalozyc oporzadzenie i zaleznie od humor twierdzic ze "jestes" z GROMu, SEAL, Delta, SAS, KSK czy pare innych :) Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted February 16, 2004 Report Share Posted February 16, 2004 wlasnie dorobilem sie takowego czegos - moze nie SWAT gdyz oni uzywaja zwyklych BDU: kombinezon laczy w sobie rozwiazania uzywane przez GIPN, GIGN oraz BOA: skosne kieszenie na klatce piersiowej, patki przykrywajace dodatkowe okablowanie, rzepy na klatce zamki przez cala dlugosc - rozporek rozpinany odwrotnie (do gory) kiesznie na lydkach - umiejscowione pod nakolannikami kieszenie zamykane na napy nad nakolannikami oraz na rekawach kaptur ze sciagaczem zapinany w kolnierzu typu "stójka" rzepy na rekawach, klatcie piersiowej, sciagacz w pasie. brat uchwytu ratunkowego z uprzerza na klatke piersiowa (mam srediowygodne na kamizelce) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts