Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Nowy mudnur USAF, Uwaga duze pliki graficzne !

Recommended Posts

Moja opinia jest taka: USAF, tak jak całkiem niedawno US Army, a jeszcze wcześniej USMC chciało mieć dla siebie mudnurek, któy będzie ich wyróżniał spośród innych rodzajów wojsk.

No i trafiło na ten nieszczęsny "niebiesko-zielony" Tigerstripe. Czapki zerżnięto od USMC/Navy, wprowadzono T-shirt z kołneirzykami na guziki, które nikomu się nie podobają. Najbardziej wpienia żołnierzy to fakt, iż nie poczyniono zmian w kroj munduru i został on identyczny z BDU.

Najbardziej rzucającym się "udziwnieniem" są te maleńkie loga USAF w materiale - to rąbneli z MARPAT'a.

Niedługo postaram sie przytoczyć parę opinii Amerykanów na ten temat.

Pozdrawiam

Bartek

hooah,

Dzięki Szaszłyk, za foty. Czekam na te opinie o mudnurze. Też zauwazyłem dziwne prawidłowosci..Wydaje mi sie, ze twardogłowych z Pentagonu wkurwia fakt, ze zostaja w tyle, tak to już jest w kręgach wojskowych.

natomiast podoba mi się ten flash na berecie, trzeba bedzie sobie taki sprawić. Nie podoba mi się jednak fakt, ze USAF nosi beret :wink:

Pitek, link, który mi podałes nie działa

pozdrawiam

kapral

super teraz caly watek jest zapchany 7dmioma postami o wielkosci zdjec bez zdjec :P

a co do munduru to on jest ble fuj fuj :P zero orginalnosci, tiger stripes wzieli, juz lpeiej niech marpat przerobią:P

z resztą czy ten kamuflaz bedzie mial praktyczne zastosowanie? taki niebiesko zielony? :P

hooah,

Szaszłyk, czytałem to już dawno ;)

Ale uogólniając, kupili tą technologię od Kanadyjczyków, lekko ją modyfikujac żeby nie naruszyc prawa patentowego.

a propos mudnurów US Navy, świetnym mudnurem, jest nomexowy BDU(Coat, flightman Combat, class 1). Nomex, zamek błsykawiczny, regulatory i kieszenie na velcro. Świetny jest po porstu. to po kiego chuja produkują te tigersy? nie ukrywam, mam do tiger stripes sentymen, ale niebieski to już nie to samo. A jak szasłyk zauważył, brak zmiany korju to debilizm. Cóż, najwyraźniej takich orłów mamy w sztabie USAF.

Pozdrawiam

kapral

a mnie szczerze mowiac zastanawia jaki jest cel stosowania osobnego kamuflazu dla lotnikow??? jestem w stanie wyobrazic sobie ze marynarze maja swoj (inny) typ munduru/kamuflazu zeby sie odroznic od szczurow ladowych, ale czemu dazy do tego lotnctwo? jesli zalozymy ze wszystkie maszyny latajace sa niezniszczalne a wrog nigdy nie podejdzie blisko do bazy lotniczej to moga sobie latac (czy tez paradowac w przypadku obslugi naziemnej) nawet w czerwonych pidzamkach z rozowymi czapeczkami zeby sie wyrozniac na tle innych (gorszych) rodzajow wojsk. Ale mowimy przeciez o mundurze nie tylko na parady czy uzytek w czasie pokoju ale takze dla ludzi wysylanych na linie frontu. czemu wiec lotnictwo nie korzysta z wzorow kamuflazu wojsk ladowych dla danego teatru dzialan wojennych? rozumiem inny kroj munduru (no bo taki pilot ma nieco inne potrzeby niz piechur) ale jakos slabo sobie wyobrazam kupe ludzi w bazie lotniczej w takim dajmy na to pustynnym Kuwejcie czy Iraku ubranych w niebiesko zielone ciuszki. jak widac glupota nie jest domena tylko naszej armii.

hyhy, Misiek jak ci sie chce to mozesz poszukac innego watku na temat marpata, byl tam moj komentarz: "Wyglada to jakby mi sie zle zdjecie zaladowalo ;D"

wracajac do tematu, zgadzam sie z Kapralem, wali gejem i to rowno :) ale jakie to ma miec zastosowanie praktyczne to nei bardzo rozumiem :| to sie ani do lasu, ani na pustynie nie nadaje, ich wybor, poleca gdzies walczyc to dopiero wtedy przekonamy sie jak skuteczny jest ten kamuflaz

hyhy, Misiek jak ci sie chce to mozesz poszukac innego watku na temat marpata, byl tam moj komentarz: "Wyglada to jakby mi sie zle zdjecie zaladowalo ;D"
ano znalazłem :) wygląda jak obrzygany

i dlatego KZS/KLMK mnie sie bardziej podoba :P

i w ogóle ruskie wynalazki, nawet jak z kolei te są "rżnięte" z tigerstripe :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...