elscinaczo Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Witam Czy lufa http://www.gunfire.pl/product-yid-11521904...04-Element.html przypasuje do AK 47?? W obecnej chwili mam lufę Systemy 6,04mm 455mm. Jakbym wrzucił tą od PSG-1 to by było coś:) Wiem, że np lufy od M14 nie pasują do AK bo mają inne wycięcie na HU. A jak jest z lufą od PSG-1?? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Różnica będzie niewielka w porównaniu systemy i elementa przy różnych długościach, więc zmiana będzie tylko kosmetyczna i będziesz musiał się z tłumikami walić :| Ogólnie taka zmiana się nie opyla. Quote Link to post Share on other sites
elscinaczo Posted April 21, 2008 Author Report Share Posted April 21, 2008 Jednak to będzie prawie 14 cm różnicy w długości. Na chwilę obecną, po zmianie z Cymowego stocka na Systemę, nie widzę jakiejś super różnicy. Więc może w przypadku lufy bardziej liczy się długość a nie jakość :D Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Tylko pomyśl jak ma się jakość systemy do elementa. Ja bym zostawił systemę. Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 A czego oczekiwałeś? Precka tylko poprawia skupienie, nic innego Ci nie da. Quote Link to post Share on other sites
elscinaczo Posted April 21, 2008 Author Report Share Posted April 21, 2008 (edited) Skupienie miałem na myśli Na chwilę obecną, po zmianie z Cymowego stocka na Systemę, nie widzę jakiejś super różnicy.No bo czego innego można się spodziewać po wymianie lufy?? (niektórzy piszą, że parę fps się zdobywa - u mnie nić nie doszło, wiem bo mierzyłem chronometrem) Skupienie było w domyśle więc Promant nie czaję Twojej uwagi. Wracając do tematu. Może ktoś jest w stanie porównać te dwie lufy (u mnie w teamie niestety nikt nie ma lufy Elementa o takiej długości-jak ta z linka, żeby porównać ją z moją Systemą). Drążę temat gdyż na własnej skórze przekonałem się już nie raz, że ogólnie krążące opinie na temat pewnych kwestii nie zawsze są poparte doświadczeniem z życia. Edited April 21, 2008 by elscinaczo Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Chłopcze - jak nie czaisz to Twój problem - w domyśle to możesz mieć różne rzeczy, a nikt tu nie jest jasnowidzem. Zwykle każdy oczekuje, że jak zmieni lufę na dłuuuugą preckę to będzie miał mega fps plus 20 metrów zasięgu więcej. Chcesz konkretnych odpowiedzi? - Zadawaj konkretne pytania, a nie "w domyśle". Tak się składa, że mam 3 lufy elementa 591mm. Ale ściągane z Chin, bo wyszło za 3 razem 135pln. Czy są różnice? W skupieniu/powtarzalności strzału widać wyraźnie różnicę w stosunku do luf AKSU, emek itp czyli 300-370mm. W stosunku do luf AK 455mm [też mam systemę i drugą inną tej długości] - nie widzę szczególnych różnic, więc nie zmieniałbym systemy na elementa, nawet tak długiego. Poza tym nie wiadomo jaka będzie jakość tych luf, to dopiero czas pokaże. A systema jest sprawdzona pod względem jakości. Zainstalowałem te lufy elementa do długich customów takich jak Tabuk czy RPK, gdzie długość luf zewnętrznych jest w granicach 500-600mm. Dlatego taka lufa wewnętrzna jest lepiej wpasowana i wypośrodkowana [niż krótsza], aż do podstawy muszki. Parę metrów do zasięgu może i dodają, ale to żaden wielki zysk. A w zwykłym AK nie pakowałbym takiej tylko dlatego, że jest długa; wolałbym systemę 455mm. Quote Link to post Share on other sites
elscinaczo Posted April 24, 2008 Author Report Share Posted April 24, 2008 Dokładnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzięki. Pozdrawiam P.S. Oj już nie pamiętam kiedy ktoś powiedział do mnie chłopcze. Pewnie 20 lat temu pani przedszkolanka :) Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 No sorry, ja już stary jestem. ;) Quote Link to post Share on other sites
Mark99 Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 Się podkleję bo mam podobny problem. "Przerabiam" moje AK 47 cymy na coś co w założeniu miało być RPK.Mam już lufę zewnętrzną i po pomiarach okazało się że precka powinna być w okolicach 630 mm. czy jak wsadzę tam np. to http://taiwangun.com/?str=product&prId=131 nie spadną mi osiągi (bo za długa lufa itd...) i nie będzie żadnych problemów z montażem? Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 Jeden centymetr chyba wiele nie zmieni. ;) Choć spotyka się opinie, że optimum to 600mm i więcej nie ma sensu. Quote Link to post Share on other sites
Mark99 Posted May 16, 2008 Report Share Posted May 16, 2008 Oki podałem taką bo znalazłem 640mm. Się dopasuje i powinno być git. Dzięki Promant :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts