Piotras1984 Posted June 19, 2008 Report Share Posted June 19, 2008 Jako że mój post "Kto jedzie na D-Day" na Wielkopolskim wywołał dyskusję o kosztach stylizacji/reko, postanowiłem przenieść wątek tutaj. Jak już napisałem, proponuje dawać w tym temacie rzeczowe info na temat cen i źródeł zakupów, jakichś okazji, kosztorysy, itp. Czyli info, z którego możnaby skorzystać przed zakupami. Mogę więc zacząć: - mundur m42 zakupiłem za niecałe 400 zł na allegro, ale już wiem, że przepłaciłem, bo Kardek dostał go za 210 w Kamuflażu w Poznaniu, ech... - Thompson Cybergun - wiadomo 570zł - hełm m1 z siatką - ok 80 zł, ale powojenny - pas m36 - 50 zł w Paragraf22 Jest to wciąż stylizacja, ale można uznać to za zestaw podstawowy dla spadaków US. Wszystko za ok. 1000zł, z repliką! Moim zdaniem nie jest źle. Quote Link to post Share on other sites
kardek Posted August 8, 2008 Report Share Posted August 8, 2008 Tak... Kupiłem za 210 :) Jedna tylko rzecz. Szukam gdzieś tanich butów. Ktoś wie gdzie szukać?? Quote Link to post Share on other sites
skoczek44 Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 Buty znajdziesz na www.rekonstrukcja.pl za około 300zł a prawdziwe Corcorany produkowane w stanach są dostępne tu http://www.usarmy.pl/informacje.php?id=0055 Bartek Quote Link to post Share on other sites
ReMeK Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 Tylko pamiętajmy, że te buty które zalinkował Bartek, nie nadają się do reko spadochroniarza US z okresu 2 wojny. Mają nieodpowiedni kolor, oraz nieco inny krój. Quote Link to post Share on other sites
lwipazur Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Dokładnie ReMeK tak jak mówisz ale ten sklep właśnie jest w stanie ci sprowadzić Corcorany takie właśnie jak trzeba do WWII jak się nie myle w cenie około 530 zł.A to dzięki temu że AM-POL jest dystrybutorem Corcoran na Polske. Pozdrawiam Hunter.CURRAHEE!!! Quote Link to post Share on other sites
Pablo83 Posted August 24, 2008 Report Share Posted August 24, 2008 To może ja napisze coś o Brytyjczykach i PSZ. Battledress komplet to w zależności od szczęścia i gabarytów wojaka od 200 do 500zł Hełm MKII około 100zł Buty ze spinaczami 150 zł Podstawowy webbing (pas, szelki, ładownice, manierka, mały plecak) 150 - 200zł Daje to nam od około 600 do 1000 zł Zestaw taki zapewnia doskonałą stylizację i jest doskonałym początkiem do rekonstrukcji brytyjsko - PSZowskiej. Zainteresowanych odsyłam tutaj http://www.grhpoland.fora.pl/index.php Quote Link to post Share on other sites
retimnon Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 O Jump Bootsach (i "Corcoranach") powiedziano w światku rekonstrukcyjnym już wiele. W paru punktach podam to, co najistotniejsze. 1. Podczas II Wojny Światowej nikt nie nazywał butów spadochroniarskich "Corcoranami". Powszechnie nazywano je po prostu "jump boots" (prawidłowa, regulaminowa nazwa to Boots, Jumper, Parachute). Firma Corcoran była jedną wielu firm produkujących te buty, nie tylko zresztą amerykańskich. W zależności od producenta buty różniły się od siebie szczegółami konstrukcyjnymi, jak przeszycia, podeszwy, długość cholewy itd. W zależności od rozmiaru i producenta ilość dziurek wahała się od 11 do 13. Nazwa "Corcoran" w odniesieniu do butów drugowojennych została wylansowana z przyczyn reklamowych. 2. Firma Corcoran nie istnieje od wielu lat. Koncern Cove używa nazwy "Corcoran" jako znaku towarowego. 3. Zarówno w kopiach z firmy Cove, jak i w kopiach ze Sturma, jest kilka uproszczeń w stosunku do oryginału - podeszwa nie jest kołkowana/gwoździowana, skórzana w oryginale część podeszwy jest z gumy itd. Oczywiście są to niuanse, mało widoczne lub niewidoczne w ogóle. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts