Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

SR25 Problem z tłumikiem

Recommended Posts

Załóż preckę lub nową gumkę z dystanserem, zapewne to nie wina tłumika, ale jeśli już to pewnie jest krzywy lub materiał tłumiący (jeśli jakiś wsadzałeś) i kulka o niego ociera.

Mam precke i gumke guarder, ale powarzam że jak sciągne tuning to kulka leci prosto więc to musi być wina tlumika. Apropo materiału tlumiącego, to średnica dziurki w nim to 1cm, więc na 100% kulka nie ociera, nie wiem co to może być.

Witaj w świecie chińszczyzny ;)

Oczywiście, to wina tłumika. Nie za bardzo wyobrażam sobie jego "prostowanie", więc pozostaje rzeczywiście tylko wymiana lufy. Zasięg Ci nie spadnie, o to się nie martw. Z drugiej struny jak wymienisz lufę, to też nie ma gwarancji że problem zniknie...

Tak nawiasem mówiąc - z tego co zauważyłem, to kulka wcale nie musi ocierać o wewnętrzne ścianki tłumika, by tor lotu zmieniał się. Nie jestem tego na 100% pewien, ale powietrze wypychające kulkę wpadając do szerszej "lufy" niż dotychczas, może powodować takie właśnie zjawisko.

Dokładnie tak. Przy pewnej prędkości powietrza zaczynają się ruchy turbulentne, które z definicji są chaotyczne. A jeli tłumik jest chocby o milimetr krzywo zamontowany to bedzie powietrze nadawać rotacji kulki jakieś tam odchylenie. Na takiej zasadzie jak kiedyś działał hopek w starych japońskich replikach.

z tego co zauważyłem, to kulka wcale nie musi ocierać o wewnętrzne ścianki tłumika, by tor lotu zmieniał się. Nie jestem tego na 100% pewien, ale powietrze wypychające kulkę wpadając do szerszej "lufy" niż dotychczas, może powodować takie właśnie zjawisko.

I tu leży twój problem @uszy19922, tak samo dzieje się też w pneumatykach.

Nie wiem jak to się stało ale ostatnio trochę pobawiłem się tłumikiem, zamontowałem go jeszcze raz i o dziwo kulki lecą prosto z minimalną odchyłka ale dopiero wtedy gdy zasięg skuteczny się kończy.

Acha i spartoliłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie.

Źle podkleiłem uchwyt do tłumika(który wcześniej odleciał, chińskie rączki go źle przymocowały), jest przyklejony odwrotnie, na nieszczęście użyłem kropelki. Jest może jakiś środek którym zmiękczę kropelkę i odkleję część z powrotem? A następnie przykleję część tak jak trzeba.

Wtedy problem powinien zniknąć w 100%.

Ale czy lufa 590 nie jest już za długa, i zasięg mi nie spadnie?? Bo chyba takie lufy to od minimum 500fps. No i zresztą mam karabin 2 dni i już mam nowa precke kupować :(.

Nie spadnie ci.

Ja mialem w m15 ca na stocku wsadzona lufe 650mm i dawala rade oczywiscie cylinderek 0