Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wojskowe wiazania narciarskie

Recommended Posts

Na poczatek chciałbym wszystkich przywitać :)

I zacząć pisać do tematu:co prawda śniegu jest jak na lekarstwo,ale chciałbym się zapytac czy ktos wie gdzie można dostać chcarakterystyczne wiązania do wojskowych nart[te z sprężyną utrzymującą pięte buta],umożliwiwające wpinanie zwykłego buta i zmianę ruchliwości pięty zależnie od tego cze biegamy czy zjeżdżamy w tych wiązaniach-widziałem takie w sklepie podróznika w Krakowie,ale cena 430zł nieco mnie odstraszyła,jednak sprzedawca powiedział ,że są to szwedzkie wiązania jakiegoś wzoru NATO,więc ciekaw jestem czy można dostać ich polski odpowiednik w jakiejś bardziej przystępnej cenie :?: :?:

Dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Sebastian

PS.Ciekawe by było chyba zrobienie zimowych manewrów z częscią oddziałów na nartach[tylko ten śnieg] 8)

to polscy zolnierze maja narty? Ja rozumiem ze Szwedzi tak, ale nasi? :) Moze.. tak na wyjazd raczej :)

Wspomniales ze w sklepie sprzedawca powiedzial ze wiazania ktore widziales sa "jakiegos wzoru NATO". My tez jestesmy w NATO :) Wiec jezeli jest jakis wzor wiazan dla NATO, to my bedziemy mieli chyba bardzo podobny jak nie ten sam :)

to polscy zolnierze maja narty?  ze  My tez jestesmy w NATO :) Wiec jezeli jest jakis wzor wiazan dla NATO, to my bedziemy mieli chyba bardzo podobny jak nie ten sam :)

Właśnie wiem ,że mają była nawet program,gdzie chwalili sie takim osiągnięciem na miare XXI wieku jak foki :lol:.-może podhalańczycy :?:

Ale na poważnie ,własnie szukam polskiego odpowiednika,bo ten szwedzki przy swoim archaizmie nie jest wart nowych, bardzo dobrych wiązań zjazdowych.

Dlatego pytam się czy ktos nie spotkał się z ich poslkim odpowiednikiem :?: :|

Pozdrawiam

Sebastian

Salut.

Wiazanie do wojskowych natry to takie ktore mozna zalozyc na zwykle buty-na taka sprezyne. Narty wojskowe sa jedne z najdrozszych ( nie liczac wyczynowych). Sa tak zrobione ze mozna w nich chodzic pod gorke (nie jak kaczka - wiecie o co chodzi) nie zjerdzajac w dol a zjezdza sie a klasyczny zjazd wykonuje sie bez problemu. Co do wyszkolenia polskich zolnierzy...wole nie komentowac.W ferie widzialem grupe zolnierzy ktorzy probowali "poruszac " sie na nartach. Mlodziutkie zolnierzyki z nich, mlodziej odemnie wygladaja (ja mam 17), smierc w oczach i zero umiejetnosci,niczego nie nauczyli sie po 4 dniach jazdy...