CptInzMathias Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 Witam. Wiem że temat jest już stary jednak mam pytanie. Czy jako Fallshirmjager mogę używać kamizelki KSK? Zainteresowało mnie to gdyż na stronie AWR jest zdjęcie spadochroniarz z Fallschirmjägerbataillon 373 chyba w tej oto kamizelce. :uśmiech: Pozdrawiam Mathias :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 Tak - bardzo wielu spadochroniarzy używa/używało tych kamizelek. Ronin Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 A co z G36? Musi to być długa wersja? Czy G36KA2 np było by zgodne? Oczywiście chodzi mi tutaj o jednostkę LuftlandePionierKompanie 270, wchodzi ona w skład Luftlandebrigade 31. Używanie kamizelki KSK także odnoszę do niej :mrgreen: Pozdrawiam Mathias. :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 Znalazłem odpowiedz na moje pytanie...na forum... :wink: Z tego co wyczytałem to tylko jeden batalion FhJów uzywał TT amunition vest i był w Flecku... :wink: A wiec wywnioskowałem ze chyba raczej u mnie nie było by to zbyt koszerne.. :wink: Jak sie mylę to proszę o poprawkę. Ale mam inne pytanie. Czy np zdarzało sie widywać żołnierzy noszących mehlera ST na smocku? :wink: chodzi mi np o Kosowo :wink: Pozdrawiam. Tuptuś. :wink: Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Zadam takie pytanie.. Wie ktoś może czym zajmują się pododdziały specjalne? Chodzi mi tutaj właśnie o pododdziały specjalne wchodzące w skład batalionów spadochroniarzy... Pozdrawiam. Tuptuś.^^ Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Pododdziały specjalne w batalionach spadochroniarzy wykonują zadania specjalne w ramach tych batalionów. Mają przez to rozszerzony program szkolenia. Ronin Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Takie pytanko.... wie ktoś co to za kamizelka co ma ten pan na pierwszym planie? http://i602.photobucket.com/albums/tt104/vor033/German%20Armed%20Forces/c818aced.jpg Pozdrawiam. Tuptuś.^^ Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 19, 2010 Report Share Posted December 19, 2010 Wygląda na kamizelkę Lindnerhofa z zamkniętym przodem i ładownicami tego samego producenta. To dość małe zdjęcie więc ciężko to stwierdzić z całą pewnością. Ronin Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Znalazłem takie zdjęcia.. I się zdeka zdziwiłem... :happy: A dokładnie tym ze tylu spadochroniarzy posiada G36KA2... http://i602.photobucket.com/albums/tt104/vor033/German%20Armed%20Forces/2ea1ea3d.jpg http://i602.photobucket.com/albums/tt104/vor033/German%20Armed%20Forces/74648f9c.jpg http://i602.photobucket.com/albums/tt104/vor033/German%20Armed%20Forces/eb825fa6.jpg Są to fotki spadochroniarzy z 261 batalionu... Na pododdział specjalny nie wyglądają... jednak sprzęt mają dosyć dziwny... Kamizelki bardziej dla pododdziałów specjalnych G36KA2 i no G36A2 też widać.. na fotce w moim poprzednim poscie..^^ Moje pytanie będzie jednak o to co oni tam mają ponakręcane na lufy zamiast tłumików? I czy fotki bardziej traktować jak wyjątek.. czy jako obalenie mitu ze G36KA2 głównie dla SF...^^ ?? Chyba ze to jednak pododdział specjalny to zwracam honor.. :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 Wygląda to na adapter do ślepaków. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 Czy to są zdjęcia jednostki specjalnej czy zwykłych spadochroniarzy raczej się nie dowiemy... Natomiast jeśli chodzi o tą nakładkę na lufe to Szaszłyk ma racje. G36 to przecież konstrukcja oparta o wykorzystanie energii gazów prochowych odprowadzanych przez boczny otwór w lufie. Jeśli więc strzelamy ślepakami to brak pocisku w lufie doprowadza do zmniejszonego ciśnienia w/w gazów prochowych w rurze gazowej i broń "nie ma siły" się sama przeładować. Stosujemy więc adapter do ślepaków, który nam to ciśnienie w pustej lufie zwiększa. Ten adpater to MPG - Manöver Patronen Gerät i wygląda tak ( stary i nowy model): Niestety trudno o dobre i wiarygodne zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Dodam jedynie, że adapter potrzebny jest by karabin strzelał samopowtarzalnie/samoczynnie - bez adaptera można również strzelać ślepakami ale należy broń przed każdym strzałem ręcznie repetować. Jak Wolf już wspominał bez adaptera gazy prochowe wylatują z lufy swobodnie w przód a na zamek (w tył) działa zbyt mała siła. Adapter działa po części jak pocisk - w pewnym sensie czopuje lufę, przez co część energii działa również na zamek. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Dolny adapter jest częścią systemu AGDUS, czyli mówiąc w skrócie, laserowej symulacji walki. Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 http://www.battledisplay.de/forum/viewtopic.php?f=21&t=329 Fotki z żołnierzami z pododdziału specjalnego 313 batalionu powietrznodesantowego. Zaskoczyło mnie trochę oporządzenie tych żołnierzy, niczym nie różni się od wyposażenia fernspäher(no może są jakieś szczególiki). Gdy by nie ta okładka pomyślał bym ze to chłopaki z dalekiego zwiadu. :happy: No chyba ze na tych fotkach rzeczywiście są chłopaki z dalekiego zwiadu. :blink: Pozdrawiam. Tuptek. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Sprzęt dla żołnierzy nie jest wybierany tylko z uwagi na przynależność do grupy wojsk, a przede wszystkim pod konkretny profil działania.Więc można dla uproszczenia przyjąć że to daleki zwiad jednostki powietrznodesantowej.Sama nazwa jednak już sugeruje: "pododdział specjalny" o przynależności do DSO już nawet nie wspomnę. Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Chyba ze tak.. :wink: Kamizelki KSK mają jeszcze z tego co widzę parciane paski a wiec to muszą być "stare" zdjęcia :wink: I kolejny zestaw fotek: http://www.battledisplay.de/forum/viewtopic.php?f=25&t=308 Z Fallschirmspezialzug 263. Na kamizelkach widoczne mocowanie na S95 i chest rig chyba KHSu o którym Ronin raz wspominał tyle ze także z mocowaniem do S95. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts