hubertosq Posted August 14, 2008 Report Share Posted August 14, 2008 witam Jakiś czas temu przy kompletowaniu szpeju LWP kupiłem manierke z olkusza, rok prod 79, z nakretka na łancuszku, 99.9% czyste alu. Nie używałem jej jakiś miesiąc po czym zapragnąłem jej ponownie użyć na strzelance. Dzień wcześniej zalałem ją wrzątkiem i zostawiłem, po jakimś czasie wylewam wode z niej a w srodku pojawiło sie ciemne zabarwienie. Czy to normalne w tych manierkach ? można z tego normalnie pić ?? Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Co cię nie zabije to Cię wzmocni ;) Aluminium się utlenia... Quote Link to post Share on other sites
OSI Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 Gadałem z zawodowymi w Bielsku na zlocie w tym roku i wręcz mnie zje...li że jem z takiego gówna... Mówili żeby lepiej nie używać naczyń aluminiowych. Jedząc z nich widelcem, łyżką zeskrobujesz alu i zjadasz je. Zęby po kilku latach jedzenia/picia z takich aluminiowych garów szybko tracą szkliwo i wtedy nabawić się próchnicy albo jakiego innego gówna nie jest żaden problem. ps. - Naczynia (manierki, sztućce, menażki) plastikowe/stalowe nie są tak strasznie odbiegające cenowo żeby nie można było sobie na nie pozwolić. Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted September 3, 2008 Author Report Share Posted September 3, 2008 tak wiem o tym złym działaniu aluminium, ale ja używam tego tylko na strzelankach czyli raz na tydzien raz na 2 i to nie zawsze biore manierke :P Quote Link to post Share on other sites
sp9wlc Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 jeśli ta manierka jest używana to masz szansę jeszcze opócz alu zekrobac trochę bromu, to Cię Twoja Pani pochwali Quote Link to post Share on other sites
ddw2 Posted September 30, 2012 Report Share Posted September 30, 2012 (edited) Edited September 30, 2012 by ddw2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts