Kosmal76 Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 witam czytałem, że moja replika po każdej strzelance powinna być czyszczona i smarowana i co 10 k kulek smarowany gb czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak smarować , czym jak dużo , i co smarować moja replika mp5 sd5 Ca B&T Stock Jestem jej drugim właścicielem Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 8O Jeżeli tarzasz się z repliką w piachu to tak. Przy normalnym użytkowaniu nie jest to konieczna, a nawet nie zalecane. Jak raz do roku wymienisz smar na zębatkach to będzie w zupełności wystarczające. Raz na 3 miesiące można wnętrze cylindra spryskać odpowiednim smarowidłem (przez dyszę przy odciągniętym tłoku). Nic więcej nie trzeba smarować. Lufę czyścisz tylko jeżeli jest taka potrzeba i robisz to od komory do wylotu, nie odwrotnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Kosmal76 Posted August 22, 2008 Author Report Share Posted August 22, 2008 aha dziękuje , ale GB nie umiem rozkręcać i boje się na własną ręke :( Quote Link to post Share on other sites
Kosmal76 Posted August 22, 2008 Author Report Share Posted August 22, 2008 a jakie to smarowidło ? do smarowania tłoka i jak tłok umieścić w położeniu "odciągniętym" ? Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 Strzelając na AUTO 'nieoczekiwanie' zdejmujesz palec ze spustu, tak by tłok został w tyle. Wtedy przez dusze 'napsikujesz' OLEJU(ku) SYLIKONOWEGO. Jedyny problem to zalany HU po takiej operacji, ale jest i sposób bo go 'odlać' ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kosmal76 Posted August 22, 2008 Author Report Share Posted August 22, 2008 aha , a jak go odlać ? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 Mając wyjęty gearbox z rękojeścią oddajesz serię, aż smar przestanie wylatywać przez dyszę. Quote Link to post Share on other sites
Kosmal76 Posted August 24, 2008 Author Report Share Posted August 24, 2008 aha dobra dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted August 24, 2008 Report Share Posted August 24, 2008 Tego się nie odlewa, to jest w puszce jak np. WD40 Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted August 24, 2008 Report Share Posted August 24, 2008 Olej silikonowy? Ja wolę normalnie w buteleczce z aplikatorem. Jeżeli masz możesz psiknąć od czasu do czasu do wnętrza cylindra gumi protectantem, czy innym środkiem do konserwacji i zabezpieczania uszczelek i inych elementów gumowych. Do tego dosłownie kropelkę oleju silikonowego i git. Quote Link to post Share on other sites
Kosmal76 Posted August 24, 2008 Author Report Share Posted August 24, 2008 dzięki jeszcze raz za porady , a samym olejem silikonowym nie wystarczy ? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Ja wnętrze cylindra i głowicę tłoka smaruję tylko silikonem, i jest git. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Wystarczy, aczkolwiek smar z GB potrafi wyżerać gumowego o-ringa, pogarszając jego parametry. Nie musisz psikać tego gumi-protectantem, ale jeżeli masz, warto. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts