Guest Kret Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 Mam pytanie do zgromadzonych. Znalazłem na sieci taką oto ofertę broni zdekowanej. Wydaje mi się podobna do PK, ale podpis głosi, że jest to RPK. wersja airsoft a także te ostre któe widziałem wyglądały raczej jakby były przerabianymi AK, więc jestem w kropce. Czy ktoś wie, co to właściwie jest i czy to jest konstrukcyjnie podobne do PK? Pozdrawiam Kret Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 Wydaje mi się, że to PK (charakterystyczny tłumik plomienia i osłona lufy wskazuje na to, ze to nie jest model M tylko ten stary, podstawowy), choć szczerze mówiąc nie widziałem PK z pełną kolbą. Bo RPK to nie jest na pewno. Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 IMO to raczej M-80 (M-84) - jugoslawianska kopia PK na 7,62x54R. Zmieniony jest chwyt pistoletowy i kolba. Tasma na 100, lub 250 nabojow. Ponoc bardzo niezawodny Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 A może być, w PK faktycznie chwyt jest nieznacznie inny (mniejsze wgłebienie u góry, z tyłu). Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 odpowiadajac na pytranie zawarte w temacie: nie to nie jest rpk :). podpisuje sie pod przedmowcami, to jest PK :) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 IMO to raczej M-80 (M-84) - jugoslawianska kopia PK na 7,62x54R. Zmieniony jest chwyt pistoletowy i kolba. Tasma na 100, lub 250 nabojow. Ponoc bardzo niezawodnyMasz prawie rację poza jednym drobnym szczegółem - to jest 7,62mm ukm M84 (stworzony na bazie PKM), M80 to jest karabinek automatyczny. 7,62mm uniwersalny karabin maszynowy M84 5,56mm karabinek automatyczny M80 oraz M80A Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 Dzieki REMOV za uscislenie. Musze przyznac ze zrodla informacji na temat broni produkowanej w bylej Jugoslawi sa dosc trudno dostepne, wiec kazda nowa wiadomosc, jest cenna :wink: Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted February 18, 2004 Report Share Posted February 18, 2004 Bardzo dziękuję za informację. Pozdrawiam Kret Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts