SaveOurSouls Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Posiadałem oryginalny pas (belt main) oraz szelki główne (yoke main) oraz nieoryginalne, aczkolwiek równie dobre (jak nie lepsze) dwie podwójne ładownice oraz trzy kieszenie ogólnego przeznaczenia od Arktissa. Wszystko kupiłem używane - w bardzo dobrym stanie (niemal jak nówka). Trzeba przyznać, że system ten jest bardzo pakowny. Do ładownic wchodzi razem 16 magazynków od 'emki'. Ładownice mają bardzo ciekawe rozwiązanie - od wewnętrznej strony posiadają dodatkową, płaską kieszeń. Można tam schować różne drobiazgi jak np mapę czy portfel. Do utility pouchów wchodzi bez problemu butelka wody 0,5, rolka srajki, apteczka, zestaw narzędzi do repliki, paczka kulek, ponczo przeciwdeszczowe i jeszcze parę pierdół. Pomimo tego, do ładownic jeszcze coś by się zmieściło bez problemu. Zatem zestaw jak najbardziej jest pojemny. Nawet bardzo. Na paru strzelankach miałem przyjemność pobiegać z tym zestawem. Wrażenia ogólne: diabelnie to wygodne. Pouche są ze sobą spięte, dzięki czemu nie przesuwają się na boki po całym pasie. Nie przeszkadzają także w czołganiu. Cały ciężar jest umieszczony na pasie, co skutkuje odciążeniem pleców. Trzeba przyznać, że jest to dużo bardziej wygodne rozwiązanie niż się początkowo spodziewałem. Niestety pouche mają tendencję do podskakiwania podczas biegania. Jest to drobny defekt dotyczący wszystkich pasów oporządzeniowych. Do tego po prostu trzeba się przyzwyczaić, bowiem oprócz wrażeń subiektywnych (estetycznych) nie wpływa to funkcje użytkowe, czy też nadmierny hałas. Mając całe oporządzenie na sobie także jazda samochodem nie jest zbyt komfortowa, jest to jednak drobny szczegół. Zestaw się sprawdza i jestem z niego bardzo zadowolony. Noszenie go, bieganie z nim, czy czołganie się nie nastręcza żadnych trudności. W czasie upałów nie powoduje jakiś dodatkowych skutków ubocznych w postaci szybszego przegrzewania się. W skali od 0-10 PLCE oceniam na 8+. Jest to dobry zestaw dla początkującego. Także sprawdzi się na długich strzelankach ze względu na niski środek ciężkości i pojemność. Drażni mnie jedynie fakt, że czasem potrzebuje pomocy, aby wyciągnąć coś z utility pouchów, które są umieszczone na plecach (to jednak będzie dotyczyło każdego systemu oporządzeniowego, jeśli coś mamy na plecach). Miałbym także niewielki problem, gdybym chciał powiększyć ten zestaw. Bowiem osprzęt tej firmy jest trudny do kupienia (z tego co wiem na tą chwilę, ale mogę być w błędzie). Co prawda oryginalny sprzęt jest łatwy (i stosunkowo tani) do kupienia, jednak musiałbym wyposażyć się w ammo pouche i utility pouche jeszcze raz, choć raczej ze względów estetycznych, gdyż bez większych problemów jakoś by się połączyło pouche, aby się nie przesuwały na pasie (issue i arctiss mają troszkę inne mocowanie). Rynek używek z BA jest dość rozbudowany więc znalezienie czegoś taniego w dobrym stanie nie jest trudne. Można także kupić nówkę. Podsumowując z czystym sumieniem mogę brytyjskie PLCE polecić każdemu. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Jak ci lata to sobie gumę przeciągnij. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts