Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Combat Medical Vest System

Recommended Posts

Chodzi mi o odpowiednik ITLBV stosowany przez medyków. Szukałem informacji i fotke w necie, ale znalazłem tylko jeden dokument PDF z marną fotką, po zbliżeniu robią się kwadraciki i nie widać szcegółów. Może ma ktoś jakieś lepsze fotki lub rysunki.

Wiem też, że jakieś kamizelki projektowało Dowództwo Sił Specjalnyc na początku lat 60. Była tam wersja strzelecka, obsługi broni maszynowej i medyczna. Pomysł jednak został zarzucony. Znowu najbarfziej interesują mnie informacje o wersji medycznej.

Kamizelki medyczne ze względu na stosunkowo duże kieszenie/zasobniki nadaja sie lepiej do survivalu niż takie obłożone ładownicami w które poza magazynkami nic konkretnego nie idzie wcisnąć. Może ktoś zna jeszcze inne modele dla medyków?

• 3 years later...

Pozwolę sobie odkopac ten temat nieco gdyż właśnie szukam pewnej zasadniczej informacji na temat tej kamizelki a szukaczka mi właśnie ten wątek wypluła...

Moje pytanie - wie ktoś może gdzie takie szczęście nabyc ? :)

Pozdrawiam

hmmm.... a czy te kamizelki od samego początku były modułowe ? Bo mnie interesuje przede wszystkim to czego używali około roku 95 a wtedy chyba nie było jeszcze Molle...

Sorry, powinienem był od tego wogóle zacząc :)

MOLLE to 1997.

Wcześniej medyk latał w normalnym oporządzeniu, dodatkowo uzupełnianym najczęściej torbą M3 i plecakami M5 i M17.