theRav Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 Ile czasu musze pierwszy raz ładować baterie(Ni-MH 1100 mAh 8,4V) do G36C Chodzi mi o jej formatowanie Quote Link to post Share on other sites
Zigfir Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 Było gdzieś na forum ale szukać tez mi się nie chce :) 6 godzin ładujesz do pełnego naładowania. Formatować właściwie nie trzeba a dla pewności pierwsze 3 ładowania w pełnym cyklu (czyli rozładowanie do słabości i pełne naładowanie). Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 NiCd trzeba formatowac, jezeli bateria ma miec przyzwoita pojemnosc i dzialac, ale tak czy owak polecam wymiane baterii na zlozona z ogniw wysokopradowych Sanyo RC i ladowarki na mikroprocesorowa z funkcja rozladowania. to troche kosztuej, ale na dluzsza mete bardzo sie oplaca. batimex.pl sklada baterie z tych ogniw i ma odpowiednie ladowarki, sam u nich zamawialem batke i jestem bardzo zadowolony Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Zacznijmy od tego, że formować, nie formatować (też mi się kiedyś pomyliło). Po drugie jeśli kolega ma tylko chińską ładowarkę, która była w zestawie to w ogóle nie ma o czym mówić, bo się nie da. Formowanie polega na rozładowaniu baterii i naładowaniu na full kilka razy. Tyle, że samym strzelaniem nie rozładuje się tak baterii, bo do tego musi być stały pobór prądu i baterie uznajemy za rozładowaną kiedy napięcie wynosi nieco ponad 1V na ogniwo. Karabin przestanie strzelać jeszcze przed tym poziomem. Ogólnie to się nie przejmuj, naładuj ze wzoru te 3h (chyba) i będzie git, bo shuang-ba to dobra batka, ale radzę szybko uzbierać na ładowarkę mikroprocesorową z funkcją rozładowywania i oszczędzić sobie tak zwanego srania ;) Quote Link to post Share on other sites
HUGO_HUGO Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Nie 3 godziny tylko 6 godzin licząc ze wzoru a*1,4/b a- prąd baterii (mah) b- prąd ładowarki (mah) 1100*1,4=1540/250=6,16 6,16 nie oznacza że ładujesz 6 godzin i 16 min, wychodzi ok.6 godzin ja tyle naładujesz będzie dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 HUGO ma w pełni rację. Słowo "formatować" jest znacznie częściej używane w tym znaczeniu, dlatego go używam. Tak czy owak mamy do czynienia z tzw. neologizmem znaczeniowym, więc nie ma się o co kłócić, a na pewno nie na forum o ASG ^^. Baterię można rozładować podłączając ją do rozładowywarki jak ta: http://www.allegro.pl/item544671057_guarde...atorow_aeg.html (swoją drogą polecam, to mój kolega sprzedaje xD) Jeżeli ktoś nie chce wydawać pieniędzy na ładowarkę mikroprocesorową to jest to niezłe rozwiązanie. Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Nikt się nie kłóci, ktoś tylko coś prostuje. To, że coś jest częściej używane, nie znaczy że jest poprawne. Quote Link to post Share on other sites
Lunek Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 (edited) ja swoja batke (ta ktora byla w zestawie) po kazdej strzelance rozladowuje podlaczajac do niej zaroweczke 12V ...Rozladowanie akurat ta zarowka ktora ja mam po 4h strzelance trwa jakies 3-5 minut... przed strzelanka laduje ja ok 6h30m i jak narazie daje rade bez problemow... pozdro Edited February 9, 2009 by Lunek Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts