Laokoon Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 Witam, temat wrzucam tu, bo nie widze żadnego odpowiedniego działu, ponieważ chodzi o zrobienie "repliki" praktycznie od zera. A więc po kolei: Chciałbym zapytać, jak wygląda budowa granatu gazowego 40mm do asg. Głownie chodzi mi o to, jak go się odpala, ale także jak rozmieszczone są w nim pojemnik na gaz, lufy itd., nie mogłem znaleźć nigdzie czegoś w rodzaju przekroju takiego granatu. Drugie pytanie, to czy komuś udało się zrobić samemu granatnik? A może ktoś pokusił się nawet o zrobienie własnych granatów? jeżeli ktokolwiek wie coś o budowie granatów i granatników (głównie systemu odpalania) a także shotgunów gazowych strzelających kilkoma kulkami naraz, bardzo proszę o odpowiedź. Chce spróbować zrobić własny granatnik (rura metal lub jakieś tworzywo, obudowa itd. ze stalowej lub duraluminiowej blachy), ogólnie może spróbuje go zintegrować z moim L85A1 Army. Mam już trochę doświadczenia w pracach w metalu ("ciężkie" modelarstwo) i trochę podstawowych narzędzi, może się uda. Będę wdzięczny również za rady co do rozwiązań, jakie mógłbym zastosować, może coś w stylu komory na gaz w granatniku i kulki wsypywane właśnie do granatnika, bez oddzielnych granatów? Z góry dziękuję za odpowiedzi i opisy własnych doświadczeń oraz wszelkie kreatywne pomysły PS nie chodzi mi w żadnym wypadku o zrobienie repliki istniejącego granatnika! realizm stawiam na ostatnim miejscu. Link to post Share on other sites
arend Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 A nie zauważyłeś że jest część forum poświęcona napędowi gazowemu. Bo wrzucanie tego do sprężynówek mija się z celem. A działanie takiego granatu jest wyjątkowo proste.Każda dziura widoczna w głowicy granatu jesy oddzielną "lufą" w której znajduje się jakaś ilość kulek. wszystkie "lufy" połączone są z komorą zamkniętą zaworem. Po otwarciu zaworu do przez komorę do luw wpływa gaz wyrzucając z luf kulki. Z kolei zawór otwierany jest iglicą w korpusie granatnika. Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 To może ja się pochwale ;-) LINK Link to post Share on other sites
Laokoon Posted November 28, 2008 Author Report Share Posted November 28, 2008 coś źle kliknąłem, byłem rpzekonany, że wrzucam do części o gaziakach. TEMAT PRZENIESIONY: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=56656 Link to post Share on other sites
Recommended Posts