Guest legato Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Witam Przeszukałem forum, nie znalazłem tematu który w całości odpowiedział mi na moje wszystkie pytania. Oto co udało mi się wyłowić: Tłumik samoróbka Tłumik samoróbka do AUG __________________________________________________________________ Na podstawie informacji tam zawartych chciałbym zrobić sobie tłumik dźwięku. W tym celu postanowiłem przerobić tłumik ognia z mojej Galaxy. Oto co mój chory umysł sobie wymyślił: Rurka PCV będzie wsunięta na tłumik ognia, i pomalowana na czarno. Teraz nasuwają się pytania: - jak tłumik ma wyglądać od środka? - czym go wygłuszyć? - jak zakończyć konieć, żeby wygląd był taki jak na zdjęciu powyżej? (Link) - jaką długość ma mieć aby na drodze kulki nic nie stawało? Biorąc pod uwagę problem zawarty w temacie - Link Jestem kompletnie zielony. Więc proszę Was o pomoc, może ktoś robił coś podobnego. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Oto wstępny projekt: Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 No to do środka zrób tak jak na tym tłumiku o AUG-u czyli otulina na kawałki, komory. Po co rurka wewnątrz? To chyba nie będzie dobry efekt. Tłumik dźwięku mógłbyś przykleić kropelką do tłumika płomienia. Tłumik ognia w MP5 jest za krótki aby tylko wsunąć i gitara gra. Zrób komory w tłumiku. Pamiętaj, że tłumik musi być długi i dosyć gruby. Ja mam 30cm/4cm średnicy. Przedtem świetnie tłumił a teraz nic bo w środku precka 590mm. Sam robiłem taki tłumik i powiem, że jak się to zrobi z pomysłem to wychodzi wyglądowo i efekt jest lepszy niż w takich za ponad sto PLN. Jakbyś chciał zrobić coś takiego: To na tłumik wkładasz tą cześć z niektórych szczotek do włosów. Takie aluminiowe coś z dziurkami żeby szczotka przeszła. To na czarno i na tłumik. Problemem będzie znalezienie odpowiedniej długości i grubości. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego tłumienia. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 (edited) Po co rurka wewnątrz?W zamyśle miała podtrzymywać materiał tłumiący. Tłumik ognia w MP5 jest za krótki aby tylko wsunąć i gitara gra.Nie jest za krótki, mój ma pięć cm Zrób komory w tłumiku.Dzięki za rade. A teraz najważniejsze pytania: Z czego mam zrobić materiał tłumiący? Jak zrobić zakończenie tłumika? - już wiem, mała plastikowa buteleczka z obciętym gwintem. Edited December 2, 2008 by legato Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Wkładasz taką otulinę żeby weszła na wcisk do rury PCV. Otulina do rur w ogrzewaniu, tak szara otulina jak rura. Zakończenie? Najlepiej z zatyczki do rur PCV. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Dzisiaj coś pokombinuję, zobaczymy co wyjdzie. Jak się uda to zamieszczę opis montażu wraz z fotami. Może komuś się to jeszcze przyda. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 Z wielką pomocą mojego taty udało mi się dzisiaj skończyć. Jeśli ktoś będzie mieć jakieś pytania, to proszę się nie krępować. Oto kilka fotek gotowego produktu. Słabej jakości, nie mam w tej chwili dostępu do lepszego aparatu. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 Fajnie, ładnie,pięknie. Jedyna rzecz do jakiej z merytorycznego punktu widzenia, muszę się przyczepić, to nie za długi w stosunku do średnicy? ;-) Brawo, za wkład, pracę i zaangażowanie ;-). Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 Możliwe, że odrobinkę za długi (3-4 cm) Między bogiem a prawdą 70% prac wykonał mój tata :uśmiech: Stara pompka do roweru, wiertarka, jakaś piła, troszkę kleju, drutu i gąbki. I mam lansiarski tłumik ;-) Quote Link to post Share on other sites
Rambo93 Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 (edited) Szczerze? Mógłby mieć średnicę około 30-40mm (tylko takie preferuję). Nie pasuję trochę do MP5. Zrób ten patent z szczotką do włosów. Wygląda to cudnie tak jak pisał F4RR3LL. Zrobił taki tłumik do M4 JG, wygląda po prostu przecudnie. Chętnie bym wrzucił fotki, ale nie mam aparatu teraz dostępnego. Jak tam wytłumianie? Edited December 7, 2008 by Rambo93 Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 (edited) Mógłby mieć średnicę około 30-40mm (tylko takie preferuję).Ten tłumik ma dokładnie 30mm średnicy. Jak tam wytłumianie?Sam GB jest głośny więc sam tłumik dużo nie daje. Jednak efekt jest zadowalający. Edited December 8, 2008 by legato Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 (edited) Bądźmy szczerzy, MP5 z Galaxy to sieczkarnia porównywalna z minimcem, jak ktoś chce cichą replikę, to niech kupi cokolwiek innego. Tutaj tłumik dźwięku to tylko lans i pokrowiec na dłuższą lufę. Edited December 9, 2008 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Yes, It's true. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts