Kraszek Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Witam. Niedługo chciałem zakupic swojego drugiego w życiu AEG'a. Wybór padł na MP5tke. Bardzo się napaliłem na wersje SD5 aczkolwiek nie wykluczam wyboru wersji A4, oczywiście obie ze stałą kolbą. I tutaj prosiłbym o pierwszą radę, apropos wersji, która jest lepsza według Was, bardziej praktyczna itp. Chciałbym również dodac, że jeżeli chodzi o firmę to wybór padł na TM'a lub ICS. Sumą jaką mogę przeznaczyc na zakup jest 1000zł. W tej cenie chciałbym aby znalazła się replika, bateria no i oczywiście ładowarka. I również tutaj prosiłbym o poradę - ICS czy TM? ICS jest równo za 1000zł ale kolega polecił mi wersję Eco, niestety nie mam o niej bladego pojęcia co i jak, w ogóle raczej na stronie technicznej replik się nie znam. Sam bym skłaniał się ku TM'ce. Martwi mnie jednak w obu replikach plastikowe body, do którego mam olbrzymi uraz, ponieważ takowe miałem w HK 416 [JG], które po jednym niefortunnym upadku po prostu się rozleciało. Do czego dąże. Przede wszystkim chcę kupic broń, która wytrzyma mi co najmniej 3 lub nawet 4 sezony, która będzie strzelała w miarę dobrze i nie będzie z nią problemów jak to miałem z moim poprzednim chińczykiem. Znalazłem niestety jedną recenzję (TM'ki SD5tki) ale to trochę za mało. Chciałbym poznac opinię osób doświadczonych na temat MP5tki ICS'a w wersji ekonomicznej jak i tej TM'owskiej. Na co trzeba uważac, mocne oraz słabe strony obu replik, co się może najprędzej zniczszyc itp. Jedyne co słyszałem od znajomego to to, iż wersja ekonomiczna ICS'a jest bardziej głośna od TM'ki ale za to lepiej strzela. Tutaj trochę martwi mnie "ekonomicznośc" tej repliki, ponieważ widziałem podobne np. M4 CA Sportline i nieco mnie zraziło to troche. A jedyne co o TM'ce mi wiadomo, iż jego plastikowe body jest lepsze niż metal w CA. To co napisałem może się wydawac dośc amatorskie ale mimo to liczę na to, iż znajdą się osoby, które bardzo mi pomogą w tym problemie. Z góry dziekuję i oczywiście pozdrawiam :killer: Quote Link to post Share on other sites
HermanL Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 (edited) Witam. W tej cenie ja bym wziąłbym ca mp5 z serii b&t. Sam mam wersję sd6 i jest naprawdę fajnie zrobiona. Miałem kiedyś mp5a5 tokyo marui i ca jest jak dla mnie zdecydowanie od niej lepsze. Niżej masz link do sklepu gdzie znalazłem tą mp5 najtaniej. Zostaje ci jeszcze kasa na baterię i prosta ładowarkę. http://6mm.com.pl/details.html?id=69 Edited January 3, 2009 by HermanL Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 No obliczyłem, że biorąc TM'a wydam 940 zł z batką i ładowarką. Zostaje np. na maga jakiego.... Różne opinie tu na forum o CA słyszałem, że nienajlepsze itp... Znajomy ma od CA MP5tkę i poszedł mu Frontgrip ;/ Quote Link to post Share on other sites
HermanL Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Słuchaj zrobisz jak zechcesz to twoje pieniądze ja z mojej sd6 jestem zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Mam MP5SD5 z ICSa ponad 5 lat. Po za połamaniem body przez mojego kolegę, przez cały okres użytkowania wymieniłem tylko silnik(osłabł) i dyszę. Nie wymieniałem nawet lufy na preckę. Strzela naprawdę rewelacyjnie. Polecam. Tm, wiadomo, legenda. Tylko trochę mizerne osiągi. Co do CA, to MP5 wyszło im w miarę nieźle(na tle niektórych ich niewypałów), ale i tak bym się nie zdecydował. Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 (edited) Ale masz ICS'a eko czy normalnego? Bo wiem, że eko nie ma SD5tki, więc mniemam, że masz metalową wersję, ta? Ten ICS kosztuje 1000 akurat, znaczy 999zł, więc lipa trochę. Chyba jednak TM, ew. kupie się lufy czy coś i może poprawi się w pewnym stopniu jego osiągi. Więc czekam na opinie na temat TM'ki... Edited January 3, 2009 by Kraszek Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Tak mam metalowego. Pięć lat temu nie było jeszcze wersji eko. Nie warto dołożyć paru złotych? Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 (edited) Byc może i warto... Ale to nie takie proste. A mógłbyś coś więcej o nim napisac? Będę wdzięczny... Jakiś szczegółowy opis, no i jak z tym body było? Edited January 3, 2009 by Kraszek Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 łatwiej odpowiadać na konkretne pytania, no ale się postaram. Hmmm, największą wadę ICSów jest słabe metal body w miejscu połączenia z frontem. Jak wcześniej pisałem u mnie pękło. Zresztą nie tylko u mnie.Wstawiłem stalową rurkę zamiast mechanizmu przesuwanego rączką zamka i trzyma się jak z jednego kawałka. Hmm...stała kolba, mieści dużą batkę co jest dla mnie niezmiernie ważne, niestety z czasem lubi łapać trochę luzów, ale tworzywo jest dość mocne. Daje radę. Fabryczny mag się mocno kiwa, ale podaje bez problemu. Midy Maga siedzą sztywno i podają bez zarzutu. Jeśli chodzi o osiągi, to już w stocku jest bardzo dobrze wydaje się, że to nieco więcej niż 330 FPSów. HU daje radę ze standardową gumką, GB ma wysoką kulturę pracy, jedynie silnik stracił moc, ale w obecnie sprzedawanych wersjach jest lepszy. To tyle co mi przychodzi do głowy... Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 Body... Właśnie na tym punkcie jestem uczulony po tym co przeszedłem z HK ;/ A podobno body w TM jest wyjątkowo dobre mimo materiału z jakiego jest zrobione... A co się konkretnie stało, że pękło? Konieczna była wymiana całego body? Też chce właśnie wersje SD5, bo ma stałą kolbę. MP5 chcę do CQB a TM podobno nie ma najgorszych osiągów a też jest wytrzymały... Byłaby ewentualna możliwośc zamieszczenia paru fotek z repliką? Bardzo mi się spodobało, że aż 5 lat daje radę z jedyną wymianą silnika. Więc póki co bardziej skłonny jestem ku ICS, choc bardzo mnie to body martwi... No i jest droższy o 300zł (za 999zł na SpecShop'ie). Planowałem kupno już pod koniec stycznia TM'ki ale teraz znów się zastanawiam, więc może poczekam i uzbieram na ICS'a... A konkretnie jakie osiągi ma? Jaką batkę zakupiłeś oraz jakich kulek używasz? Używasz ją w lesie czy bardziej CQB? Oddajesz ją na jakieś przeglądy czy jakoś specjalnie o nią dbasz? Sorry, że tyle pytań, niektóre mogą byc idiotyczne jednak nie chce popełnic błędu jak przy zakupie HK, którego kupiłem pospiesznie i wtedy nie miałem żadnego pojęcia o AEG'ach... I chcę miec replikę, która posłuży mi conajmniej tak długo jak Tobie i będę miał z nią kupę zabawy a nie roboty... Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Po kolei. Pistolet zaliczył kilka upadków, to na beton to na trawkę. Gdybym nie rozbierał go to nawet bym się nie zorientował. Body nie wymieniałem, tylko naprawiłem, zamieniając element imitujący napinacz zamka na stalową rurkę. O tym już pisałem wcześniej. Na początku miałem jednego AEGa i używałem go i w lesie i do CQB, przez dwa lata był ostro katowany. Później został mi do CQB, a że nie ma takich strzelanek często, to teraz ma lekki żywot. Bateria sanyo 8,4 1800, przeżyła ponad 3 lata, po ładowaniu wolno ładowarką wytrzymywała ok 4500 BB, 0,2g, do rozładowania. Nie oddaje nigdzie na przeglądy, sam, raz na jakiś czas rozkręcam czyszcze wszystko i smaruje... Jeśli nie masz do tego powołania, to oddawaj do porządnego serwisu. Zaoszczędzisz nerwów i wydatków. Moim zdaniem jeśli nie zależy Ci na metalowym body, które i tak jest tylko ZnAlem, i zadowoli Cię 290 FPSów( w CQB powinno.) to kupuj śmiało TM. Gdybym kupował MP5 tylko do pomieszczeń to tak bym zrobił. Zaoszczędzisz parę złotych. Jeśli nie będzie nic majstrowane w GB, to powinno posłużyć długi czas, można zmienić lufę... Później dołożę fotki Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Jak wygląda to każdy wie: http://img81.imageshack.us/img81/6682/pict0414zl5.jpg Miejsca gdzie pęka najczęściej body: http://img81.imageshack.us/img81/617/pict0415aaha8.jpg Element który zastąpił oryginalną część, ukryty wewnątrz, widoczny tylko częściowo: http://img228.imageshack.us/img228/9651/pict0418bbxs9.jpg Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 No właśnie powołania do rozkręcania i zabawy bebechami AEG'ów czy też innego typu broni niestety nie mam. Pechowo, że u mnie w Warszawie jest raptem jeden sklep z Air Soft'em, więc nie obędzie się bez wizyt tam. Chodzi mi jedynie o to aby to body było solidne. Nie planuje nim rzucac ani nic. Miałem HK i był całkiem ostro użytkowany i tylko zaliczył jedną glebę (razem ze mną) i niestety tej jednej gleby nie wytrzymał... Dlatego też tak jestem na to body uczulony. Może byc z czegokolwiek - byle było wytrzymałe. Problem polega, że w większej mierze MP5tkę chciałem do pomieszczeń ale nie dodałem, że będę brał często gęsto udział w walkach leśnych. Nie chodzi tu o oszczędzanie kasy po prostu chcę (powtarzam się) solidny sprzęt i żeby to była właśnie MP5tka. Zapewne wiele osób czytając to myśli, że jestem nienormalny i nie mogę uzbierac na giwerę za 1500zł. Majstrowac W GB również nie planuje ani we wnętrznościach repliki nie planuje, bo jak mówiłem nie mam do tego talentu. Dzięki wielkie za foty. A jaki jest powód pękania body w owym miejscu? Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Pisałem, że któryś z upadków musiał to spowodować. BTW mam dla Ciebie remedium : http://www.military.pl/ics_3m/ics-mp5-sd5-...0bbs_6247t.html Tylko najlepiejn zadzwoń do tego sklepu, bo czasem mają na stronie a na miejscu nie ma. Kolega był w sklepie tydzień temu i jeszcze była. Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 Myślisz, że przy normalnym użytkowaniu pęknięcia te będą następowały? Dzięki wielkie za linka, jest to identyczna wersja, którą Ty posiadasz? Pytam bo cena tutaj a na SpecShop'ie różni się o całe 200zł :P Zadzwonie za tydzień w sobotę, bo jak będę zamawiał to 12 stycznia. Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 Ciężki wybór. Znalazłem parę rzeczy na tym forum o obu replikach i dużym plusem jest niebywale mocne body w TM, co bardzo kusi przyznam szczerze. Jednak jak pisali fajnie trzymac w łapach metalowe zimne body, ICS jest łatwiejszy w rozbiórce no i strzela lepiej, tyle, że jedni piszą, że mają super egzemplarze jak np. Ty a inni, że mieli do dupy... Więc już sam nie wiem ;/ Quote Link to post Share on other sites
Kraszek Posted January 4, 2009 Author Report Share Posted January 4, 2009 Decyzja podjęta, wybrałem MP5SD5 ICS, więc temat sądzę, iż jest do zamknięcia... :) P.S. Dzięki wielkie Borax :uśmiech: :ok: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts