Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Spodnie - kto zna, niech pomoże

Recommended Posts

Witam.

Nabyłem spodnie, wyglądem przypominające US BDU, mają wzmocnienia na kolanach i tyłku, ale kieszenie cargo, są jak w niemieckich, to samo z guzikami do szelek, Zapinane są na expres, oznaczony literką A. Metka trochę przypomina szwedką ale brakuje koron i jest raczej lakoniczna. Materiał przypomina mi nomex, jednak ostatniego flightsuita pozbyłem się 10 lat temu i nie mam z czym porównać. Wykonane są solidnie, są lekkie i przewiewne. Kolor TAN lekko trąci różem

Pytania:

Czy to w ogóle są spodnie wojskowe?

Jak sprawdzić czy materiał to nomex? Za odpowiedzi podpalić - dziękuję, chyba, że z opisem jak pali się nomex.

Oto fotki gaci:

zipeo9.th.jpgtykieszdp2.th.jpgnogawvg3.th.jpgmetiv1.th.jpgmaterzu8.th.jpgguzikgj9.th.jpgbokkiesznv3.th.jpgallue8.th.jpg

Na pierwszy rzut oka przypominają pustynne austriackie - ale kieszenie udowe nie są na suwaki - może jakaś prototypówka? Nie wykluczałbym też norweskich, bez nadruku - np dla jakichś działań ochronnych itp, bo wykończenie, guziki i szlufki przypominają mi ciuchy norweskie (ale nie NFM) - znajde moje norweskie gacie i porównam wzór metki. Konstrukcja i sposób szycia ewidentnie wskazuje na spodnie mundurowe.

Spróbuj palić zapalniczką na nogawce albo gdzieś w mało widocznym miejscu. Jak się zacznie węglić to nomex a jak topić to plastik :-F

Podpalałem, materiał się nie topi, węglenie owszem. Wręcz powiedziałbym, że się regularnie jara. Powoli ale jednak. Czy nomex nie powinien gasnąć sam z siebie?

Edited by kampfhund

Powoli ale jednak. Czy nomex nie powinien gasnąć sam z siebie?

Nie. Ogólnie trudno go zapalić, ale kiedy już się zajmie, nie gaśnie. Stopniowo coraz bardziej się zwęgla, na koniec żarzy i łatwo jest go pokruszyć (po zwęgleniu).

Edited by PeePee