kampfhund Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Witam. Nabyłem spodnie, wyglądem przypominające US BDU, mają wzmocnienia na kolanach i tyłku, ale kieszenie cargo, są jak w niemieckich, to samo z guzikami do szelek, Zapinane są na expres, oznaczony literką A. Metka trochę przypomina szwedką ale brakuje koron i jest raczej lakoniczna. Materiał przypomina mi nomex, jednak ostatniego flightsuita pozbyłem się 10 lat temu i nie mam z czym porównać. Wykonane są solidnie, są lekkie i przewiewne. Kolor TAN lekko trąci różem Pytania: Czy to w ogóle są spodnie wojskowe? Jak sprawdzić czy materiał to nomex? Za odpowiedzi podpalić - dziękuję, chyba, że z opisem jak pali się nomex. Oto fotki gaci: Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Na pierwszy rzut oka przypominają pustynne austriackie - ale kieszenie udowe nie są na suwaki - może jakaś prototypówka? Nie wykluczałbym też norweskich, bez nadruku - np dla jakichś działań ochronnych itp, bo wykończenie, guziki i szlufki przypominają mi ciuchy norweskie (ale nie NFM) - znajde moje norweskie gacie i porównam wzór metki. Konstrukcja i sposób szycia ewidentnie wskazuje na spodnie mundurowe. Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 Dzięki 'Catch22' za odpowiedź. Jeszcze jedno regulacja w pasie wygląda tak No a co z materiałem, może być nomex? Jak to poznać? Quote Link to post Share on other sites
Walker86 Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Spróbuj palić zapalniczką na nogawce albo gdzieś w mało widocznym miejscu. Jak się zacznie węglić to nomex a jak topić to plastik :-F Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 (edited) Spróbuj palić zapalniczką na nogawce albo gdzieś w mało widocznym miejscu. Jak się zacznie węglić to nomex a jak topić to plastik :-F Podpalałem, materiał się nie topi, węglenie owszem. Wręcz powiedziałbym, że się regularnie jara. Powoli ale jednak. Czy nomex nie powinien gasnąć sam z siebie? Edited January 3, 2009 by kampfhund Quote Link to post Share on other sites
schoeller Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Metka, guziki i krój sugerują coś norweskiego. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Nowregia albo szwecja, tak rozmiary na metkach określają skandynawowie. Quote Link to post Share on other sites
PeePee Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 (edited) Powoli ale jednak. Czy nomex nie powinien gasnąć sam z siebie? Nie. Ogólnie trudno go zapalić, ale kiedy już się zajmie, nie gaśnie. Stopniowo coraz bardziej się zwęgla, na koniec żarzy i łatwo jest go pokruszyć (po zwęgleniu). Edited January 3, 2009 by PeePee Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 Szwecja chyba odpada, oni wstawiają w cargo expresy. Wyciąłem kawałek z kieszeni i podpaliłem tu film: http://www.youtube.com/watch?v=idosEQlCws4 Właściwie to nie został żaden popiół po spaleniu, ale tkanina się nie topi. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 Moje norweskie gacie mają taką samą metkę i takie same przej.. metalowe regulatory w pasie...ergo - Norwegia. Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted January 4, 2009 Author Report Share Posted January 4, 2009 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. A skoro już jesteśmy przy Norwegii, mam jeszcze takie cudo, może mnie ktoś oświeci do czego mogą być takie sakwy. w górnej kieszonce z cordury są trzy płaskie przegródki 4x10 cm, dolna raczej na ammo. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 To są szelki medyczne na pojemniki do kroplówki oraz kieszonki na autoinjektory, wenflony itp. Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted January 4, 2009 Author Report Share Posted January 4, 2009 To są szelki medyczne na pojemniki do kroplówki oraz kieszonki na autoinjektory, wenflony itp. Ok THX, jak dla mnie, temat do zamknięcia - wywalenia Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts