Don Drzewuu Posted February 1, 2009 Report Share Posted February 1, 2009 Witam, Jest sobie taki mały problem, aczkolwiek ważny, bo w końcu chodzi o wymianę gumki w chińskiej replice. Jakiś czas temu wymieniałem lufę i gumkę hop-up w MP5 JG. Zakupiłem lufę precyzyjną firmy MadBull oraz gumkę hop-up Systemy. Po założeniu w.w części pojawił się problem, a mianowicie światło lufy było zakłócone przez jak mi się wydaję wywinięty kołnierz gumki. Po przestrzeleniu kulki latały jak chciały(na niewielką odległość i w rożne strony), albo wcale nie leciały i słychać było głuchy odgłos powietrza uderzającego w kulkę w komorze hop-up. Po wyjęciu gumki zacząłem ją porównywać ze stockową i okazało się, że Systema była dłuższa. Mimo, iż nie wydawało mi się żeby miało to jakieś znaczenie skróciłem ją, lecz po zamontowaniu w komorze nie dało to żadnej poprawy. Wyjmowałem i zakładałem tą gumkę kilka razy i zawsze efekty były zbliżone do tych, które opisywałem wcześniej. Gumka była montowana z użyciem smaru silikonowego. Niestety moje zmagania nie przyniosły efektu i z co prawda lepszą lufą pozostałem ze stockową gumką. Stockowa nie robi żadnych problemów, światło lufy nie jest zakłócone, i regulacja HU działa prawidłowo. Napiszę jeszcze jak wyglądały te zawinięcia gumki, mianowicie patrząc od strony gearboxa wyglądało to tak, że największe zniekształcenie było po prawej stronie, a za którymś razem były one równe z obydwu stron. Czy to oznacza, że JG ma niestandardową komorę HU?(zaznaczam, że nieprawidłowe założenie gumki raczej nie wchodzi w rachubę, ponieważ żeby to sprawdzić montowałem kilka razy stockową gumkę i zawsze wychodziło poprawnie) Sama komora wygląda tak jak w TM tyle, że jest biała a w TM czarna. Nie dam sobie głowy uciąć ale wyglądają podobnie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam, TS Quote Link to post Share on other sites
Don Drzewuu Posted February 1, 2009 Author Report Share Posted February 1, 2009 Miałbym jeszcze jedno pytanie: Jaka jest jakość celownika optycznego w G36 JG? Mógłby ktoś z użytkowników tego model napisać coś o nim? Bo nie znalazłem nic konkretnego na forum. Pozdrawiam, TS Quote Link to post Share on other sites
HUGO_HUGO Posted February 1, 2009 Report Share Posted February 1, 2009 Też miałem problem z założeniem jej do mp5 JG i pozostawiłem końcowo stockową gumkę, wydaje mi się że jest to problem z komorą ponieważ do każdej innej repliki gumka systemy pasuje tylko nie do mp5. Ps. Guma systemy najlepiej współpracuje z lufa tej samej firmy. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 1, 2009 Report Share Posted February 1, 2009 Co do tego z czym współpracuje to bzdura ale mniejsza z tym w tej chwili. Z tego co widze masz za wąski otwór na kołnież gumki w komorze HU. Weź jakiś średni papierek ścierny, zwiń go w rulon i rozszlifuj lekko otwór w komorze. Pomału, po kilku próbach dojdziesz do momentu, w którym wsio jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Don Drzewuu Posted February 1, 2009 Author Report Share Posted February 1, 2009 Dzięki bardzo, wiedziałem, że serwisant tutaj zaradzi, tak zrobię! Pozdrawiam, TS Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts