Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kamizelka taktyczna austriacka CQC

Recommended Posts

Wiem że kamizelka z fotki http://i118.photobucket.com/albums/o117/mv...mpfwesteOBH.jpg używana jest przez austriacką Bundesheer (oznaczenie z "metki": Kampfweste S CQC 1999). Problemem jest brak w komplecie większości ładownic (ta przedstawiona w narożniku na innym tle pochodzi z aukcji na austriackim e-bayu).

Bardzo prosiłbym osoby lepiej obeznane w temacie oporządzenia o informację: jaki to standard mocowania oraz czy i gdzie można szukać w Polsce ładownic (AUG/MP5), kieszeni, ew. innego "szpeju" w oliwce, który (bez większych przeróbek) można dopasować do tej kamizelki?

W sklepie "Vive-Army" na pl. Matejki parę razy byłem. Mam stamtąd m.in. czapkę letnią i zimową, orzełka, szarotkę, pasek do spodni, hełm z pokrowcem w "groszek". Śledzę także na bieżąco ich ofertę na Allegro (krakowsko-kielecką). Niestety ładownice tylko z amerykańskiego demobilu widywałem. Rzeczy troczone do paska miewają (pokrowce na manierkę, saperkę) i mają one "plastikowy odpowiednik" Alice.

Metalowe klipsy Alice będą chyba miały za duży luz i boję się że wszystko będzie odstawać i się "majtać". Przynajmniej tak mi to wygląda, gdy patrzę na szerokość pasków mocujących na kamizelce. Niestety na razie nie przymierzę, bo dopiero zastanawiam się nad kupnem tej kamizelki. Chciałbym po prostu wcześniej wiedzieć na ile będę miał potem problem ze skompletowaniem jej do stanu używalności.

Przez sentyment chyba kupię, zastanawiam się tylko czy teraz, czy poczekać na bardziej kompletny zestaw. Ewentualnie jak nic sensownie nie dopasuję, to pomyślę o zamiennej kamizelce, gdy będzie miało być praktycznie. Z nie austriackiego stuffu zwykle mam na sobie tylko buty, 2 ładownice, kaburę na glocka i bieliznę. Bardziej to stylizacja niż rekonstrukcja, lecz oryginał zdecydowanie bardziej cieszy. Teraz używam zestawu austriackich szelek z plecaczkiem, pasem i wspomnianymi ładownicami Alice, lecz teraz radio pasuje mi mieć wyżej niż gdzieś przy pasie, stąd szukam jakiegoś zamiennika made in Austria.