doni7 Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 (edited) Wyprzedzę Wasze odpowiedzi w stylu "szukaj"- szukałem, czytałem o oby dwóch. Jednak "teorie" są różne. Nie wiem co lepsze... Może to pytanie z serii "który kolor auta będzie lepszy" ale jednak chciałbym poznać zdanie tych osób, które mają/miały tę broń. PJ4 RIS: http://www.taiwangun.com/shop,show,1375 Bi-5181 Full Metal: http://www.taiwangun.com/shop,show,1084 Moim zdaniem lepsza PeJka... odrazu masz kolbę z baterią (tutaj pierwsze pytanie: czy ta kolba się chwieje?), wykonana z aluminium, jednak dalej full metal, trochę lżejsza (lepiej? gorzej? może farba nie będzie tak schodzić), liczba fps- nieco wyższa, ale czy przekłada to się na zasięg/celność czy na kulturę pracy i żywotność ? No i PeJka jest minimalnie dłuższa (szczegół :)) ale czy to w jakiś sposób na nią wpływa? [nie miałem w rękach, nie macałem- czekam na odpowiedzi opierające się na Waszym doświadczeniu] PS: Tak, wiem- "nie zadajemy pytań- co kupić" jednak chciałym aby z tego tematu skorzystali też inni, którzy mieliby ten sam dylemat... gdyby jednak coś było nie tak, to proszę o przeniesienie. Edited March 23, 2009 by doni7 Quote Link to post Share on other sites
Baniaa Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 podklejam się pod temat. Chętnie poznam różnice między tymi eMkami. Quote Link to post Share on other sites
Włodek Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 ja też jestem zaciekawiony tymi różnicami Quote Link to post Share on other sites
___punisher___ Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Niestety ale uważam iż sama PJ jest niestety gorsza... Obydwie te bronie wy testowałem PJ RIS posiada od razu kolbę z baterią lecz ta kolba się chwieje oraz tajwańczycy wsadzili do tego zbyt dużo części i bardzo często się psuje widziałem na własne oczy 3 ścinki GB natomiast PJ / BOYI nie posiada tej kolby lecz można sobie ją dokupić polecam kolbę CA ja posiadam taką i do niej FIREFOXA otrzymamy dużą szybko szczelność która nieznacznie ma wpływ na zużywanie części w tym modelu gdyż ten model wytrzymuje spokojnie 150000 wystrzałów po takiej granicy należy wymienić zębatki i tłoczek najlepiej na wzmocnione i jedziemy do 400000 ta broń jest godna polecenia i po uszczelnieniu i zamontowaniu precyzyjnej lufy ma ok 460fps i niesamowity zasięg na kulkach 0.25 bo jest to magiczna granica 75-80 metrów celnego wystrzału. Quote Link to post Share on other sites
Felga Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 (edited) Punisher, nie uważasz na lekcjach j.polskiego, a gramatyka jest niestsety ważna. ...szybko szczelność... what? ...gdyż ten model wytrzymuje spokojnie 150000 wystrzałów po takiej granicy należy wymienić zębatki i tłoczek najlepiej na wzmocnione i jedziemy do 400000... WHAT!!?? Skróć o dwa zera. ...po uszczelnieniu i zamontowaniu precyzyjnej lufy ma ok 460fps i niesamowity zasięg na kulkach 0.25 bo jest to magiczna granica 75-80 metrów celnego wystrzału... OK, czyli ok 95 - 100m całkowitego?? A co do tematu, obydwie repliki mają podobne osiągi, z żywotnością nie można nigdy być pewnym, ponieważ są to chińczyki. W PJ jest spring m125, w boyu m120, więc podobnie, jednak myślę, że warto jest albo przeprowadzić downgrade do m110 - wzrost szybkostrzelności [Punisher, zwróć uwagę jak to się pisze], niezawodności i utrata ok. 3m zasięgu całkowitego, albo pozostawienie springa i wymiana reszty części, takich jak tłok, zębatki, chociaż stockowe niby są wzmocnione, ale to części PJ, więc nie wiadomo... Od siebie dodam tyle, że w tej cenie można mieć jakąkolwiek eMkę JG i do tego dokupić metalowy korpus, koszt podobny, a według mnie zasięg, celność, niezawodność i inne takie są zdecydowanie lepsze. Pozdrawiam. ...ale się rozpisałem... Edited April 30, 2009 by Felga Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts