Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tuning Beretta HFC M190 Special Force Green Gas

Recommended Posts

Witam

Jestem świeżo upieczonym, szczęśliwym posiadaczem tytułowej beretty. Podobno jest ona w pełni zgodna z Berettą M92 Tokyo Marui. Chciałbym ją nieco ztuningować. Mam odnośnie tego kilka pytań:

1. Znalazłem na asgshop 2 sprężyny jedna Hammer Spring 190% i druga Recoil Spring 150%. Wynika z tego, że (tu zwracam się szczególnie do tych, którzy znają budowę M190 - na youtubie jest kilka filmów) w beretcie są 2 sprężyny. Jednak ja zauważyłem tylko jedną - tą pod lufą (wydaje mi się, że ona odpowiada za cofanie zamka). Gdzie więc ta druga sprężyna się mieści? Jaką sprężynę i gdzie mam wymienić, aby zwiększyć moc repliki?

2. Czy po wymianie którejkolwiek ze sprężyn, musiałbym wymieniać również jakiekolwiek inne części? Moim zdaniem nie, bo podobno replika jest w całości z metalu.

Z góry dzięki za wszelką pomoc. Będę za nią naprawdę bardzo wdzięczny. Nigdy nie miałem nic do czynienia z tuningiem, bo miałem tylko tanią M4 elektryczną (mówiąc tanią, mam na myśli baaaardzo tanią - ok. 100-150zł), a uważam, że tą Berettę warto w jakiś sposób "podrasować" :killer:

W Berettcie HFC jest sporo więcej sprężyn niż dwie. To raz. Dwa, że sprężyny które wskazałeś same z siebie nie zwiększą Ci osiągów repliki. "Recoil spring" - montuje się ją do Beretty TM po zmianie zamka na metalowy - stockowa sprężyna miewa problemy z wróceniem metalowego zamka. Co do "hammer spring" - znajduje się ona w rękojeści i z tego co pamiętam nie tak łatwo się do niej dostać jak do sprężyny powrotnej ("recoil spring") a wymienia się ją bodajże po zainstalowaniu zaworów o zwiększonej przepustowości - jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Generalnie krótkich replik nie tuninguje się mocowo ale jak bardzo chcesz to lepiej wstaw do niej jakąś lufę precyzyjną, zawory o zwiększonej przepustowości do magów, może gumka HU.

zastanawiam się nad lufą precyzyjną. Jednak poprawi ona zasięg repliki? Co do zaworu magazynka, to ta HFC podobno już ma o zwiększonej przepustowości. Zauważyłem również, że hop -up jest jakby ustawiony na zbyt lekkie kulki (wydaje mi się, że spadają za wcześnie). Mogę coś z tym zrobic?

Edited by ckreage

A czy jakbym założył lufę precyzyjną, to co ona właściwie daje? Moim zdaniem kulka spada za wcześnie. Czy to się zmieni po wymianie lufy? Ta Beretta HFC ma ponoć nieregulowany hop-up, a chyba to on jest przyczyną. Mogę z tym coś zrobić?

Jeśli kulki spadają za wcześnie to są trzy opcje:

a) za ciężkie kulki

b) hop-up nie podkręca

c) obie powyższe jednocześnie

W większości replik broni krótkiej hop-up jest stały i wyregulowany pod kulki o konkretnej wadze - spróbuj zatem używać kulek o wadze zalecanej przez producenta. Jeśli to nie pomaga i dalej Twoim zdaniem spadają za wcześnie to faktycznie może być coś nie tak z hop-upem. Musiałbyś wtedy rozebrać zamek i przyjrzeć się gumce gdyż bez tego ciężko stwierdzić co z nią nie tak. Możliwe, że jest zużyta/zniszczona/przekręcona/źle osadzona itp. Chyba, że jest to zupełnie nowa replika to wtedy gumka musi się dotrzeć zanim zacznie prawidłowo podkręcać - zwykle po kilkuset strzałach.

Teoretycznie precyzyjna lufa ma poprawiać skupienie strzałów jednak przy tak niewielkiej długości jaka jest w pistolecie obstawiam, że owo skupienie zmieni się praktycznie niezauważalnie. Gdybyś wstawił przedłużoną lufę i ukrył w tłumiku to co innego. Ale z tym to trochę dużo roboty jest i pistolet z "integralnym" tłumikiem traci rację bytu jako broń krótka/boczna

Edited by Pietraszka
  • 2 weeks later...

Ja proponuję dłuższą preckę, ala 200mm i do tego tłumik dźwięku.

FPS Ci wzrosną dosyć dużo, i celność jeszcze bardziej.

Ja w bereccie M93R STTi wymieniłem lufę na 200mm do tego gumka hopa jakaś, nie pamiętam i tłumiczek 30*200mm chyba.

Strzela cichuteńko i do tego diablo celnie.

Pozdrawiam serdecznie.