decigner12 Posted June 6, 2009 Report Share Posted June 6, 2009 Mam problem z moim scarem, a mianowicie od ostatnich dwóch ładowań bateria chwilę postrzela i zaraz pada mam po prostu stuk i tyle. Narazie formatuję ją tym kawałekiem plastiku od boya, ale nie wiem czy to dobry pomysł z rozladowaniem pakietu dwoma wiatraczkami do komputera. Czy mogę rozładowywać do końca, czy lepiej żeby wiatraczki ledwo się kręciły? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 7, 2009 Report Share Posted June 7, 2009 Mam problem z moim scarem, a mianowicie od ostatnich dwóch ładowań bateria chwilę postrzela i zaraz pada mam po prostu stuk i tyle. Narazie formatuję ją tym kawałekiem plastiku od boya, ale nie wiem czy to dobry pomysł z rozladowaniem pakietu dwoma wiatraczkami do komputera. Czy mogę rozładowywać do końca, czy lepiej żeby wiatraczki ledwo się kręciły? Lepiej rozładować żarówką samochodową, ale musisz podłączyć szeregowo Voltomierz i napięcie nie możesz spaść mniej niż 1,2 V na każde ogniwo. Zresztą ten prostownik z kawałkiem kabla i wtyczki to nie ładowarka, daj komuś kto ma mikroprocesorówkę, niech ci UFORMUJE - akumulatorów się nie "formatuje" - mało rozumni tak piszą, czy mówią, a potem inni powtarzają, albo kup, ~100 zł. PS. Ile ładowałeś aku ? Wzór na ładowanie to mAh aku / mA ładowarki * 1,4 = czas w godzinach Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted June 7, 2009 Author Report Share Posted June 7, 2009 Według wzoru 3h 42min i tyle ładuję niestety na mikroprocesorówkę nie starczy jeżeli chcę tego boja do porządku doprowadzić(brakuje 1/2 GB) Quote Link to post Share on other sites
Mario75 Posted June 8, 2009 Report Share Posted June 8, 2009 Na naszym forum znajdziesz pod tym linkiem: http://www.asg.koszalin.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=284 program do przeliczenia odpowiedniego czasu ładowania aku dla standardowej ładowarki. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 9, 2009 Report Share Posted June 9, 2009 rozładowujesz do 0,9v na ogniwo a nie do 1,2v. 1,2v jest to napiecie średnie. max po naładowaniu to 1,5v na ogniwo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts