Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam.

Z racji prowadzonej równolegle do ASG rekonstrukcji WH, szarpnąłem sie i zanabyłem legendarnego Marushin Mausera Maxi 8, z kolbą z drewna orzechowego. Transakcji dokonałem w Specshopie. Kwota opiewała na 1690 pln.

Na początek: Na drugi dzień po odebraniu przesyłki replikę odesłałem do serwisu. Nie dało sie naładować jej gazem. Gaz po prostu przelatywał przez zamek. Ale zanim odesłałem to zdążyłem się jej przyjrzeć.

Przede wszystkim to, co piszą na stronie, że tylko metal i drewno, mija się, delikatnie mówiąc, z prawdą. Cała komora zamkowa to wysokoudarowe tworzywo (łącznie z osłoną spustu i dolną pokrywą komory nabojowej), choć muszę przyznać że metal imituje to coś w sposób niezwykły. Nawet dotykając i drapiąc ciężko dojść czy to metal czy tworzywo, widać nawet ślady rżnięcia na krawędziach. Ten plastik ma taką właściwość, że jest bardzo matowy, chłodny i twardy (that's what she said;)). Z metalu jest spust i zamek, poza jedną jego (prawą) prowadnicą. Ta prowdanica to już zwykły, chamski, miękki plastik (nawet nie ABS) i za cholerę nie mam pojęcia dlaczego nie zrobili tego z metalu. No po prostu nie widzę totalnie żadnego uzasadnienia. Zamek jak to zamek. Otwiera się i zamyka, a wszystkie części razem z bezpiecznikiem i blokadą z lewej strony chodzą jak w oryginale. Trzeba przyznać, że naprawdę jest to dobrze wszystko spasowane, a przynajmniej nie różni się specjalnie od oryginału, z którego miałem okazję strzelać. Mankament jest taki, że zamek jest pomalowany błyszczącą farbą. Przez to mamy nieciekawy kontrast z matową komorą zamkową, a do tego nieciekawe wytarcia farby związane z użytkowaniem. Myślę że potrzebna tu będzie rewaloryzacja za pomocą oksydowania na zimno (jeśli się tylko da bo nigdy tego nie robiłem).

Przechodzimy dalej. Lufa zdaje (podkreślam: zdaje) się jest metalowa tak jak szczerbinka i nastawnik odległości, muszka też, bączek i przednie okucie lufy z szyną na bagnet (zbyt szeroka dla oryginalnego mauserowskiego bagnetu, pierwsza rzecz jaką sprawdziłem. I tu mamy pewien idiotyzm. Okucie lufy jest odlane jako jeden kawałek. Oryginał składał się z dwóch kawałków (możliwe że da się oryginalne okucie wstawić). Wycior wystający z tego okucia to metalowa wkręcana atrapa (idiotyzm do kwadratu, ). Do przepychania mamy plastikowy wycior dołączony do zestawu. Aha i taka boczna sprężyna z bolcem trzymająca to okucie na miejscu też jest z gównianego plastiku.

Sama kolba z metalową stopką (taka trochę atrapa z blachy) to orzechowe drewno o pieknym, głębokim oodcieniu i wysokiej precyzji wykonania.

Łuski fajnie się ładują i wypadają, nic tam w środku nie lata i nie zgrzyta, choć z racji plastikowej komory zamkowej trochę ten metal zamka i łuski skrzypią o siebie. "Piękny metaliczny odgłos" wcale nie jest taki piękny i metaliczny. Trochę smaru i da się to przeżyć.

Replika waży 2.7 kilo, co jest trochę porażką. Ostra waży w okolicach 4. 3.9 bodajże.

Podsumowując ten wywód, cała ta zabawka trochę nie jest warta swojej ceny. Na pewno za taką kasę spodziewałem się czegoś znacznie lepszego. Replika na tokyo model kosztuje równowartość około 900set złoty. Tu jest Polska i tu się płaci. Z drugiej strony, mimo usterki i tych wszystkich mankamentów, zdążyłem się już w niej zakochać. Bo nie mam w niczym innym poza deko, które kosztowało by mnie tyle samo i jeszcze trochę kasy i czasu za rejestrację i pozwolenie. Myślę, że możnaby z niej wycisnąć więcej i podmienić niektóre części z oryginałem, ale czy rozmiarowo bedą one pasować to jeszcze nie wiem.

Edited by Q800