williams Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 Witam. Przesukałem forum i niestety nie znalazłem informacji dotyczących wyposażenia wojaka US-ARMY z poczatku lat 90. Na fotkach w necie tez przeważają ACU, Irak otd. Woodland ciężko znaleźć. Kompletuję podstawowe wyposażenie spadochroniarza z 82 z pierwszej połowy lat 90. I tak: mundur: BDU woodland tropik, budy Jungla podeszwa Panama, hełm PASGT; oporzadzenie ALICE: pas LC2, 2 ładownice, 2 manierki, szelki, kompasówka, bagnet M7, nadupnik, saperka, plecak; broń: karabinek M4A1 Na mundurze naszywki: stopień - master sergeant ( na kołnierzu + na pokrowcu hełmu ), lewy rękaw: ranger tab + airborne + 82 div, prawy rękaw: flaga USA oliv, nad lewą kieszenią: CIB I nadanie, starszy skoczek spadochronowy, na klapie lewej kieszeni: naprowadzacz dalekiego rozpoznania tzw. pathfinder. Mam pytanie: czy bagnet to moze być M7 czy też mieli już M9 ( ewentualnie kiedy M9 został wprowadzony do 82 Div. )? broń to M4A1? Wyczytałem ze zaczeli ten karabinek wprowadzać po 1994. Gorąca rośba o weryfikację powyższego. PISZ STARANNIE! Tłumaczenie o jakichkolwiek dysfunkcjach od razu sobie daruj Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 broń to M4A1? Wyczytałem ze zaczeli ten karabinek wprowadzać po 1994. Gorąca rośba o weryfikację powyższego. Dokładnie tak jak wyczytałeś. 4ka weszła do użycia najpierw u specjali a potem trafiła do jednostek liniowych. Początek jej kariery to lata 94. Jeśli chcesz być w zgodzie z realiami to M16A2 będzie ok. Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 Na pewno przyda się też hełm PASGT w wersji paratrooper ;) Quote Link to post Share on other sites
williams Posted July 25, 2009 Author Report Share Posted July 25, 2009 PISZ STARANNIE! Tłumaczenie o jakichkolwiek dysfunkcjach od razu sobie daruj co do tłumaczenia to zciągniete ze strony pewnego internetowego sklepu z naszywkami - sam bym się na coś takiego nieporywał więc niech będzie - naszywki: master sergeant, Ranger tab, 82d Airborne Division, Combat Infantryman badge First Award, Senior Parachutist, Pathfinder badge Quote Link to post Share on other sites
williams Posted July 27, 2009 Author Report Share Posted July 27, 2009 Ponawiam pytanie w sprawie bagnetu. Szukałem fotografii z lat 1990-2000 z żołnierzami 82 Dywizji i na fotkach z 1999 roku z Kosowa znalazłem wojaka z n/n bagnetem przypiętym do szelek. Na pewno nie jest to M9: http://www.defenselink.mil/dodcmsshare/new...D-2987S-271.jpg Mają oczywiście oporządzenie ALICE oraz karabinki M4A1: http://www.defenselink.mil/dodcmsshare/new...A-4385T-009.jpg Czy M4A1 i bagnet M7 wzajemnie się wykluczają? Czy też w sprawie noża występowała dowolność? Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 To nie bagnet tylko nóż szturmowy...Nie znam nazwy producenta. Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 (edited) To nie bagnet tylko nóż szturmowy...Nie znam nazwy producenta. Jeśli chodzi o ten nóż z pierwszej fotki to ja bym obstawił Glock'a, ale modelu to ni chu chu, i ta pochwa ? :o Edited July 27, 2009 by Piasek89 Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 (edited) No właśnie pochwa nieGLOCKowa więc jakoś mi to nie pasuje. Rękojeść też nie do końca do GLOCK-a podobna. Edited July 27, 2009 by woytaz2 Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Patrząc na rękojeść i pochwę mogę stwierdzić, iż jest to jakiś Ontario (Może SP2-95?). Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Watpliwości rozwiane, to Ontario SP2-95, foto: Wszystko do siebie pasuje. Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Jeśli ktoś nie zna: http://www.knives.pl/forum/index.php?topic=46787.0 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts